Ik werk 32 als verpleegkundige. Tot vorige week ging het werk me prima af en draaide ik nog alle diensten (dag, laat en nacht). Afgelopen week ging het mis, ik storte in na 1 nachtdienst. Liep letterlijk kotsent en trillend op mijn benen door de gangen. Vanaf nu dus geen nachtdiensten meer (ik hoefde ze al vanaf 3 maanden niet meer natuurlijk, maar het ging toen nog prima). Sinds deze week merk ik ook dat de dagdiensten me zwaar gaan vallen (7.30-16.00). Laat staan de avonddiensten... daar zie ik nu echt tegen op, ben bang dat ik ze niet meer trek, mijn dochter is tenslotte iedere morgen weer om 7.00 wakker, dus uitslapen is er niet bij. Ik heb er gelukkig niet zo veel meer, de komende drie weken nog acht, daarna alleen maar dagdiensten. Nu de dagdiensten me ook zwaarder gaan vallen ben ik benieuwd wat jullie hebben gedaan/ondernomen om jezelf te ontlasten. En werkte dat? Oh ja, ik heb aangegeven dat de avonddiensten erg zwaar zijn voor me, maar door personeelstekort zal ik ze toch moeten werken..
lees dit is door! misschien ook handig om je cao eens door te lezen! er zijn best veel tegemoedkomingen voor zwangeren. Succes
Wat moet ik doorlezen De CAO is een goed idee, ik weet dat ik bijv. gebruik zou kunnen maken van extra pauze's. Helaas hebben we een schreeuwend personeelstekort en voel ik me erg bezwaard om dat te doen. Als het echt niet anders kan dan is het niet anders, daar ben ik me van bewust.
Vervelend dat het nu toch wel zwaar begint te worden, maar niet meer dan logisch want het werk van een verpleegkundige is niet mis! Maar besef wel: dat er een personeelstekort is, is niet jouw schuld. Jij moet je zorgen maken om het kleintje in je buik en niet om het personeelstekort. Dus als jouw lichaam aangeeft dat het te zwaar is, dan moet je niet te lang doorlopen. Mocht je leidinggevende niet bereid zijn om het je rustiger aan te laten doen, dan kun je eventueel ook een afspraak maken met de bedrijfsarts? Je kunt ook aan je leidinggevende voorstellen om samen met de bedrijfsarts te praten over de mogelijkheden. Het is niet de bedoeling dat jouw lichamelijke gesteldheid lijdt onder het werk! Misschien is uit CAO-Z artikel 10.2 lid twee voor jou interessant: Aan de zwangere werknemer wordt na de derde maand van de zwangerschap geen onregelmatige dienst opgedragen, tenzij de werknemer hiertegen geen bezwaar maakt. Succes!
je zou kunnen doen dat je van 7.30 tot 10.30 laat oplossen dus de vroege diensten inkort. Als je het niet trekt daar heb je niets aan he. En dat je werk een personeels tekort heeft is niet jou probleem. Ik werl zelf als vpk in verpleegkundige in het verpleeghuis.(meewerkend) Had ook met 22 wkn nog nachtdiensten omdat het nog prima ging. totdat net als jij ik bijna de hele nacht boven de wasbak hing. Meid je heeft heel veel rechten dus ik zou echt de CAO goed lezen. Ze zullen je MOETEN tegemoet komen. ondanks personeelstekort.
Ik werk ook in de zorg. Mijn laaste nachtdienst was ergens in juni. Toevallig waren er t/m sept geen meer ingeroosterd dus dat was gemakkelijk. Ik doe nog wel avonddiensten, en die vind ik op het moment zelfs minder zwaar als ochtenden. Verder kijk ik gewoon tot wanneer het gaat. Bij ons is al jaren een personeels tekort want is de ene beter dan word er wel een ander (langdurig) ziek. Op het moment zijn er 2 langdurig ziek. Maar dat is niet mijn probleem. Uiteindelijk gaat het werk toch gewoon door... mét of zónder mij. Ik heb geleerd om voor mezlef een streep te trekken al vind ik het soms wel moeilijk als ik mezelf ziek moet melden... ik vind dat vaak lastig voor collega's die alles op moeten lossen. Maar mijn gezondheid en dat van ons kindje is nog het aller belangrijkst. Wat ik nu doe... Rond 9 uur sochtends, als we toch al 2 uur druk bezig zijn, ga ik even extra zitten en eet en drink wat. Van onze ergocoatch hoef ik niemand te douchen als het 30 graden is. En de fysio die regelmatig over de vloer komt, zit er ook op te hameren van wat ik wel en niet mag/kan.
Ik ben nu 22 weken zwanger en werk in de gehandicaptenzorg maar werkte ook tot 2 weken geleden 1 a 2 dagen in de week in het ziekenhuis als flex verpleegkundige. Mn flex contract staat even op een erg laag pitje omdat ik vanwege bekkenklachten sinds deze week ziek ben. Tot 2 weken geleden draaide ik ook nachtdiensten, tot ik inderdaad 's ochtends bij een kuchje al moest kokhalzen en heel de dag misselijk bleef. Toen ben ik gestopt met de nachten. De avonden vond ik al zwaar, voornamelijk omdat ik niet meer tot zolaat op kan blijven. Dan ben ik pas om een uur of 12 thuis en dat trek ik niet meer, maar gelukkig draai ik weinig avonddiensten. Overdag kon ik gelukkig mn collega's vragen een extra client te helpen zodat ik 't rustiger aan kon doen, en waar mogelijk extra pauze's pakken. Nu zit ik echter 100% in de ziektewet dus is de druk er voor mij af; ik ben alleen nog maar aanwezig wanneer dat mij lukt, hoelang het mij lukt. Maar ik zou zeker een gesprek met je leidinggevende of arbo aanvragen, want als je jezelf voorbij loopt, ben je verder van huis. Het personeelstekort is heel erg vervelend, maar jou gezondheid gaat voor... ( Ik ben de 4e die nu uitvalt in ons team van 17, dan kan je eigenlijk niet ziek worden, maarja het moet wel he! We hebben nu meer als 100 uur formatietekort op de werkvloer...)
Ik werk 22 uur als verzorgende IG in een verpleeg/verzorgingshuis.Toen ik ongeveer 24 weken zwanger was ben ik voor 50 % in de ziektewet gegaan in overleg met mijn hoofd. De diensten werden me aardig zwaar vooral de spitsuren. Sinds afgelopen maandag zit ik 100 % in de zw ook iom mijn hoofd. Ik heb steeds harde buiken, vandaar. Wel kom ik, op de dagen dat ik normaal gesproken moest werken, voor hand en spandiensten en dan van 8.00 uur t/m 12.00, maar mocht het niet gaan dan kan ik naar huis gaan.
Hier ook een zorgmiepje, dit zijn de richtlijnen in de zorg voor zwangeren. Wij krijgen die standaard via de mail of thuisgestuurd zodra ze weten dat je zwanger bent. Als algemene richtlijnen zwangerschap en arbeid gelden: Adviezen aan werkgever en medewerkster bij zwangerschap tot 6 maanden na bevalling. Werktijden: 1. Vanaf de 20e week absoluut geen nachtdiensten. 2. Nachtdiensten en ploegendiensten vervangen door regelmatige dagdiensten (evt regelmatige avonddiensten) vanaf het begin van de zwangerschap. 3. Bij wens zwangere geen onregelmatige werktijden 4. Geen overwerk, maximaal 9 uur per dag, 40 uur per week. 5. Recht op kwart van de werktijd besteden aan voeden/kolven 6. Aanpassen werk- en rusttijden 7. Een zwangere heeft recht op een of meer extra pauzes, samen ten hoogste een achtste van haar arbeidstijd. Mentale belasting: Ervaart de werkneemster hoge werkdruk, weinig regelmogelijkheden/beslissingsvrijheid en weinig sociale ondersteuning en/of is er sprak e van agressie/ongewenste omgangsvormen? Dan 1. Tijdens zwangerschap: stress beperken en agressie en ongewenste omgangsvormen vermijden. 2. Na de bevalling: stress geleidelijk opbouwen 3. Zorgen voor voldoende psychosociale ondersteuning door regelmatige gesprekken met sleutelfunctionarissen (leidinggevende, P&O). Ga na welke werkzaamheden belastend zijn en bekijk vooral de werkdruk en de regelmogelijkheden. 4. Vergroten regelmogelijkheden: meer vrijheid in werktijden, aanpassen werktempo en werkduur. 5. Verlagen werkdruk: minder werken met deadlines, werk spreiden over grotere periode of meer collegae. 6. Eventueel: tijdelijke vrijstelling van psychisch belastende werkzaamheden waarin sprake is van flinke werkdruk en een hoog werktempo zonder regelmogelijkheden. Fysieke belasting: Vanaf de 20e week per dag niet meer dan: 1. 5 x 10 kg tillen 2. 25 keer bukken 3. 2 uur staan 4. 3 uur lopen 5. 5 x 15 treden traplopen Vanaf de 30e week per dag niet meer dan: 1. 5 x 5kg tillen 2. 10 keer bukken 3. 1 uur staan 4. 2 uur lopen Na de bevalling: belasting opbouwen tot 6 maanden na de bevalling mn tillen, dragen van lasten, duwen en trekken. Gehele zwangerschap tot 3 maanden na de bevalling: maximaal 10 kg tillen. Mogelijke maatregelen: Werkhoogte zonodig aanpassen tot niveau buikhoogte (daar waar handen werk doen). Staand werk zoveel mogelijk vervangen door zittend werk. Maatregelen om tillen te beperken. Standaard tiltechniek (vanuit de benen en last dragen bij de romp) niet meer toepasbaar in laatste 3 maanden zwangerschap. Evt verstrekken van hulpmiddelen. Spreiding van werk over meer medewerkers. --------------------------------------- dus helaas voor je werk maar jij gaat voor. Je kunt je ook gedeeltelijk ziek melden. Uwv betaald jou werkgever dan, het kost hun dus niks. Het is idd een vervelende periode, maar ze hebben er meer aan als ze nu naar je luisteren en je minder uren of andere uren laten werken. Dan dat je dadelijk volledig thuis zit
hoi, ik ben verzorgende ig in verzorg/verpleeghuis, ik merk dat het tilwerk al behoorlijk zwaar begint te worden, en dat ik thuis ook nog een kleintje heb rondlopen. er is weinig begrio van mijn baas uit, helaas. wat ik doe om mij het makkelijker te maken is, op mijn eigen tempo werken, de hulp die collega's bieden aannemen ( als ze bijv zware taken willen overnemen). ik merk bij mezelf dat dat echt wel scheelt. het voelt ergens een beetje lullig omdat ik niet ziek ben of zo, maar aan de andere kant ik zou ook het zware werk overnemen als een collega zwanger was duss....
Ben ook verpleegkundige en helaas door rug klachten al vanaf de 7e week ziek thuis. Bij mijn eerste zwangerschap heb ik het tot de +/- 28 weken vol gehouden om alle diensten te werken behalve nachten. Ineens was de emmer vol en kon ik de diensten niet meer aan. Gelukkig ging dat in goed overleg en kon ik alleen nog maar dagdiensten werken. Nu echter al zo'n heftige klachten dat ik vanaf de 7e week al thuis zit. geloof me had liever gewerkt! maar goed hier heb jij niks aan... Ik zou nogmaals een gesprek aangaan met je directe leiding gevende. In principe heb je er recht op dat je geen onregelmatige diensten meer hoeft te werken. Maar ik denk ook dat je er meer door bereikt als je niet je hakken in het zand zet en samen tot een oplossing probeert te komen. Is het niet mogelijk om de diensten te ruilen met een andere collega? Vaak willen andere collega's je nog wel helpen hierbij. Of als je toch die avonddienst moet werken dat je dan de dag erna later kunt beginnen? Of de avonddienst eerder op houden? Ligt er natuurlijk aan welke opties er zijn bij jullie op het werk. En als je er toch niet uit komt zeg je gewoon tegen je leiding gevende dat hij beter hier in tegemoet kan komen. Als jij namelijk op deze manier langer door probeert te werken wordt je straks misschien wel volledig ziek omdat je het niet meer trekt. bedoel dat niet op een dreigende manier, maar gewoon wat hem anders te wachten staat. Liever alleen ochtenden werken en bijv tot einde voorr verlof dan dat je het straks niet meer trekt en al veel eerder helemaal ziek thuis omdat je het te ver laat gaan. Maar ik vond/vind het ook erg moeilijk om zo duidelijk die streep te moeten trekken hoor. ze zeggen wel je doet alles voor je kind. en uiteindelijk is dat natuurlijk ook zo. Maar toch is het in de praktijk niet zo makkelijk... probeer anders eens met je collega's te bespreken hoe zij dat gedaan hebben bij zwangerschap. hoe je het jezelf wat makkelijker kan maken. Hulp aan nemen is door ons natuurlijk makkelijk gezegd maar wij weten niet in wat precies je taken zijn en wat dan zou kunnen helpen.