Ja, haha, ook weleens naar gekeken. Maar dan hadden we echt heel ergens anders moeten gaan wonen, en we willen niet uit ons dorp weg.
zo waar! Wij begonnen destijds in een bovenwoning waar we eerst 9 maanden zelf in geklust hebben en een oude tweedehands auto voor de deur. Vakantie was gewoon met de auto naar Nederland, België of Duitsland. Tegenwoordig willen (veel) starten met een nieuwbouw of instapklare eensgezinswoning, 2 dikke leaseauto’s voor de deur, wintersport, vliegvakantie en de nodige weekendjes weg. En dan het liefst ook nog part time werken want anders heb je niet genoeg tijd om leuke dingen te doen. En natuurlijk is dit niet bij iedereen zo maar het lijkt wel een beetje de huidige tendens te zijn. En ik geloof heus wel dat er tegenwoordig een hoop sociale druk mee speelt maar ook dan gaat het om keuzes.
Dat is hetzelfde als wat ik stuurde; schuld-marktwaardeverhouding. Super simpel, zeker als je iemand hebt die er verstand van heeft. Kwestie van taxeren, kijken wat verschil is tussen taxatie en openstaande hypotheekschuld, en dan kijken in welke tabel je zit. Je kan het van tevoren al ongeveer berekenen hoor, dan weet je of het überhaupt zoden aan de dijk zet.
Dat gevoel hadden wij zelf ook inderdaad! Hij begint nu met zijn startloon met iets meer als wat hij nu verdiend in zijn oude functie. Maar er zijn nog wel doorgroei mogelijkheden terwijl hij nu de hoogste treden in de functie behaald had. Maar heeft wel de zekerheid. En ken iedereen want werkt er al 12 jaar.
Dat is de rente opslag die de bank berekent als je de waarde van je woning vergelijkt met je hypotheek. Als de woning bijv 500.000 waard is en je hypotheek is <300.000 dan kan je een korting krijgen, omdat de bank minder risico loopt bij jullie lening. Dat betekent dat je een taxatie moet laten doen, sommige banken accepteren calcasa, dan zijn de kosten relatief laag. Wij kunnen ook wel iets zakken euro zakken, maar onze bank vereist een officieel taxatierapport a 400 euro.
Fijn! Gefeliciteerd! Tip voor de volgende keer (als die nog komt), je kunt altijd een bruto netto berekening laten maken. Dan zie je ook meteen hoe de afdracht is tav pensioen etc. Ik heb bijvoorbeeld geen eigen bijdrage in mijn pensioen opbouw. Als ik ergens anders ga werken moet mijn bruto salaris fors hoger zijn om hetzelfde netto te verdienen.
Eens. Ik zal nooit zeggen dat het geen vetpot is. Maar ik denk dat de bedoeling was om aan te geven dat bij een hoog inkomen vaak ook bijna automatisch een hoger uitgavenpatroon komt, zo werkt de menselijke geest. Dus dat er van een hoog netto inkomen minder overblijft. Ik denk ook niet dat iedereen gelukkig zou worden als je met een inkomen van 4000 netto in een koophuis van 250000 blijft zitten "want dan hou je betaalbare huizen bezet". Maar *duikt ook weg voor vliegende stoelen* andersom voel ik het ook vaak zat. Dat mensen roepen dat het geen vetpot is maar ondertussen bijna niet werken (want je hebt geen kinderen gekregen om ze aan anderen uit te besteden), in een duur deel van het land blijven wonen (want iedereen die ik ken woont hier), in een duur huurhuis (want de wachtlijsten zijn hier zo lang doordat alle huizen naar asielzoekers gaan). En eerlijk, ik hoef dat allemaal niet te horen. Dit zijn ook keuzes. Je kunt meer gaan werken, je kan bijscholen naar een andere baan of sector, je kan verhuizen naar een goedkoper deel van het land. Je kunt er een vetpot van maken. Maar in plaats daarvan graag klagen totdat mensen die het wel ruim hebben bijna voelen dat ze niet mogen zeggen dat ze het wel fijn hebben. En deze opmerkingen tussen haakjes heb ik niet verzonnen he, die worden gewoon tegen me gemaakt. Ik ben er wel een beetje zat van om steeds maar te moeten verontschuldigen voor mijn inkomen. Ik geef veel uit, hou de economie mooi draaiend met al mijn etentjes , en doneer bijna 4000 euro per maand aan de overheid waar flink wat toeslagen van betaald kunnen worden.
Je weet helemaal niet wat voor hypotheek ze hebben. Als ze NHG hebben dan is er helemaal geen risico opslag en kun je dus ook niet zakken ook al is je hypotheek nog maar 1% van de huidige getaxeerde waarde.
Hier ook schalen, maar in de randstad zit mijn functie vaker in schaal 55 en in de periferie vaker in 50, dus dat kan zeker wel uitmaken.
Ik ben het op zich wel met je eens maar ik denk ook dat het vanuit onze positie makkelijk praten is. Ik werk zelf maar 28 uur en toevallig ben ik in een branche terecht gekomen waarin ik daarmee in mijn eentje een hypotheek kan krijgen voor een eengezinswoning. Daarmee kan ik dus mijn eigen broek op houden. Maar ja, ik kan me ook voorstellen dat als je kinderen hebt je geen 40 uur wil werken... en dat dus consequenties heeft voor je zelfstandigheid in een wat minder lucratieve branche.
Ik zie net dat onze bank calcasa ook eindelijk accepteert! Heel blij dat we even hebben gewacht en geen € 400,- hebben uitgegeven. Nu kunnen we naar risico klasse <60% tegen veel lagere taxatie kosten. @Liekje81 je kan in je hypotheek terug zien welke risico klasse gehanteerd wordt. Bij ons is dat nu nog 60-80%, maar omdat onze hypotheek <60% van de waarde van de woning is, mogen we een risicoklasse lager en dat scheelt weer iets (lager dan <60% is er volgens mij niet). Dus je kan zelf al berekenen of dat van toepassing kan zijn.
Hier kun je hem per CAO berekenen. Hij zit er altijd max een paar euro naast bij ons. https://www.vismaraet.nl/bruto-netto-salaris-berekenen/
Dan wordt het lastig inderdaad. Hier vallen we beiden wel onder een CAO, dus dan is het goed uit te rekenen.
Je zou je zeker niet moeten verontschuldigen! Geef lekker uit hoor! Ik hou ook heel erg van mooie dingetjes, leuke dingen, uiteten, uitstapjes, enz. En dat kan ik doen omdat wij een vetpot overhouden naast onze vaste lasten. (Wij verdienen geen 8000 euro netto hoor, maar toch vind ik dat wij echt wel een vetpot overhouden ) En met je eens dat men ook ‘gewoon’ moet gaan werken als je niet rondkomt / geen vetpotje hebt maar wel wil. De echte niet-keuze ligt bij de minimum (iets boven minimum) tweeverdieners die beide moeten werken om de vaste lasten te kunnen betalen die ze (bijna) niet lager krijgen.