En als t goed is brengt de arbeid in de breedste zin ook in het hier en nu nog altijd meer op dan de opvangsubsidie kost. Disclaimer: ik heb al jaren geen KOT meer, en toen we het nog wel kregen was de KOT nog altijd een stuk minder dan onze gezamenlijke inkomstenbelasting. Ik denk dat je wel kan stellen dat onder de streep werken met KOT altijd ofwel direct voor de schatkist gunstiger is dan niet werken, ofwel zorgt dat iemand met een laag inkomen aan het werk kan gaan/blijven en daar ook lang na de vierde/twaalfde verjaardag van het kroost zelf de vruchten van plukt.
Niks is altijd beter, in individuele gevallen kunnen andere keuzes beter zijn. Maar in het geheel is het Scandinavische model wetenschappelijk gezien heel goed te verkopen. Eerste jaar grotendeels thuis, zowel bij moeder als bij vader. Daarna beiden werken, maar vaker wat korter dan hier een fulltime baan. Daardoor hebben kinderen nog steeds tijd met beide ouders. Daarnaast kwalitatief goede opvang. En ook hier weer, individueel kan het anders uitpakken, maar als norm is dat goed te onderbouwen. Belastingdruk is op zich in Scandinavische landen nog hoger en ook daar geldt dezelfde discussie, maar als je alle factoren meeweegt op algemeen niveau, is het op zich een goed doordacht systeem.
Jep, maar dat hebben we hier niet. Als je Nederland vergelijkt met andere landen ter wereld is ons bevallingsverlof etc ontzettend karig. Menigeen moet zijn/haar kind met 10 week alweer naar het kdv brengen. Zelf net een klein beetje hersteld in veel situaties en vol aan de bak. Om over vaders helemaal nog maar niet te spreken. Het is al beter dan 10 jaar geleden, maar waar hebben we het over. Voor zo'n ontwikkeld land als Nederland vind het ik echt ver onder de maat.
Absoluut, eigenlijk is Nederland allesbehalve geëmancipeerd. Het wordt gezinnen heel moeilijk gemaakt om echt de zorg gezamenlijk te delen. Op allerlei manieren, niet alleen opvang, maar ook bijvoorbeeld sport, scholen, mantelzorg, enz, is Nederland eigenlijk helemaal niet ingericht op iets anders dan een 1,5 inkomens-model. En zelfs die is alleen echt goed te doen voor mensen die gemiddeld zijn, met onregelmatige uren, kinderen met extra zorg, wisselend werk, enz, is het helemaal lastig.
Pietje verdient ook met die 32 uur tussen de 29000 en 41000 euro per jaar (FWG 45, MBO verpleegkundige, alleen basis loon plus vakantiegeld). Dus afhankelijk van hoeveel ervaring Pietje heeft, krijgt hij als alleenstaande onvolledig of geen toeslagen. Het ontgaat mij een beetje waar en wanneer fulltime in algemene zin stopte "normaal" te zijn, en waarom Pietjes keus voor parttime voor rekening van de belasting zou moeten komen. Mocht Pietje nog belangrijke zorgtaken hebben, dan moet daar natuurlijk wel wat mee, maar niet in deze regeling. Als Pietje ook een Marietje of Fransje heeft, komen ze samen met een heel klein inkomen van Marietje of Fransje sowieso al boven de toeslaggrens uit, en zie ik helemaal geen reden waarom het gezin op 1 parttime salaris plus sponsoring zou moeten draaien.
Ik ben blij dat ik een thuisblijf moeder kan zijn. Was het de bedoeling nee, maar soms lopen dingen anders dan gepland.. Toen zwanger was van R hadden we goed bedacht qua werken/tijden zodat we geen opvang hoefde want dat willen we niet. R was overleden, ben toen op therapie basis weer begonnen met eerst 1 adres (huishoudelijke hulp) een ander cliënt wou me niet terug hebben. En bij de andere wou ik liever stoppen ook. Na ziektewet contract na 0 uren met 1 vast adres en bedoeling was daar te blijven tot ze niet meer zou leven. Tijdens mijn zwangerschapsverlof werd meegedeeld dat de regels veranderen en niet meer een vast cliënt mocht hebben met mijn contract, of ik moest meer uren contract nemen plus andere cliënten erbij of 0 uren en overal en ergens heen. Beide wou ik absoluut niet. Dus eerder gestopt met werken om voor H te zorgen en straks voor de baby ook. Als het moet ga ik natuurlijk wel weer eerder werken en anders is als de baby op school zit gaan we kijken misschien beide parttime werken. Maar dat zien we tegen die tijd wel hoe het gaat! Dusja we krijgen idd toeslagen, kregen we ook al toen ik meer werkte.
Het gaat er niet om wat beter is, het gaat puur om: de samenleving moet ervoor betalen. Het gevoel dat men erover heeft.
Maar de samenleving krijgt de investering in KOT terug en in andere toeslagen niet. Dat maakt het gevoel erover anders.
Nooit over nagedacht maar je hebt gelijk... wij betalen per maand B.V. Nederland € 6.500 en krijgen € 151 kot en dat moet dan genoemd worden als de kosten waar de hele samenleving voor op moet draaien bij 'te veel' werkende ouders...
Ja dit is jeugdwet en helaas mogen gemeentes daar hun eigen invulling aan geven. Blijkbaar betaalt de gemeente van Sannever liever de uitkering dan dat ze een maatwerktraject voor haar kind opzetten zodat zij aan de slag kan.
En dat maakt het oke om te zeggen dat de deeltijdprinsesjes maar meer moeten gaan werken. Bah, wat een mentaliteit hier.
Zelfs als je allebei minimumloon verdient, en met een klein beetje opleiding/ervaring kom je daar al snel boven, ben je met 1,63 FTE boven alle toeslaggrenzen. Nogmaals, NIEMAND zegt hier dat twee partners fulltime moeten werken. Kom van je stokpaardje af.
Dat heb ik niet gezegd, ik probeer uit te leggen waarom er anders wordt gekeken tegen het ene dan het andere. Maar mijn mening is dat we als samenleving iets mogen verwachten van elkaar. Dat betekent mijn inziens niet perse fulltime werken, maar wel bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, mantelzorg, enz enz. Ik vind dat niet samenhangen met wel of niet afhankelijk zijn van toeslagen, maar van een verantwoordelijkheid die we allemaal hebben naar de samenleving.
Tja, ik denk dat als je kijkt naar de houding van sommige mensen hier dat die verwachtingen nog verre toekomstdromen zijn. De basis begint met respect voor elkaar naar mijn mening en dat is hier, moeders onder elkaar, al ver te zoeken.
Volgens mij klopt dit trouwens niet. Tenzij kindgebonden budget niet mee wordt geteld bij de toeslagen? Daar heb je soms nog recht op tot 100000 euro. Dat verdien je niet met 1.63 fte als je net boven minimumloon zit
Ik herhaal letterlijk jouw woorden hoor. En het boeit mij niet of ouders/gezinnen beiden werken of niet. En of ze dan KGB krijgen. Het is een keuze die per gezin gemaakt wordt en niet aan jou om daarover te oordelen.
Maar volgens mij is dat laatste van beide kanten. Want ik zie nu echt best behoorlijke heftige dingen heen en weer gaan over wat men over de niet en wel werkende vindt. En niet alleen van de kant waar ik ook een opmerking plaatste. En het is ook gewoon niet zo keihard zwart wit eerlijk gezegd. Ik snap beide kanten hoor, alleen ja idd “mijn” halve salaris gaat dan op aan belastingen en dan krijg je een beetje kot. Maar dit gaat volgens mij allang niet meer over salaris maar zgn de twee kampen van de thuis blijf moeder en de werkende moeder. Ieder maakt gelukkig z’n eigen keuze erin.