Inleiden groeiachterstand?

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door R0SIE, 27 mei 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. R0SIE

  R0SIE Nieuw lid

  26 mei 2024
  4
  1
  3
  Vrouw
  Hoi!

  Met de 30 weken echo werd er een groeiachterstand geconstateerd. Alle flowmetingen en groeiecho's waren perfect. Er werd zelfs getwijfeld of ik terug kon naar de verloskundige omdat ze op de P10-lijn zit (3000 gram bij 40 weken) maar wij vonden het toch fijner om regelmatig echo's te krijgen dus we bleven bij het ziekenhuis/gynaecoloog.

  Ik ben nu 37 weken + 4 heb nergens last van, bloeddruk perfect en nog geen tekenen dat de bevalling op gang gaat komen (geen verlies bloedprop, roze afscheiding, oefenweeën etc.)

  Nu werd er met de 37 weken groeiecho besproken dat de gynaecoloog mij met 39 weken 'inwendig wil onderzoeken' en ook werd er gesproken over inleiden... Ik gaf aan dat ik dit niet zag zitten. Toen zei ze dat ze het nog een paar dagen na 39 weken wil geven, maar niet langer dan 40 weken.

  Ik vraag me sterk af waarom. Ik wil het liefst op een natuurlijke manier de bevalling op gang laten komen.
  Na dit nieuws was ik een beetje in shock en heb echt amper vragen gesteld terwijl ik dus wel veel vragen heb. Waarom inleiden als de flowmetingen goed zijn? Als ik terug was gegaan naar de verloskundige was dit ook niet ter sprake gekomen... En wat houdt dat 'inwendige onderzoek' in bij 39 weken?

  Daarnaast spelen de resultaten van de iris-studie ook nog op de achtergrond in mijn hoofd:
  "In dit onderzoek leidde het standaard aanbieden van twee echo’s in de laatste drie maanden van de zwangerschap niet tot betere gezondheidsuitkomsten voor de baby en er werden wel meer bevallingen ingeleid. Op basis van deze resultaten is het aanbieden van standaardecho’s in de laatste drie maanden van de zwangerschap aan vrouwen met een laag risico op complicaties niet aan te bevelen."

  Ze zei overigens wel dat de metingen steeds onbetrouwbaarder worden omdat de baby steeds lastiger te meten is, misschien dat dat de reden is dat ze niet langer wilt wachten...? Ik heb dus over 1,5 week 'de laatste' groeiecho en vroeg me af of ik nog iets kan veranderen aan het wel/niet inleiden.

  Voor de duidelijkheid:
  Als de baby vandaag besluit te komen met 37+4 vind ik dat helemaal oke, want dan besluit mijn lichaam dat het tijd is. Ik wil gewoon liever niet inleiden, aan de weeënopwekkers, het hele circus - als dat niet per sé nodig is...

  Heeft iemand een vergelijkbaar verhaal?
   
 2. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  18.142
  14.391
  113
  Met R kregen we een voldragen maar graatmager manneke, terwijl de flowmetingen altijd prima waren. Meneer had de navelstreng meerdere slagen om zich heen gedraaid dus blij dat die er uit was. Bij nacontrole placenta etc was ook alles prima geen verkalking o.i.d..

  Met M is de bevalling opgewekt, allicht niet helemaal vergelijkbaar (ging met tabletten, en met 15wkn) maar ik vond t erg relaxed qua opbouw. Zeker niet de horrorverhalen die je ook wel eens leest (ook degene van hetzelfde termijn).
   
 3. Madeliefje1234

  Madeliefje1234 Actief lid

  6 dec 2018
  202
  181
  43
  Vrouw
  Ik ken iemand in omgeving bij wie dit ook zo was. Haar kindje werd klein ingeschat met echo's. (Was uiteindelijk 5 pond bij geboorte)
  Ik weet het precieze er niet van, maar wel dat het maar wel goed was dat ze ingeleid was.
  Ze had een grote knoop in navelstreng waardoor het kindje minder voedingsstoffen kreeg, en dus niet hard groeide. Dit zagen ze op echo's niet.
   
 4. Shalom

  Shalom Bekend lid

  15 jan 2024
  945
  579
  93
  Hier geen groeiechos gehad en dus ook geen vraag om eerder in te leiden. Spontaan (thuis) bevallen 1 dag voor de uitgerekende datum. En herken de ervaring van bovenstaande dames. Onze zoon werd voldragen maar echt heel mager geboren. Had dus ook een goede knoop in zijn navelstreng. Achteraf blij dat we het niet wisten én dat het wel goed is afgelopen.

  Inleiden heeft nooit mijn voorkeur gehad en ik heb het ook nooit hoeven doen, maar als het nodig is voor de gezondheid van jezelf en/of de baby..

  Ik zou in jouw geval gewoon eerder al een gesprek aanvragen (telefonisch) en gewoon je vragen en gevoelens te delen. Zodat je relaxt de bevalling in kan gaan.

  Edit: mijn bevalling ging megasnel waardoor het waarschijnlijk ook goed afliep, hij heeft niet lang in het geboortekanaal gezeten.
   
 5. evaleana

  evaleana Fanatiek lid

  2 nov 2021
  4.315
  5.613
  113
  Ik zou gewoon nog weer een afspraak maken, zelf je vragen op schrijven en die dan stellen zodat je weet waarom de gyn dit adviseert en wanneer dat advies bv kan veranderen (bv door uitkomsten echo?).
   
 6. pluk

  pluk VIP lid

  13 dec 2005
  16.133
  4.360
  113
  Ik denk dat je heb beste nog een afspraak (al dan niet telefonisch) bij je gynaecoloog kunt plannen zodat je al deze vragen kunt stellen en ook een duidelijk antwoord op je vragen kunt krijgen. Mijn ervaring is dat een Gynaecoloog niet zomaar kiest voor inleiden en dat daar echt wel een goede reden achter zit.
   
 7. Lousanne

  Lousanne Actief lid

  11 nov 2022
  407
  580
  93
  Vrouw
  Bij mijn 4e kind had ik ongeveer hetzelfde. Een groeiachterstand, metingen van bloeddoorstroming navelstreng wel goed. Maar gewoon kleiner dan gemiddeld. Ze hebben toen ook aangegeven dat ze niet wilden dat ik overtijd ging, dan is er toch een groter risico op problemen bij het kindje, ook omdat je placenta ook rap in kwaliteit afneemt na de uitgerekende datum. Er zou een inleiding gepland worden met 40 weken.
  Ik moest ook met 39 weken komen voor een inwendig onderzoek. Ze hebben toen een beetje gerommeld van binnen (poging tot strippen maar dat lukte niet echt maar toch wat gedaan) en daarna begon de bevalling. Tijdens de bevalling bleek dat mijn zoon in het vruchtwater had gepoept, en na de bevalling bleek dat de placenta veel te klein was, en niet meer goed. Dat was de reden van de groeiachterstand. Ik was dus ontzettend blij dat hij er gezond en wel was. En ontzettend blij dat we niet afgewacht hebben tot 41 weken (zoals bij mijn andere kinderen) want dat was waarschijnlijk niet goed gekomen).
  Mijn advies: volg gewoon het advies op van de professionals, zij hebben er verstand en ze willen ook heus het beste voor jou en je kindje.
   
 8. julia80

  julia80 Fanatiek lid

  11 jan 2014
  4.516
  2.335
  113
  Uit je bericht is me niet helemaal duidelijk waarom ze willen inleiden: is uit die Groei echo bij 37 weken gebleken dat het kindje nog steeds klein is en zo ja welke p-waarde?
   
 9. lynole

  lynole Fanatiek lid

  22 nov 2014
  1.389
  565
  113
  Vrouw
  Ik zou een gesprek plannen om je vragen te beantwoorden.

  Gynaecoloog gaf bij ons aan dat ze niet langer wouden wachten dan 39 weken omdat dan de kans groot is dat de placenta minder gaat werken en het dan een spoedgevallen wordt. Ook konden ze het dan minder goed meten.
  Ben uiteindelijk met 37 weken ingeleid, had vroegtijdig gebroken vliezen en een groeiachterstand.
  Met 36 weken zat de flow meting op het randje en waren de pockets met vruchtwater minimaal
   
 10. Achterkantvandemaan

  31 dec 2020
  7.724
  7.878
  113
 11. R0SIE

  R0SIE Nieuw lid

  26 mei 2024
  4
  1
  3
  Vrouw
  Hi,

  Alle berichten van de reacties zijn in mijn spamfolder beland en ik was een beetje vergeten dat ik dit topic had gemaakt. Ik zal jullie bij deze updaten zodat iemand er later misschien nog iets aan heeft.

  Ik gaf vandaag meteen aan bij de gynaecoloog dat ik niet ingeleid wil worden als er geen medische noodzaak is. Zij gaf aan niks te willen doen wat ik niet wil en was heel begripvol! Ze had net met een collega besproken dat het bij mij inderdaad de vraag is of inleiden überhaupt wel nodig is.

  We hebben een groeiecho gemaakt en weer een Doppler-onderzoek gedaan. Hersengolven, hartslag en navelstreng zagen er weer perfect uit. Ruim voldoende vruchtwater en de placenta doet zijn werk nog goed. Ze is nog niet ingedaald en is daardoor goed te meten; ze zit nu op 3000 gram bij 39 weken. Ik weet niet welke P het is, maar P10 is 3000 gram bij 40 weken, dus daar zit ze nu al boven! Ik kan het niet geloven!

  De conclusie was dus al snel gemaakt: inleiden is zeker niet nodig. Volgende week heb ik weer een controle en dan mag ik eventueel kiezen voor een inwendig onderzoek om te kijken hoe het ervoor staat.

  Ik heb voor mezelf besloten dat ik het liefst wel voor 41 weken/begin 41 weken wil bevallen vanwege de placenta, die na 40 weken in werking kan afnemen, vooral met een placenta die wellicht deze groeiachterstand heeft veroorzaakt. Ik wil nu eigenlijk met 40 weken strippen en hopen dat daarmee de bevalling op gang komt maar misschien denk ik er volgende week wel anders over. Er zijn geen concrete afspraken gemaakt omdat ik een besluit wil nemen op het moment zelf. Als ik voel dat mijn baby en mijn lichaam nog tijd nodig hebben, dan doen we nog helemaal niks! :)
   
  evaleana vindt dit leuk.
 12. R0SIE

  R0SIE Nieuw lid

  26 mei 2024
  4
  1
  3
  Vrouw
  Dat was voor mij dus ook een vraag, ze is klein, maar ze groeit al weken op haar P10 lijn en nu zelfs daarboven. Zie bovenstaande reactie van mij.
   
 13. JosjeM

  JosjeM VIP lid

  4 jun 2017
  10.803
  9.580
  113
  Vrouw
  Hier ben ik bij de tweede ingeleid met 39 weken wegens groeiachterstand en polyhydramnion (te veel vruchtwater). Ik heb er een positieve ervaring mee. Zoontje was uiteindelijk p9 (2905 gram), hij deed het meteen super. Dochtertje was met 39+3 p11 (2910 gram), zij kwam spontaan, maar had wel opstartproblemen door de bevalling, hartslag dipte doordat ik haar de bocht niet om kreeg. Ze is gehaald met een kiwi. Dus ze heeft een nachtje op de neonatologie gelegen. Jongens en meisjes hebben een andere curve, dus vandaar dat 5 gram 2 percentielen scheelt.

  Zoontje 2 werd geschat op p10, blijkbaar passen kleine baby's bij ons. Dus daarom zou het geen inleiding hoeven worden. Ik ben met 39 weken overigens wel ingeleid, maar dat had een andere medische reden omtrent de baby. Uiteindelijk ben ik ook met 39 weken vlot bevallen en bleek ons zoontje geen p10, maar p3 te zijn! Slechts 2675 gram, maar ook hij had geen opstartproblemen.

  Ik denk ook dat de bevalling meespeelt of een baby opstartproblemen heeft of niet.
   
 14. Splitijsje

  Splitijsje Fanatiek lid

  21 nov 2020
  3.008
  3.078
  113
  Vrouw
  Mijn oudste was uiteindelijk P9. Wat een onbezorgde groeiecho moest zijn met 36 weken bleek er een waarbij ik moest blijven voor aanvullende onderzoeken en een gesprek met een gynaecoloog. Het was toen duidelijk: of einde van de week inleiden of zondag met precies 37 weken. In die week moest ik elke week voor een CTG naar het ziekenhuis + vrijdag nog een flowmeting. Ik ben heel dankbaar dat is opgemerkt dat onze zoon onvoldoende voeding kreeg en er adequaat is gehandeld. Ik ben met 37 weken ingeleid en met 37+1 is hij geboren. Hij woog 2545 gram en minuten voor zijn geboorte dipte zijn hartslag steeds naar 60. Ik ben dus erg blij dat hij tijdig is gehaald. Als het niet nodig is, is het niet nodig, in zijn geval was het wel nodig en heeft het ziekenhuis zeer kundig gehandeld.
   

Deel Deze Pagina