Door mijn chronische aandoening heb ik pasgeleden opeens te horen gekregen dat ik niet meer in mijn ziekenhuis hier in NL kan bevallen. Ik word doorverwezen naar UZ Gent. België dus... Als Nederlandse zijnde heb ik geen idee hoe de praktische kant daarvan in zijn werk gaat. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik las dat het gebruikelijk is om 8 (!) dagen in het ziekenhuis te verblijven? Daar heb ik sowieso geen enkele behoefte aan. Wil zo snel mogelijk naar huis, mits alles goed gaat met onze zoon en mijzelf. We hebben immers gewoon kraamzorg geregeld. En hoe zit het met aangifte doen? Ik hoorde dat het in België gebruikelijk is dat in de woonplaats te doen? Dus dan zal dat denk ik gewoon in Nederland moeten? Maar als het in Gent moet...mijn man is Brits, maar ik ben Nederlandse. Zou dat problemen opleveren? Ik ben verzekerd bij CZ en zij hebben een contract met UZ Gent, dus ik neem aan dat zij de zorg vergoeden. Heb ze al een mailtje gestuurd om het na te vragen. Zijn er verder nog dingen waar ik rekening mee moet houden? De reistijd van 1 uur vind ik overigens ook doodeng. Maar onze andere optie was Rotterdam en dat is dubbel zo ver rijden voor ons... Een hoop vragen en ik zal er in Gent tijdens onze intake morgen ook veel stellen, maar ik zou graag jullie ervaringen lezen
Veel vragen, misschien kan ik er op een paar al antwoorden. Het ´normale´ verblijf in een BE ziekenhuis is 5 dagen. Tegenwoordig is er heel veel aandacht voor een zgn ´kort ziekenhuisverblijf´, waarbij je eerder naar huis gaat. Maar als alles goed gaat en je thuis hulp hebt van kraamverzorgster en vroedvrouw, dan mag je ook gerust meteen naar huis. Een aantal BE ziekenhuizen doen nu mee aan een proefproject waarin het kort verblijf extra gepromoot wordt.Waar ik aan moest wennen is dat het ziekenhuisverblijf in BE echt als traditie wordt gezien. De eerste keer deelde ik (noodgedwongen) een kamer en mijn kamergenote kreeg de eerste dagen elke dag familie op bezoek. De ijskast (die bestemd was voor bijv. mijn kraamverbanden) werd gevuld met champagne en hapjes en het was echt een en al gezelligheid aan het bed. De volgende keer heb ik ook echt aangedrongen op een single kamer ! Ik heb twee keer een slechte ervaring gehad met borstvoeding: ondanks dat veel BE ziekenhuizen formeel bv promoten, ligt het toch maar aan de individuele kinderarts/vroedvrouw hoeveel steun je hierin krijgt. Volgens mij moet je aangifte doen in de plaats waar je kind geboren is, Gent dus. Bij sommige ziekenhuizen kan dit ter plaatse in het ziekenhuis, vraag dit vooral nog even na. Anders zul je binnen een paar dagen weer naar Gent moeten om het te regelen. Ik ben nooit in NL bevallen, dus weet niet precies wat de verschillen zijn. Ik weet wel dat ze je voor de luiers, thermometer, spoelslang etc. laten betalen achteraf. De eerste keer had ik ook het zakje verzorgingsproducten gebruikt dat al op mijn kamer stond en ook daarvoor stond later een bedrag op de rekening. Niet zo leuk. Voor de rest zal veel afhangen van hoe je bevalling gaat en hoe het personeel is, daar kan je je niet op voorbereiden helaas!
Goed dat je informeert bij CZ wat ze vergoeden. In Belgie werken ze bijv. met eigen bijdragen en die worden niet altijd volledig vergoed.