Vrijdag komen mijn schoonouders eten en nu ik vakantie heb, heb ik lekker tijd om uitgebreid te koken Nu had ik bedacht om eens een Indische rijsttafel te maken. Natuurlijk maak ik rendang ❤️ maar daarnaast ben ik benieuwd wat jullie de lekkerste gerechten vinden voor bij de rijsttafel. Ik zat zelf te denken om naast de rendang, nog twee gerechtjes met vlees/kip te maken en dan 2 gerechtjes met groenten en natuurlijk gebakken nasi. Ben benieuwd welke gerechtjes jullie aanraden (eventueel recept?) en qua hoeveelheden vind ik het ook wel lastig. Hoor het graag!
Mijn stiefschoonmoeder maakt meestal de volgende gerechten erbij; - ajam goreng (gefrituurde kip stukken) of ajam opor - groente; atjar (komkommer) of sajoer lodeh Ik vind zelf lontong altijd wel lekker maar dat maakt ze meestal bij de sateh. Heb een boek met recepten. Kan best wat foto's pb'en als je wilt.
Ik haal mijn recepten voornamelijk uit het kookboek ‘Boekoe kita’ en van de website eetspiratie: Qua groentes zou ik sajoer boontjes of toemis boontjes doen (beide staan op eetspiratie) en een lekkere frisse zoetzure komkommer (evt pikant door er een lepeltje sambal badjak door te doen). Of ook heel lekker Indische bloemkool (eetspiratie). Dan maak ik altijd zelf seroendeng (Boekoe kita) en een ander knapperig element: sambal goreng kentang kering (eetspiratie) is altijd een groot succes. Lekkere kip- en vleesgerechten o.a.: Ajam betawi, kipsate, ajam smoor, indo pulled pork, sambal gehaktballen en Ikan boemboem bali is ook een super lekker (vis)gerecht voor bij een rijsttafel (Boekoe kita) En ik doe er eigenlijk altijd een eigerecht bij: Telor ketjap, sambal goreng telor, e.d. Afhankelijk van de groepsgrootte maak ik dan rijst en/of bami, en soms nasi kuning ipv gewone rijst En sowieso doe ik er atjar tjampoer, gebakken uitjes en kroepoek bij.
Ajam smoor Sajoer boontjes Rendang Nasi kuning Saté Pisang goreng En dan natuurlijk krupuk, gebakken uitjes, goeie sambal en atjar
Ik maak regelmatig een Indische rijsttafel. Meestal op m’n vrije dag en dan zoveel dat we er minstens 2x van kunnen eten. Ik maak eigenlijk altijd altijd sajoer boontjes, rendang, ajam pedis, sambal telor, gehaktballetjes in ketjap en tofu. Daarbij standaard kroepoek, gebakken uitjes, goede sambal en zoet/zure komkommersalade. Soms ook speksaté erbij als vleesgerecht.
Het is geworden: Sajoer boontjes Zoetzure komkommer Rendang Saté ajam Gehaktballetjes sambal Nasi goreng Nasi kuning Loempia’s Krupuk Pindasaus met uitjes Seroendeng Zit alleen echt met de hoeveelheden voor 4 personen in totaal… denk dat ik van alle recepten de 2-3p maat maar aanhoud. Of zou dat te weinig zijn? Ook qua nasi vind ik het lastig Ga zo boodschappen halen en dan lekker starten! Zin in
Oeh klinkt heerlijk! En ben altijd ‘team beter te veel dan te weinig’ De vlees- en rijstgerechten kan je evt. invriezen. Of je eet een dag later de kliekjes, (of je vriest een deel in en eet ook een deel als kliekjes, afhankelijk van wat over is.)
Jaa dat heb ik idd ook! Gisteren daarom even een nieuwe set bewaarbakjes gekocht Morgen eten we er gewoon weer van. Maar denk dat het wel opkomt! Vandaag de loempia’s nog maken en de rijst. Verder is alles klaar en het is (al zeg ik het zelf) errug lekker geworden! Bedankt voor jullie tips! Zal straks nog even kijken of ik de recepten kan delen.