Intake gehad - formulier blijft 15 jaar bewaard??

Discussion in 'Kraamtijd' started by Zebraatje1990, Oct 30, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Zebraatje1990

    Zebraatje1990 Actief lid

    Jul 26, 2013
    131
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb vandaag een intake gesprek gehad met de kraamzorg en heb een zorgregistratieformulier ontvangen.

    Daar worden ál mijn persoonlijke gegevens ingevuld als ik straks bevallen ben, hoe de bevalling is verlopen, de voeding, kennis over mij als moeder, kennis over mijn partner als vader, alle gegevens over het kindje dat straks geboren word, en ook míjn gegevens als kraamvrouw..
    mijn ontlasting, mijn urine, mijn baarmoeder stand, mijn hechtingen...

    en dat wordt opgestuurd naar het kraambureau en wordt 15 jaar bewaard. op de achterkant staat ook dat alle gegevens worden overgedragen naar het consultatiebureau en jeugdgezondheidszorg.

    ik zit hier eigenlijk helemaal niet op te wachten. wat moeten hun met mijn bevallingsgegevens en kraamgegevens? :(
     
  2. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,785
    18,950
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Ze moeten er niks mee als er niks met je kindje aan de hand is. En dan doen ze er ook niks mee. Als later blijkt dat er bij jouw kindje problemen zijn in de ontwikkeling, is het mogelijk wel handig dat dit bewaard blijft.
     
  3. lilly90

    lilly90 Actief lid

    Sep 11, 2012
    140
    22
    18
    Female
    Ondernemer
    Ik snap dat het voor jouw als gevoelige informatie klinkt en het zijn natuurlijk ook geen gegevens waarvan je wilt dat iedereen ze zomaar kan zien. Het bewaren van de gegevens is een standaard procedure die ook door de overheid is vastgelegd. Het is zowel voor jezelf als voor de instelling een "back up" als ze bijvoorbeeld gegevens nodig heeft om goede zorg te blijven geven, zaken terug te kunnen halen bij een eventuele volgende zwangerschap.
     
  4. Sweety88

    Sweety88 Actief lid

    Sep 14, 2012
    160
    0
    0
    NULL
    Heerlen
    Kan je er geen bezwaar tegen maken uit privacyredenen? Tenslotte mag je ook zelf bepalen welke zorgverleners jouw medisch dossier van de huisarts of andere specialist mogen inzien.
     
  5. lies276

    lies276 Niet meer actief

    Als je een zorgovereenkomst hebt getekend voor of na het intakegesprek, heb je ws al toestemming gegeven dat die gegevens bewaard mogen worden en dat ze ook uitgewisseld mogen worden met bijv. de verloskundige en consultatiebureau.
    Natuurlijk moet de kraamzorgorganisatie wel zorgvuldig omgaan met de privacy (bestaat zelfs een wet voor) van jouw als cliënt en mogen de gegevens dus ook echt alleen daarvoor gebruikt worden.
     
  6. Zebraatje1990

    Zebraatje1990 Actief lid

    Jul 26, 2013
    131
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ja, dat begrijp ik. En ook begrijp ik dat dat mogelijk nodig / handig is voor later. Maar waarom moeten mijn gegevens dan gebruikt worden?

    Ik vind het echt raar dat ze alles moeten weten.
    stoelgang, urine, temperatuur, borstvoeding, hechtingen, vorderingen van de wond.... zelfs een vragenlijst over hoe ze mij observeren als moeder, mijn partner als vader en of we wel genoeg kennis hebben over wat er allemaal speelt. het is echt een heel boekwerk!

    dat het kind geobserveerd wordt en goed in de gaten word gehouden voor het consultatieburo, oke. maar ik?
     
  7. lies276

    lies276 Niet meer actief

    Het klinkt misschien naar, maar bij de organisatie waar ik werk, zijn het afgelopen jaar verschillende keren dossiers opgevraagd door de raad van de kinderbescherming van jaaaaaaaren geleden.
    Dat doen ze natuurlijk niet voor niks.
    Wij moeten die gegevens kunnen overhandigen en zijn dus verplicht alles te registreren.
    De dossiers worden ook weleens opgevraagd door ouders zelf, als het kindje later gezondheidsproblemen blijkt te hebben.
    Het is ook weleens gebeurd dat ouders de kraamverzorgende de schuld gaven van een nare nasleep van een bevalling.
    Er was een stuk placenta achtergebleven.
    We kunnen dan aan de hand van het dossier kijken of er idd aanwijzingen waren en of de kv iets over het hoofd heeft gezien.
     
  8. Jatobe

    Jatobe Fanatiek lid

    Jun 9, 2013
    1,868
    2
    38
    Als ik dit allemaal zo lees, zou ik dat ook niet zo prettig vinden.
     
  9. Zebraatje1990

    Zebraatje1990 Actief lid

    Jul 26, 2013
    131
    0
    0
    NULL
    NULL
    Maar dat is toch vreemd?
    Mijn observeren als moeder... In een kraamperiode... Ik ga er niet vanuit dat ik heel vrolijk sta te springen van blijheid, maar dat ik eerder continu emotioneel ben van alles wat er is gebeurd. En dat is dan toch een uniek momentopname die helemaal niet relevant is voor "of ik wel een goede moeder zou zijn"?

    Dat ze van het kind alles overnemen: ja dat snap ik.
    En ook alle gegevens van mij worden bewaard in het ziekenhuis , maar vind het zo vreemd dat het naar een consultatiebureau moet etc. - mijn gegevens?

    het zat mij in ieder geval niet lekker en heb gebeld vandaag. als ik niet wil dat er iets niet ingevuld word - hoeft dat niet. Ik laat dus alles invullen maar over mijn wel-en-wee niet.
     
  10. Lieke1989

    Lieke1989 Niet meer actief

    Raar dat alles in het dossier gaat.hier was er een kraamlogboek waarvan een gedeelte met de medische gegevens eruit ging en alleen dat word bewaard.en bij de intake kreeg ik ook een formulier waarin je kunt aangeven dat je de gegevens niet naar het CB wilt hebben,net zoals je bij de overdracht naar School in principe aan zou mogen geven dit niet te willen.
     
  11. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Elk zorgdossier wordt conform de wettelijke bewaartermijn bewaard. Dat hebben we vast gelegd in de wet. Dit dossier moet voor jou als patient altijd in te zien zijn maar bewaartijd blijft.
    Zorginstellingen zijn hier ook niet zo blij mee... nogal een verantwoordelijkheid en vroeger nam het ook enorm veel ruimte in...
     
  12. adi

    adi Niet meer actief

    Bewaartermijn is wettelijk geregeld, en geldt voor de meeste gegevens in Nederland. Zowel medisch als financieel, je banktransacties van jaren geleden enz. Alles wordt bewaard, en bij de meeste dingen sta je als burger niet eens stil.
    Deze bewaartermijn is 'voor het geval dat' het nodig mocht te zijn in de toekomst.
    En je kunt er vanuit gaan dat een kraambureau ervaring heeft met het gedrag en emoties van pasbevallen vrouwen.

    Een voorbeeld: mijn ex-buurvrouw bleek 2 mnd na de bevalling heftige pnd te hebben. Haar arts had toen heel veel aan haar bevallingsdossier om samen met haar terug te gaan naar de bevalling en kraamweek. Want als moeder onthoud je dat echt niet allemaal.
     
  13. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,785
    18,950
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    @Zebraatje: maar wie zegt er dan dat je vrolijk zou moeten staan te springen dan? Denk je nu echt dat dit soort instanties dat soort irreële verwachtingen hebben?
     
  14. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    Apr 11, 2008
    10,680
    3,692
    113
    Ik vind het een beetje paniek om niets hoor ...

    De kraamzorg zit echt geen dossier bij te houden met "mevrouw deed dit", of "mevrouw deed dat". In mijn zorgplan (die ik trouwens hier thuis heb liggen!!) staan dingen die medisch gezien belangrijk zijn. Temperatuur, hoe mijn hechtingen genezen, de temperatuur/gewicht van mijn dochter, dat mijn borstvoeding niet lekker liep en dat de lk erbij is gehaald ... dat soort dingen. En inderdaad wat Tupp zegt, denk je nou echt dat instanties het onmogelijke verwachten?

    maak je borst maar nat dan ... het CB komt in of net na de kraamweek thuis een intake doen waarin ze het dossier van je kindje aanmaken. Ze vragen daar ook hoe je bevalling is geweest, en hoe de kraamweek is verlopen, of ze het zorgplan in mogen zien.
     
  15. Amberxx

    Amberxx VIP lid

    Nov 6, 2013
    5,020
    5,230
    113
    Het is vanzelfsprekend dat de kraamverzorgende het kraamdossier moet bijhouden. Het dossier krijg jij bij de intake en blijft ook in je eigen huis. De verloskundige die in de kraamtijd komt voor de nacontrole gebruikt het dossier voor haar onderzoek. Normaal gesproken zit er achter in het dossier 1! blad met algemene gegevens die aan het einde van de kraamtijd wordt ingevuld. Hierin staan alleen standaardgegevens over je kind en bijzonderheden over de bevalling of toestand van de moeder/het gezin als daar sprake van is. De kraamverzorgster laat jouw deze gegevens zien en je bent zelfs verplicht toestemming te geven voor overdracht naar het cb. Het dossier zelf (waar dus alle details van de kraamperiode instaan) blijft gewoon in je eigen bezit.

    En observatie van de kraamvrouw is heel normaal. Ze kijken dan naar zaken die gevaar voor moeder of kind kunnen opleveren (denk aan een postnatale depressie, ouders die de zorg voor hun kind duidelijk niet aankunnen (maar die zijn vaak al lang bekend bij de instanties!). Denk aan ouder(s) die bekend zijn bij jeugdzorg/GGZ, verslaving, probleemgezinnen, stoornissen etc. Als er bij jou geen bijzonderheden zijn komt er niets te staan.

    Je maakt je dus druk om niets! Mocht er echt wat ernstigs aan de hand zijn dan zal er (gelukkig maar) wel wat worden gedaan (denk aan het inschakelen van jullie huisarts).
     

Share This Page