Intermezzo/ tussenjaar/ groep 9 op middelbare school

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door botervliegje, 21 mei 2024.

 1. botervliegje

  botervliegje Fanatiek lid

  30 dec 2007
  1.728
  71
  48
  Hoi!
  Mijn zoon (net 11, groep 4 overgeslagen) gaat na de zomervakantie een tussenjaar doen bij een school hier redelijkin de buurt. Hij komt in een klas met ca. 15 versnelde kinderen die cognitief klaar zijn met de basisschool, maar om verschillende redenen nog niet toe zijn om (jong) aan de middelbare beginnen.
  Is hier iemand met ervaring? Hoe is de overstap naar de middelbare uiteindelijk gegaan?
   
  Fristi2012 vindt dit leuk.
 2. Olifantje1991

  Olifantje1991 VIP lid

  9 jan 2013
  9.320
  3.552
  113
  Hier geen ervaring maar ben wel echt heel benieuwd naar de ervaring(en).
  In welke regio is jullie school die dit aanbied?
  Hier wordt hij volgende maand 10 en gaat na de zomer naar groep 8.
  We zijn nog niet uit over de keuze voor de vervolgschool.
   
 3. Prjbt

  Prjbt Bekend lid

  28 jun 2022
  928
  1.003
  93
  Vrouw
  Onze zoon zit dit jaar in zo'n tussenjaar. Hij had groep 5 en groep 8 overgeslagen.

  Het is een jaar van vallen en opstaan geweest maar hij heeft ontzettend veel geleerd en is nu ook wel klaar voor de brugklas.

  Hij gaat op dezelfde school verder in de brugklas. Er zijn ook een hoop klasgenoten die alsnog naar andere scholen gaan (om diverse redenen zoals afstand, toch geen klassieke talen willen etc.). Zijn vrienden gaan gelukkig mee naar de brugklas
   
  Archie83 en Fristi2012 vinden dit leuk.
 4. botervliegje

  botervliegje Fanatiek lid

  30 dec 2007
  1.728
  71
  48
  Wij hebben geluk dat dit aanbod bij ons in de regio is (Amersfoort).
  Er zitten op deze middelbare school veel leerlingen die jong zijn en het prima doen. Maar onze zoon zien we nog niet op korte termijn plannen, grote lappen tekst lezen etc, dus heel fijn dat hij nog even heeft.
  Hebben jullie al wel bij middelbare scholen gekeken?
   
  Olifantje1991 vindt dit leuk.
 5. botervliegje

  botervliegje Fanatiek lid

  30 dec 2007
  1.728
  71
  48
  Fijn om te horen! Zeker met 2x versnellen lijkt een tussenjaar met uitdaging op maat wel heel prettig.
   
 6. Prjbt

  Prjbt Bekend lid

  28 jun 2022
  928
  1.003
  93
  Vrouw
  Ja met 10 al naar de middelbare vonden we echt te vroeg.

  Nu is hij 11 als hij naar de brugklas gaat en dat maakt toch echt wel een wereld van verschil.

  In dit jaar heeft hij kunnen wennen aan het reizen(fietsen), het plannen, de toetsweken, verschillende vakken, huiswerk etc

  En hij heeft voor het eerst in zijn leven vrienden
   
  Archie83, highenergy, Dubbelgeluk en 3 anderen vinden dit leuk.
 7. tatie

  tatie Fanatiek lid

  21 feb 2014
  1.005
  96
  48
  Hier bestond geen mogelijkheid voor een tussenjaar na de basisschool en dus ging onze zoon met 10 jaar naar de middelbare. Hij was daar overigens ook meer dan aan toe - of eigenlijk was hij vooral heel erg klaar met de basisschool. Hij heeft vanaf klas 1 een paar goede vrienden en is echt opgebloeid. Maar nu is hij net 16 als hij klaar is met vwo en ik vind hem eigenlijk nog te jong om meteen verder te gaan met studeren. Maar hij wil met die vrienden gelijk door. En waarschijnlijk pakt dat prima uit, maar toch denk ik dat het ‘leuker’ is als je net wat meer gelijk op gaat met je jaargenoten. Dus mijn tip: probeer waar mogelijk echt te vertragen.
   
  femkes en botervliegje vinden dit leuk.
 8. femkes

  femkes VIP lid

  24 jul 2007
  9.079
  10.361
  113
  Onze middelste zit nu in zo’n tussenjaar. We zijn zo blij dat het gelukt is om erop te komen! Hij heeft groep 6 overgeslagen en in groep 7 hebben we besloten om hem in te schrijven voor het tussenjaar. Hij ging vaker niet naar school dan wel en zijn week hing met noodoplossingen aan elkaar.
  Hij moet nu dagelijks wel aardig vroeg de deur uit (7.10 de bus) en moet dus dagelijks zelfstandig een busreis maken, maar dat hebben we rustig opgebouwd en gaat eigenlijk zonder problemen. Alleen daarvan al is zijn zelfvertrouwen ontzettend gegroeid. Verder heeft hij ontzettend moeten wennen, hij is ook ontzettend gepest in groep 7 en was daar extreem verlegen en gestresst van geworden, maar inmiddels is het er aardig vanaf. Hij heeft een goede vriend, een aantal fijne kennissen en op 1 knul na, ligt hij gewoon ontzettend lekker in de klas. Hij heeft zelfs laatst in een jurk meegedaan aan een toneelstuk omdat ze te weinig meiden in het groepje hadden. Hij heeft echt genoten van optreden.
  De school zelf is ook wel echt een veilige omgeving en voor hun klassen is het nog wat extra afgeschermd. Ze hebben bijna elke dag ongeveer even lange dagen, weinig uitval en mogen altijd in de klas blijven. Zeker in het begin van het jaar is dat heel fijn omdat zo’n school natuurlijk enorm is naar verhouding met de basisschool.
  Hij zal volgend jaar naar een gewone middelbare school gaan, een andere dan zijn grote broer. En dat vind ik echt hartstikke spannend, hij is natuurlijk nog steeds wat jonger dan de rest en het is toch weer een nieuwe omgeving. Maar met de ervaringen van het afgelopen jaar heb ik er ook wel vertrouwen in.
  In het begin van het schooljaar zei ik dat hij een ander kind was geworden tov groep 7, inmiddels zeg ik dat hij weer zichzelf is geworden. Hij durft zichzelf te laten zien, kan beter omgaan met moeilijke situaties en kan ook trots zijn op zijn ontwikkelingen. Ik hoop dat jullie ook zo’n fijne ervaringen zullen hebben.
   
  smax, NiekeKris, Jo79 en 4 anderen vinden dit leuk.
 9. Olifantje1991

  Olifantje1991 VIP lid

  9 jan 2013
  9.320
  3.552
  113
  Oh dat is fijn zeg, klinkt goed ook!
  Ja al wel bij 2 scholen gekeken, maar was het nog niet helemaal. Een andere school, iets verderweg staat op ons lijstje voor komend jaar.
   
  Fristi2012 vindt dit leuk.
 10. Fristi2012

  Fristi2012 VIP lid

  23 jun 2014
  5.938
  3.358
  113
  We gaan komend jaar ook oriënteren voor een tussenjaar na groep 8.
  Al sluit ik nog niet uit dat het nog ook na groep 7 al kan worden. School zegt voldoende uitdaging te kunnen bieden, maar doen nu al geen reet. Laat staan dat ze nog twee jaar vol kunnen maken.
   
 11. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  22.590
  8.450
  113
  Vraag is natuurlijk wel met wie hij meer gelijk op gaat, met leeftijdsgenoten of met (meer) ontwikkelingsgelijken.

  Hier niet voor een tussenjaar gekozen, meisje waar mijn dochter bevriend mee was doet wel hb-onderwijs met een samenwerking met een gymnasium. Flinke investering voor de ouders qua geld en tijd (ivm brengen en halen, ze was een jaar of 6/7 toen ze daar naartoe ging, aan de andere kant van de stad). Ze blijft op die school tot ze klaar is voor de overstap naar het VO (gymnasium daar of iets ergens anders).

  Hier dus met 11 naar het VO gegaan. Maar ze was er klaar voor. En naar mijn idee doet ze het prima. Ze vindt het alleen niet prettig om bv. lang alleen op het schoolplein te moeten wachten als ik haar een enkele keer ophaal. Maar dat begrijp ik wel, met al die vijfde en zesde klassers ed. Dat zou ze met een jaar ouder ook gehad hebben.
   
 12. tatie

  tatie Fanatiek lid

  21 feb 2014
  1.005
  96
  48
  Ja, dat is inderdaad ook wel zo. Het is meer dat hij bepaalde dingen gewoon echt nog niet mag vanwege zijn leeftijd (brommer, bepaalde bijbaantjes, de kroeg straks). En vrienden mogen/kunnen dat dan dus allemaal twee jaar eerder wel. Maar hij heeft ook jongere vrienden hier in de buurt en via voetbal (wel allemaal leeftijdsgenoten), dus op zich aansluiting genoeg. Vaak zien de ouders, of met name de moeders (?) de meeste beren op de weg.

  wat betreft ophalen: nee dat zou mijn zoon ook niet willen, ‘lang’ wachten. Maar die wil vooral ook helemaal niet gezien worden met mij, zijn moeder :rolleyes:
   
  femkes vindt dit leuk.
 13. owly

  owly VIP lid

  19 aug 2013
  20.220
  8.942
  113
  Wat fijn dat het mogelijk is. Hier zou dat lastig zijn. De kans dat er plek is zou klein zijn en het zit op een hele andere school. Betreft fietsen niet prettig omdat je daar geen aparte fietspaden hebt dus rijden ze behoorlijk hard.

  Na dat jaar moet je dan naar een andere school. Wat nog verder fietsen is.

  Hij zal zeer waarschijnlijk met net 11 gewoon naar de 1ste gaan.
   

Deel Deze Pagina