Hallo dames, Ik heb een broodbakmachine gekocht (wel via marktplaats). Vandaag heb ik hem voor het eerst uitgeprobeerd en wat een lekker brood zeg! Ik heb nu een 500 gram broodje gemaakt, met 330 gram meel en 200ml water. Dus een kleintje om uit te proberen. Maar jeetje, wat lekker!! Nu vraag ik mij af... Vult eigen gebakken brood meer dan supermarktbrood/fabrieksbrood? En hoeveel sneetjes nam je voorheen en hoeveel van het vers gebakken brood? Groetjes
He Wij bakken elke dag zelf ons brood. Ik eet een dikke kap 's ochtends, en 1 of 2 sneen met de lunch. Ik geef bv, eet wel meer dan als ik geen bv geef Dochter van 2 werkt ook 1 boterham per eetmoment weg. Van gesneden brood kan ik er wel 4 per maaltijd op. Dus het vult voor mij wel meer, en het is (hoe ik ze maak) ook stukken gezonder dan uit de supermarkt Ik maak altijd brood van 500 gr. meel en 220 ml water. Er gaat er 1 - 1,5 broden op per dag (2 volwassenen, 1 kind)
Hoi, Dank je voor je ervaring! Dan ben ik benieuwd wat hier doorheen gaat. Vriendlief eet normaal 6 sneetjes per dag, zoonlief en ik 3. Dochter eet ander brood vanwege allergie. Hoeveel sneetjes kan je ongeveer uit een brood halen? Het ligt er ook wel aan hoe dik je de plakken doet, maar bij normale dikte? Om onder ander die reden zijn we over gestapt op eigen gebakken brood. Ik vind supermarkt brood ook niet zo heel lekker. Brood van de bakker wel, maar daar betaal je flink voor.
Oeh! Lekker! Ik ga denk ik maar morgen de broodbakmachine van mijn ouders ophalen. Dus als er iemand goede recepten heeft?
Tja, dat is appels met peren vergelijken. Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor soort brood je koopt bij de bakker (of in de supermarkt) en wat voor soort brood je zelf bakt. Het ene brood van de bakker vult ook meer dan het andere brood bij de bakker. Maar als jij hetzelfde brood zou bakken als wat je bij de bakker (of supermarkt) zou kopen: nee, dat vult niet meer. Hooguit dat je zelf dikkere plakken snijdt dan wanneer je het bij de bakker door een machine laat snijden, waardoor het per plak meer vult maar per gram dus niet. Wij bakken ook zelf brood. Het heerlijke is dat je het zelf helemaal kunt samenstellen naar wens en dat er geen conserveringsmiddelen in zitten (wat dan weer als nadeel heeft dat je het maar kort kunt bewaren). In het begin is het even uitproberen, bijvoorbeeld de verhouding droge gist / verse gist. Dit zorgt ervoor dat het brood goed rijst. Door te weinig gist rijst het brood niet genoeg, maar te veel gist zorgt ervoor dat het brood te veel rijst waardoor het tegen de deksel van de machine komt. Gist mag niet in direct contact komen met het zout. Doe bijvoorbeeld eerst gist in het blik, dan meel en water, daarna zout en eventueel boter of olie (wij gebruiken olijfolie). Ach, het is even uitproberen, maar daarna weet je snel wat je beter wel en niet kunt doen. De ingredienten halen we trouwens bij een molen en dan kun je naar hartelust zelf mixen. Echt een aanrader als je een molen in de buurt hebt. Je kunt zo eindeloos varieren en evt. ook extra ingredienten toevoegen, zoals noten. Mmmm. Ook voor jouw dochter zou je zo zelf brood kunnen bakken. Ik weet natuurlijk niet wat voor allergie zij heeft, maar je kunt wellicht recepten zoeken op internet met ingredienten die zij wel mag hebben. Op jouw vraag over de hoeveelheid boterhammen kan ik niet goed antwoorden, want ik eet niet iedere dag hetzelfde. De hoeveelheid sneetjes in een brood weet ik ook niet precies. Ik tel ze nooit en bovendien sijden we ze met de hand, dus soms wat dikker en soms wat dunner. Maar met 1 brood doen wij ongeveer 1 dag. Maar het hangt er ook wel vanaf wat voor soort brood we bakken. Een ciabata is zo op (te weinig voor ons vieren), maar van een volkoren brood houden we vaak iets over (2 plakken ofzo). Om geld te besparen moet je het trouwens niet doen. Ik las net dat je het brood van de bakker prijzig vindt, maar zelf bakken is nog duurder als je alles rekent: de machine, de ingredienten, de energie (hij staat toch dagelijks een paar uur aan). Maar het is zoooo lekker en zo lekker vers en dat is het echt meer dan waard! Succes ermee!
Ik heb voor nu gewone bijna kant en klare bakmix. Alleen droge gist, margarine, zout, en lauwwarm water toevoegen. Van Shoerby. Betaal je iets van 3,50 voor 4 broden van 500gram meel (wat uitkomt op een brood van 750gram volgens verpakking). Je kan er ook nog van alles in doen, zoals rozijnen, noten etc. Maar hoe en wat weet ik niet. Dus wat dat betreft leest ik mee.
Mijn brood is wel degelijk goedkoper dan van de bakker: rond de 1,- p stuk incl. alle kosten.. Een recept: 200 gram bloem 200 gram volkorenmeel 100 gram waldkorn of maiskornmix 25 gram boter 220 ml water 1 eetlepel honing 9 gram gist 5 gram bakkerszout Ik koop het meel, zout en gist hier bij de molen in het dorp. Dat is van goeie kwaliteit. Als je een volkorenbrood bakt is het slim om er bloem of patentbloem bij te doen zodat je brood wel mooi hoog rijst. Succes
Zo'n bakmix van de supermarkt die je vervolgens in de bakmachine gooit met wat water voegt niet zoveel toe tov het brood van de bakker. Die gebruiken ook meestal bakmixen. Wij bakken vaak zelf brood, gewoon in de oven: volkorenmeel, klein beetje tarwemeel, snufje zout, gist geweekt in melk, olijfolie en water naar behoefte. Avond van te voren kneden en de nacht laten rijzen. S ochtends weer kneden, modelleren (ik maak vaak een bloem van 6 grote bollen of een broodvlecht), bestrooien met sesamzaad of wat dan ook en in de oven zetten. Dit brood is maar 1 dag vers maar gruwelijk lekker. Ik maak vrij luchtig brood en we eten met zn 5 ong 1 brood per dag. Het vult overigens anders, brood is dan een maaltijd op zich, ik smeer alleen een beetje boter of honing erop anders is het zxonde van de smaak.
Hier wordt in verhouding van het eigen gebakken brood de helft aan sneden gegeten dan het brood van de super. Echter nu ik zwanger ben ga ik over mijn nek van de lucht dus kopen we nu oerbrood wat ook goed vult, maar wel duur is. Wij gebruiken diverse mixen van de boerenbond/wel koop.
Ik zit er ook over te denken om een broodbakmachine aan te schaffen. Hoe doen jullie dat met de jodiuminname? Krijg je geen dan geen tekort?
Bakkerszout kan je hier in het dorp bij de molen halen, misschien zit er bij jou in de buurt ook zoiets. Wij eten altijd zelfgebakken brood, over het algemeen met zuurdesem. Zelfgebakken vult hier enorm, bij 1 snee zit ik vol terwijl ik met het brood van de supermarkt er veel meer moet eten en weer sneller trek heb. Ik denk dat het ook van afhangt watvoor je brood je bakt, want ik denk dat volkoren beter vult dan witbrood.
Maak je die zuurdesem in een broodbakmachine, of gewoon oven? Heb je daar een recept voor? Ik bestel nu zuurdesembrood altijd bij de Jumbo, maar als ik het zelf zou kunnen maken zou dat denk ik wel schelen.
In de oven, geen idee of het ook met een broodbakmachine kan. Zuurdesem maken we zelf, wij doen dit met volkorenmeel, maar kan ook met bloem en tarwemeel geloof ik. Ik heb nu onze recepten niet voorhanden, maar op internet staan er talloze het is maar net wat je lekker vind.