Ik ben ooit begonnen aan de PABO, maar na een half jaar, door allerlei omstandigheden gestopt. Daarna een andere HBO opleiding gedaan en diploma behaald, maar na enkele jaren werken, kriebelt het toch wel weer heel erg om het onderwijs in te gaan. Wie heeft hier ervaring mee? -hoe lang duurt de opleiding als zijinstromer? -hoeveel uur per week ben je aan het studeren/ hoeveel lesdagen? -is het moeilijk om een baan te vinden, voor tijdens de opleiding? -Hoeveel uur heb je gewerkt tijdens/ naast de studie? -is het überhaupt te combineren met een gezin? PBen mag ook!
Ik lees mee, ben ook erg verdwaald nu en aan 't zoeken wat ik wil gaan doen heb ook aan de PABO gedacht.
Hoi, Ik ben geen zij-instromer, maar werk wel in het basisonderwijs. ik ben in 2004 afgestudeerd. Met een HBO-diploma op zak duurt de opleiding 2 jaar en moet je 1 dag in de week naar school. Je moet ook op zoek naar een stageschool waar je je praktijkopdrachten kan uitvoeren. Op het moment is het echt crisis in het basisonderwijs. Veel besturen en scholen moeten inkrimpen. Gewoon domweg omdat er minder kinderen in Nederland zijn. Er als nieuwe leerkracht tussen komen is erg moeilijk. Invalkrachten zoeken ze altijd, alleen kunnen ze je geen baangarantie geven (wat ze een paar jaar geleden wel konden!) Wel vind ik leerkracht de geweldigste baan voor mij!!!! Het werken met kinderen houd me scherp en jong! Je moet het echt leuk vinden en heel graag willen anders zit je zo thuis met een burn-out. voor het hoge salaris hoef je het ook niet te doen..... Succes met jullie keuze! Groetjes jufaman81 Van mijn collega's (zij-instromers) hoor ik dat het best te combineren is met een gezin. Hoeveel studie-uren zij hieraan kwijt waren weet ik niet precies.
Ik heb zelf 9 jaar terug de pabo gedaan. Een baan vinden in het onderwijs, denk vooral basisonderwijs is heel erg moeilijk. Hier in de buurt noord holland is helemaal niks. Als je dus je diploma hebt dan moet je al heel blij zijn als je hier en daar in kan vallen. Velen die ik ken hebben nog steeds geen vaste baan en een aantal die bij mij hun eindstage hebben gedaan hebben vaak wel uiteindelijk een baan maar krijgen geen vast contract en moeten helaas soms ook vertrekken omdat de scholen krimpen. Wie er het laast bij komt moet het eerst ook weg. Bedenk dus goed dat een baan vinden niet makkelijk is. Verder is het zo dat je op dit moment vrij kansloos bent als je geen gymopleiding hebt gedaan. Er zijn genoeg mensen die een baan zoeken en solliciteren. De gene met gymopleiding krijgen een kans, zonder word je afgewezen. De dure gymopleiding zou je zelf moeten betalen en is erg zwaar en duurt 2 jaar. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Als je toevallig heel erg gewaardeerd wordt tijdens je eindstage wil het wel eens zijn dat je mag blijven als er een plaats vrijkomt. Dan heb je geluk en zou de school de evt gymcursus vergoeden. Het klink allemaal erg negatief. De pabo is echt leuk en ik geniet erg van mn baan en ik vind het ook echt een aanrader maar hou het bovenstaande wel in je achterhoofd. Succes met de beslissing. Als iemand anders een positiever verhaal heeft zou ik het hier zeker neerzetten. Dit is natuurlijk mijn mening hoe ik het zie en ervaar.
Tja, ik zou het niet doen, eerlijk gezegd. Ik heb er ook een keer naar gekeken toen ik het vo (tijdelijk ) flauw was. De decaan van de opleiding raadde het mij af, omdat: - weinig vraag naar po-docenten is; - te veel pabo-studenten die het werk "gratis" (als stage) willen doen, waar jij betaald wilt worden. Ik moet wel zeggen dat ik toen naar een werken en leren-traject heb gekeken, waar ik dus in dienst zou komen van een basisschool. Welke basisschool zou jouw collegegeld betalen en je in dienst nemen als er een grote groep (voltijd)studenten bestaat die het gratis willen doen? Over het werken en leren wil ik zeggen dat het wel te doen is, maar naar mijn mening een grote belasting. Ik werkte hiervoor eerst 18 uur, daarna 20 uur en nu 25 uur (lesuren) en ik kijk er naar uit om eind dit jaar mijn diploma in ontvangst te nemen. Met name rond de tentamenweken heb je het erg druk. Daarnaast vallen mijn tentamenweken altijd samen met die van de bovenbouw, dus extra belasting
Ik heb de pabo deeltijd gedaan; 2 avonden per week school en 1 tot 3 dagen stage per week. Was met 2 jaar klaar, ik vond het goed te doen. Nu heb ik ook orthopedagogiek gestudeerd waardoor ik veel vrijstellingen had..
Ik ben 3 jaar geleden begonnen aan de (deeltijd) PABO, heb mijn P gehaald maar ben door omstandigheden tijdens het tweede jaar gestopt. Voor mij was het al weer een jaar of tien geleden dat ik studeerde en ik vind dat het HBO onwijs is veranderd. Je moet echt heel veel werken in groepsverband en ook een portfolio maken (via PC, dus dat was voor mij iets heel nieuws). Ik vond zelf dat er best veel tijd in ging zitten. Nu is dat logisch bij een HBO-opleiding, maar vooral het bijhouden van de portfolio en uitzoeken hoe dat allemaal werkt vergt veel tijd en geduld. Ik ging twee avonden (van 18:30 tot 21:10 uur) in de week naar school en het eerste jaar liep ik 1 dag in de week stage. Doordat je veel in groepsverband moet werken ben je meer tijd op school dan de lesuren zelf, aangezien je daar alle faciliteiten hebt om werkstukken/opdrachten te maken. Ik was zeker wel een uur of 12 per week bezig met de opdrachten (en met het voorbereiden van de lessen op de stage) Er wordt heel veel gedaan mbt zelfreflectie en soms was ik meer bezig met het reflecteren dan ook daadwerkelijk iets te leren Al met al vond ik het een leuke opleiding, maar van de stage heb ik nog het meest geleerd. De theorie is interessant, maar het ook echt uitvoeren gaf mij meer het gevoel dat ik iets nieuws leerde. Het gaat hier ook weer kriebelen, maar aangezien ik weet hoeveel tijd het kost en we hier nu een frummel hebben rondkruipen (en een tweede op komst) vind ik het beter om nog een paar jaar te wachten (jammer genoeg).