Mijn zoon heeft vandaag de uitslag van de doorstroomtoets gekregen. Een gesprek hebben we volgende week pas, maar vind het niet helemaal duidelijk. De uitslag komt wel overeen met het beeld wat we hebben, maar vind het wel een beetje raar. Zijn uitslag is precies het getal waar het volgende niveau begint in de cirkel, maar hij heeft het niveau eronder gekregen? En alleen dubbele adviezen (vwo uitgezonderd)? Of ik lees het niet goed hoor, maar mis een beetje verduidelijking en tussenstappen. Iemand hier al ervaringen mee?
Als ik het goed begrijp heeft hij eigenlijk een enkel advies als je naar de score kijkt? Daar komt bij ons de uitslag van de jongste ook op uit, juf heeft uitslag met de kinderen zelf kort doorgenomen. Zij zei ook, uit de doorstroomtoets komt Havo. Ze zat aan het eind van het balkje TL/Havo, maar dat is dan niet ineens een TL/Havo uitslag zoals ik het begreep. Ze had echter al een H/V advies, dat blijft gewoon staan. Maar vond er verder weinig spannends aan, het advies veranderd er toch niet om. Wat ik wel jammer vind is dat je alleen nog score 1F en 1S ziet op totaal niveau van rekenen, spelling en lezen. Twee jaar geleden bij de oudste vond ik de uitslag van de eindtoets veel meer inzicht geven. Daar kon je bijv. ook zien op hoe ze op de verschillende onderdelen van bijv. rekenen had gescoord. Of verschilt dat per aanbieder? Dat zou ik dan wel heel slecht vinden
Ja hij heeft een score van 178, dat geeft een tl/havo advies. Alleen vanaf 178 begint ook havo/vwo advies. Zoals ik het dan bekijk (en dat doe ik misschien wel helemaal verkeerd) zou hij dan toch richting havo advies gaan? Zijn voorlopige advies is tl/havo, met de boodschap dat als hij goed zijn best zou doen, hij havo advies kon krijgen en dat wil hij heel graag. Hier is het ook wel van belang, want de school waar hij naartoe gaat heeft wel dubbele klassen, maar je wordt wel gelijk op niveau ingedeeld. En naar mijn mening is opstromen moeilijker dan afstromen. Ik vond de eindtoets van mijn dochter 3 jaar geleden ook zoveel duidelijker dan dit! Snap dat het nieuw is en wennen, maar vind het gewoon onduidelijk en vaag. Hier kunnen we wel zien welke onderdelen zijn gemaakt, met een percentage erbij, maar ja, die percentages zeggen me ook weinig. Wat houdt 73% in, met welk niveau komt dat overeen zeg maar. Verder idd ook 1s, 1f etc
Ik dacht dat het vanaf 181 Havo/VWO is? Tenminste, bij Cito. Maar het definitieve advies krijgen jullie dan volgende week pas? Of is dit het definitieve advies? Wij hebben nog niks terug gehad. Ik vind het ook heel erg spannend. Dochter kreeg eind groep 7 basis/kader. In november na de B8 werd het VMBO G/T en als ze zo zou doorgroeien zou het GT/Havo worden. Ze heeft dit schooljaar keihard aan de hiaten gewerkt die ze enorm veel bleek te hebben.
Ja ik snap er niks van hoor. Kom ook elke keer andere plaatjes tegen. Hierbij de afbeelding. Zoals ik zie en dat zie ik misschien wel verkeerd dus, is vanaf 178 havo/vwo en vanaf 184 vwo. Dit is wel cito idd. Volgende week komt het definitieve advies. View attachment 765902
Ik heb er nog geen ervaring mee, maar dit lees ik ook uit de afbeelding. Het is een beetje verwarrend omdat jouw zoon precies het grensgetal heeft. Had hij 179, dan had hij denk ik in het andere vakje gezeten.
Ja dat denk ik ook, maar dan lijkt me een enkel havo advies op zich best gepast. Hoger hoeft zeker niet en tl/havo is ook prima, maar vind het wel belangrijk dat het advies passend is (en dat ik het begrijp haha). Vind het gat daarom ook heel groot. Tl/havo of 1 punt meer havo/vwo. Vraag me dan af waar de enkele adviezen zijn.
Oh dat zijn andere cijfers dan ik eerder heb gelezen inderdaad! Uit het plaatje zou ik opmaken dat havo/vwo bij 179 begint en GL/TL/Havo t/m 178 is. Dan zou ik in jullie geval ook een havo advies verwachten. Maar dat kan toch nog?
Ja hoor, is ook nog geen gesprek geweest, maar vind het zelf ook prettig om een beetje voorbereid aan het gesprek te beginnen, na eerdere ervaring met mijn oudste 2 kinderen en dan moet ik wel begrijpen wat er precies staat haha. Ik weet inmiddels dat deze school héél voorzichtig adviseert. Wat niet altijd slecht is, maar vind het wel even iets om in de gaten te houden.
Ik vind het ook een beetje gek dat het allemaal dubbele adviezen zijn. Ik vermoed dat je met 172 op TL zit en met 178 dus HAVO. En dat ze met het eindadvies dat per geval bekijken. Dus als een kind een voorlopig kader/TL advies heeft gekregen en dan 175 scoort een definitief TL advies krijgt. Een kind met een voorlopig HAVO advies en 179 scoort gewoon op een HAVO advies blijft. Ze zijn volgens mij verplicht naar boven bij te stellen, maar als je op 1 cijfertje in het HAVO/VWO advies valt dat ze dat niet meteen zo ver naar boven hoeven te doen, omdat het allemaal combi vakjes zijn. Scoort dat kind 184 dan wordt het een ander geval, ook al vallen beide scores in hetzelfde vakje. Maar dat is mijn idee hoor, niet op feiten gebaseerd.
Nee snap ik, ik denk in dezelfde richting, maar vind het daarom jammer dat je nu zelf maar wat moet gaan 'invullen'. Ik mis dus iets meer context bij dit systeem. Of je zou de uitslag moeten geven bij het gesprek, maar ja, dan heb je weer dat je je niet een beetje kunt voorbereiden.
Hier krijgen ze het resultaat van de doorstroomtoets pas bij het eindadvies, maar ik weet dat school hier wel ook enkele adviezen voor havo geeft (dus naast tl/havo en havo/vwo ook gewoon los havo). In dit geval scoort hij hoog in het stukje tl/havo en lijkt dus een havo-advies zeker op z’n plek.
Ja klopt hoor, was bij de voorlopige adviezen ook. We kregen hem bij het rapport in een envelop. Nu was het bij ons precies naar verwachting, maar als dat niet is, dan zit je met die brief en kun je er pas wat mee na jet weekend bij het gesprek.
Ja precies. Hier pas volgende week donderdag een gesprek, dus dat duurt nog even. En op zich is het de 3e en vind ik het allemaal wat minder dringend, vind het toch fijn om zelf goed voorbereid te zijn.
Een (voorlopig) advies wordt gelukkig nooit enkel op de Cito score gegeven. Dus het advies kan afwijken van de Cito score. Werkhouding, hoe men plant, huiswerk maakt etc telt ook mee. En soms zien ze dat kinderen juist meer kunnen dan op een toets eruit komt of andersom (ze kunnen een kunstje wel maar echt begrip is er niet). Hier inmiddels een kind op de middelbare en wat mij opvalt is dat de dubbele klassen op het hoogste ipv laagste niveau les krijgen tenzij je in vmbo komt. oftewel havo/vwo klas krijgt les op vwo niveau. Vroeger (in mijn tijd zeg maar) was dat andersom. Vmbo basis/kader krijgt dan wel weer les op basis niveau. heb je echt puur havo advies zou ik mijn kind echt nooit in een havo/vwo klas zetten. Zie het om mij heen gebeuren .. kids allemaal bijles, ploeteren, faalervaringen. Liever succes en vertrouwen krijgen dan vanuit een havo of mavo/havo klas, zoveel fijner voor het kind. Hier is zoon ook bewust naar juist de laagste van dubbele advies gegaan. En die zit nu in opstroomtraject met superveel energie en vertrouwen. Zijn vriendjes van school hebben ouders het omgekeerde gedaan .. zeker 1 op 3 haalt dat hogere niveau niet en wat een ellende en gedoe daar. Ter overweging om mee te nemen ‘hoger’ is niet per definitie beter .. het beste advies is het advies wat bij je kind past!
Ze zijn inderdaad verplicht het hoogste van het dubbele advies over te nemen. Hier zou ik ook zeggen duidelijk havo. Onze dochter heeft de iep gemaakt. Ze zat op vmbo-TL maar heeft de doorstroomtoets op vmbo-tl/Havo gescoord en qua score aan de havo kant (83 en vanaf 85 is het havo-vwo). Ze heeft nu definitief havo advies gekregen.
Het is mijn 3e, dus wel wat ervaring gelukkig en helaas een andere ervaring dan jij. Hier wordt letterlijk de cito score in de plaatsingswijzer gegooid en dat is je schooladvies. In theorie zou dat niet moeten, maar in de praktijk gebeurt het helaas wel. Mijn oudste 2 hebben allebei een heel voorzichtig advies gekregen in 1e instantie en doen het heel goed in 3 en 4 vwo (de oudste ging wat minder, maar heeft het goed opgehaald). Ik heb dus ook op dat gebied een andere ervaring. Mijn jongste is geen vwo kind en dat is helemaal prima. Maar ik ben ook geen voorstander van onder je niveau zitten. En mijn kinderen hebben juist enorm veel zelfvertrouwen gekregen nu ze op het juiste niveau zitten met gelijkgestemden. Dus ja, ben het met je eens dat hoger niet altijd beter is, maar bewust een niveau lager gaan doen vind ik ook geen optie. Dat lesgeven op het hoogste niveau gaat hier op school ook niet op trouwens. Kinderen worden door de middelbare school ingedeeld op het niveau wat zij goed achten bij een dubbel advies, ongeacht dat ze de leerlingen totaal nog niet kennen. Dus ja, ik vind een gepast advies belangrijk (ongeacht welk niveau dat dan mag zijn). Had hij nu aan de onderkant gescoord, was ik ook een voorstander van enkel tl geweest. Edit: mijn voorkeur voor de jongste zou ook zeker geen havo/vwo klas zijn mocht hij wel een havo advies krijgen.
Het voorlopig advies is bij ons wel alleen op de citoscores gebaseerd. Zo begonnen ze het gesprek ook; op basis van de cito heb je nu …. en ze hebben tijdens het gesprek laten zien hoe ze via cito op dat advies zijn gekomen. Het enige wat ze over werkhouding en dergelijke hebben gezegd is dat ze met een goede werkhouding een hogere citoscore kan halen… Werkhouding en huiswerk attitude zijn volgens het rapport en het okr wel heel goed. Ik hoop dat ze dat in het definitieve advies dan wel gaan meenemen.
Ok, dat is goed om te lezen. We gaan het zien volgende week. Anders is het ook prima uiteraard, maar zou mooi zijn.