Het plan was om later dit jaar, rond mijn verjaardag een snijplotter te kopen als nieuwe hobby voor mij. Ondertussen ben ik van gedachten veranderd of beter gezegd wil ik dat wel een heel eind gaan opschuiven. Ik wil nu meer gaan doen met het op langere termijn bewaren van voedsel. Steeds maar een vriezer bijkopen kan niet blijven duren. We hebben nu 2 vriezers (combinatie met koelkast) en man heeft al gezegd om er nog een kistvriezer bij te nemen die dan in de berging/schuur kan. Hier sta ik wel achter en die komt er dus maar niet direct een groot model. Ik zat laatst ook te denken dat niet alles in de vriezer bewaard moet worden. Sommige dingen wil ik natuurlijk wel blijven invriezen maar andere dingen zouden dus best op een andere manier verwertk kunnen worden. Inmaken en pekelen bijvoorbeeld. Het wordt natuurlijk wel eerst investeren. Inmaken bijvoorbeeld de bokalen en deksels. Voor de manier met water heb ik een hele grote stockpot dus daarvoor zou ik dan enkel echt een rekje en wat kleinere dingen zoals een tang om de bokalen uit het water te halen nodig hebben. Voor dingen met een lagere zuurtegraad of vlees of waarin vlees verwerkt zit zou ik dan moeten inmaken met hoge druk. Ik heb al rongekeken en kan een electrische pot hiervoor kopen. Zijn hier dames die deze manieren of 1 van deze manieren gebruiken en wat is jullie ervaring hiermee?
Ga op Facebook eens naar 'Wecken is hip'. Je gaat namelijk al de fout in met een aantal van je aannames. Tweede tip, spaar conserven potten en ga die gebruiken. Spaart geld en veel beter voor het milieu. Ik zet een doosje et briefje bij de glasbak als ik potjes nodig heb.
Ik weck en maak eigen groenten in. Ik kijk vooral op https://weckenonline.eu/, waarvan de hip pagina onderdeel is. Erg leerzaam! Potten en ketel heb ik via mp. Het hoeft niet duur te zijn en je hergebruikt alles. Wij eten het jaar rond uit de moestuin. Wat ik niet weck of inmaak, vries ik in. Zelf nog geen recepten met vlees geprobeerd. Ik zie die meerwaarde (nog) niet.
Ja kijk, je moet die potten vacuum krijgen dus met weckpotten zijn dat de rubber banden en dan heb je ook potten met een deksel en ring. Die deksel moet dan elke keer vervangen worden. Daarom snap ik de opmerking niet dat ik verkeerde aannames heb. Ja mayonnaisepotten kan je gebruiken voor confituur enzo als je daar een luchtdicht laagje voorziet. Dat deden wij door parafine te gebruiken vroeger. Groenten en fruit met een hoge zuurtegraad zijn ook redelijk veilig. Maar het beste is natuurlijk om gewoon de juiste materialen te gebruiken. Echt vlees inmaken is ook niet helemaal de bedoeling maar wel bijvoorbeeld pastasaus met het vlees al in. Of zelfgetrokken kippenbouillon of vleesbouillon. Maar ik las dat dat onder hoge druk moet gebeuren in verband met gevaar op botulisme. Gewoon redelijk wat groenten en fruit zijn veilig om gewoon in te maken.
Deksels van jampotten en groentepotten gebruik ik gewoon opnieuw. Uiteraard kan dat niet oneindig maar je kan ze toch wel een aantal keer gebruiken. Rubber ringen kan je ook hergebruiken tot de rek er te ver uit is, en die kosten de wereld niet (ik koop hier bij een weck shop in het dorp ze voor 1,- per 10 stuks.) pastasaus maak ik ook in maar dan alleen de basis. ik ben vegetariër en kook geen pastasaus met vlees. Ik heb dan ook niet meer nodig dan de saus zoals ook de flessen bertolli saus bijvoorbeeld uit de winkel.
Vleeskun je gewoon wecken, hoeft niet met een pressure canner. En je kunt ook wecken in conservenpotten. Er is een groot verschil tussen wecken en inmaken. Beide zijn manieren van conserveren, net als pekelen of fermenteren. Botulisme maak je onschadelijk door je product voor consumeren te verhitten. 10min boven de 85graden is goed maar ik breng het altijd even aan de kook om echt zeker te zijn.
Ja ik ga meer uit van canning. De meeste info die ik heb opgezocht is engelstalig. Pekelen zat ik aan de denken omdat ik nu een stuk buikspek heb en dat zou willen pekelen zodat het echt spek wordt als in spek met eieren. Bepaalde fermentaties zie ik ook wel zitten. Sommig niet hoofdzakelijk om te preserveren maar omdat ik wel graag zulke dingen leer. En met inmaken wil ik dan weer bereiken dat dingen zoals soep of bouillons dan gewoon op een schap kunnen in plaats van heel veel vriezerruimte in te nemen want momenteel neemt dat de meeste ruimte in. Groente die we gewoon op het bord eten zou ik wel blijven invriezen maar groente die nog verder verwerkt gaat worden zou ik bijvoorbeeld wel kunnen kijken om in te maken. Daar ben ik me nu op aan het proberen inlezen en dan ook kijken hoe en wat met opbergen. Uiteindelijk zou ik van 1 van de koel/vriezer combinaties in mijn keuken af willen om daar een gewone opbergkast in de plaats te kunnen krijgen. Kistvriezer voor de berging gaat er dus wel nog komen maar ook geen reuzengroot model.
Alleen even inhakend op het stukje over de vriezer in de schuur. Let wel op dat de vriezer een zogehegen Freeze guard heeft. Maar heel weinig vriezers zijn geschikt voor in de schuur ivm temperaturen onder het vriespunt in de winter. Tenzij je schuur megagoed geisoleerd is is dit wel een ding waar je echt voor moet opletten. Anders slaat de vriezer uit bij lage omgevingstemperaturen en ontdooit alles in je vriezer.
Bedankt voor de tip. Hier had ik al naar gekeken omdat we het er een paar jaar geleden ook al over gehad hebben maar toen nooit hebben doorgezet.
De bacterie en de gifstoffen vam botulisme worden gedood bij minimaal 10 minuten verwarmen bij 85 graden inderdaad maar de sporen pas vanaf 121 graden en die temperatuur bereik je niet met koken.
Dat was het! Ik heb de laatste dagen zoveel gelezen over zoveel verschillende dingen dat ik er even niet meer opkwam. Voedsel met een hoge zuurtegraad kan je veilig gewoon inmaken maar als die zuurtegraad er niet is of niet bereikt kan worden dan is de enige veilige manier onder hoge druk. Sommige mensen nemen het daar niet te nauw mee omdat het tot hiertoe altijd al is goedgegaan maar dat moeten ze maar weten. Ik neem liever geen risico's aangezien ik wat ik eventueel zou gaan inmaken ook aan mijn kinderen wil serveren.
Denk bijvoorbeeld ook aan verse knoflook in olie om bijvoorbeeld knoflookolie te maken. Ook grote kans op botulisme.
In een kringloopwinkel kom je nog wel eens boeken tegen over inmaken. Kan me niet voorstellen dat er heel veel veranderd is sinds die tijd. Botulisme staat daar ook gewoon in. Als je op boekwinkeltjes.nl zoekt kom je ook ongetwijfeld een en ander tegen (oud en nieuw, je kan daar zelf ook een boekenwinkel aanmaken voor een klein bedrag dus aanbod varieert)
Ik kwam al een lijstje tegen met dingen die een risico kunnen zijn bij zelf maken en bewaren. Nu is het niet mijn bedoeling om alles zelf te gaan maken maar eerder wat achter de hand te hebben. En vriezers blijven bijkopen bij wijze van spreken is nu ook niet ideaal wanneer er zoveel dingen zijn die veilig op een andere manier gepreserveerd kunnen worden. Het is meer om iets achter de hand te hebben. Deze week bijvoorbeeld heb ik qua boodschappen voor het avondeten enkel een krop ijsbergsla, hamburgerbroodjes en een zak aardappelen gekocht. Brood, melk en beleg heb ik ook nog wel gehaald maar die tel ik even niet mee, heb het puur over de warme maaltijd. Wat er nu overblijft gaat in het potje voor het dagje uit voor de jongste zijn verjaardag. We hebben daar een bedrag voor klaarliggen maar wat extraatjes op zo'n dagje zijn wel leuk. Verder denk ik nu ook vaker, ik ben de enige ouder die de deur uit kan. Mijn man is aan huis gekluisterd. We hebben niet echt familie in de buurt die zomaar even kan komen helpen. De kinderen naar school krijgen en terug thuis is geen probleem. De oudste gaat met de schoolbus en de jongste kan wel mee met een vriendinnetje. Haar ouders zouden dan ook wel wat boodschappen kunnen doen maar ik wil die mensen dan ook niet te veel belasten met een uitgebreide lijst. Dus in geval dat ik zelf niet echt de deur uit kan is het dan ook wel handig om wat in huis te hebben. Sommige dingen zouden dan ook wat sneller kunnen met een andere manier van bewaren. Ik denk bijvoorbeeld aan soep. Als die ingemaakt is is het enkel maar opwarmen en moet je niet eerst gaan ontdooien en dat kunnen de jongens dan in principe ook helemaal zelf doen. Eigenlijk een paar verschillende redenen dus waar ik toch al een tijdje over aan het nadenken ben. Vooral sinds ik een paar weken bijna helemaal out was door neuralgia aanvallen en daarbovenop ook nog heel veel last had van mijn knieen.
Ik woon in UK maar als ik volgende week nog eens in de stad ben zal ik daar eens in de charity shops kijken. Hier in de buurt heb ik al gekeken maar niets gevonden. Ik heb wel al een paar boeken gezien op amazon eventueel. En dingen die ik nu online al gelezen heb zit nog veel hetzelfde bij als van toen ik kind was en mijn ouders en grootouders gingen inmaken. Ik denk dat dingen enkel wat uitgebreider zijn of nu meer benoemd worden. Zoals botulisme, mijn ouders en grootouders hielden daar wel rekening mee maar mijn tante en haar man vonden dat maar onzin. Gelukkig voor hen is het wel altijd goed gegaan. Oh ik bel dit weekend mijn moeder, ga haar vragen of ze de boeken nog heeft. Een nicht van mij komt vrij vaak in Londen dus zij zou ze eventueel kunnen meenemen en vanin Londen doorsturen. (bespaart wat op de kosten om vanuit BE op te sturen)
Als je Instagram hebt dan is het account practicalselfrelience echt een aanrader. Ze heeft ook een account specifiek voor canning: creativecanning. Wecken is iets dat ik al langer overweeg maar helaas ontbreekt het me aan de ruimte plus materialen. Maar conserveren is natuurlijk wel meer dan alleen wecken. Zelf droog ik vooral veel in de zomer. Het handige is dat je er 1) plaats mee bespaart ten opzichte van wecken/invriezen en 2) het energiezuiniger is (ik gebruik namelijk geen droogapparaat oid maar gewoon de hitte van de zon). Heb de afgelopen zomer kruiden, fruit, groenten en zelfs vlees en vis gedroogd. Laatstgenoemde heeft wel een ietwat andere smaak zodra je het bereid, dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Ik weet niet of je ook geïnteresseerd bent in fermenteren, (edit: nu alles gelezen en ja dus ), dat is natuurlijk niet echt een lange termijn oplossing qua conserveren, maar bv gefermenteerde groenten kan je best lang bewaren in de koelkast. Ik vind (naast het drogen) fermenteren erg leuk om te doen. En het is uiteindelijk ook erg lekker en gezond. Op Instagram volg ik met betrekking tot fermenteren thefermentationschool.
Dit is niet helemaal waar. De bacterien kun je onschadelijk maken door te verhitten, maar de endotoxinen die ze uitscheiden niet. En daar word je juist zo ziek van. Het helpt dan niet om het voor het eten nog te verhitten.
Er is een groot verschil tussen inmaken en wecken. Je kunt bijvoorbeeld groenten inmaken in zuur (komkommer, augurken etc) of jam inmaken in potten. Je verhit dan de vloeistof die je over de groenten giet, of je verhit de jam een x aantal minuten en dat doe je in een pot, draait de pot dicht - klaar. Wecken is feitelijk hetzelfde principe, net iets anders. Spul in de pot met of zonder vloeistof en dat gaat dan in een grote ketel gevuld met water, waarin je het voor een x aantal minuten laat koken op een bepaalde temperatuur (Afhankelijk van wat er in de potten zit). Soep en bouillon zou ik wecken, niet inmaken.
Volgens mij is dat met alle groenten die onder de grond groeien een risico. knoflookolie kan je ook nooit echt lang bewaren.