Alles in de machine stoppen kost me 5 minuten. Wanneer het brood klaar is (3-3,5 uur later of met uitgestelde starttijd in de ochtend) het eruit halen en af laten koelen. Snijden doe ik wanneer ik de lunchboxen maak of wanneer we aan tafel gaan. Is ook zo gedaan.
Hier gaat bij het ontbijt al een heel brood op aan ontbijt en lunchtrommels. Dus zou ik in de ochtend opnieuw moeten bakken voor de lunch.
Als je zeker wilt weten dat wat je eet geen troep bevat zul je het zelf moeten maken. bakkers en supermarkten gebruiken allebei vaak broodverbeteraars, om het malser, luchtiger, meer volume te geven. https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/wat-doen-veldbonen-in-je-sneetje-brood
Mij lijkt het qua gezond niet veel verschil te maken. Waarschijnlijk zit er vaker broodverbeteraar in, echter is dat niet ongezond. Volgens mij kun je nog steeds beter volkorenbrood van de supermarkt eten dan tarwebrood van de bakker. Volkoren is veel gezonder. Wat in ieder geval wel echt zo is, is dat brood niet persé gezonder is wanneer het donkerder is. Het kan namelijk worden gekleurd en nog steeds weinig vezels bevatten wanneer het van enkel bloem wordt gemaakt, het kan in feite hetzelfde als witbrood zijn alleen hebben ze het dan gekleurd. Brood kan donker worden gemaakt door gebrande mout of zelfs gekarameliseerde suiker. Dan heb je nog steeds witbrood wat donker is gemaakt maar dus uit bloem bestaat waar alle gezonde stoffen uit zijn. Het belangrijkste om gezond te zijn als brood is dat het volkorenmeel bevat. Het voordeel van supermarktbrood is dat dit op het etiket staat. Bij de bakker is dat over het algemeen niet bekend en dan kan zelfs je meergranenbrood geen volkoren bevatten.
Dat is hier bijna ook zo. Oudste zoon neemt 8 sneetjes mee naar school, dochter en kleuter samen 5 of 6. Dan is het brood ook al bijna op. Met wat geluk blijven er een paar sneetjes over voor mij bij de lunch en anders eet ik crackers. Voor vriend is de lunch vaak verzorgd op het werk dus die neemt nooit iets mee. Als hij thuiswerkt moet er natuurlijk wel iets overblijven dus dan vul ik de broodtrommels met minder brood en een plak ontbijtkoek of een wrap er bij zodat er brood voor hem overblijft. 2 broden bakken per dag begin ik niet aan. Als we daar naar toe gaan zet ik een tweede machine er naast (en die tijd komt vast nog wel haha)
Of je laat t kneden aan de machine over en het rijzen los in bakblikken en het bakken in de oven. Zo deed mn broer het een paar jaar geleden en die waren vrij goedkoop uit, kwamen op 0,17 per brood uit (wel behoorlijk andere energieprijzen toen). Je moet geloof ik wel rekening houden met bakkerszout (voor t jodium als ik me niet vergis). Met veel zelf bakken (echt van scratch) zou je daar een tekort aan kunnen krijgen als je dat niet afvangt op een manier. Gewoon snufje keukenzout was niet voldoende in elk geval. Maar bakkerszout is te krijgen op verschillende plekken (vooral online). In elk geval de moeite waard om even na te zoeken mocht je dat pad in geslagen zijn of willen inslaan.
Dit dus. Van Teun van de Keuken heb ik geleerd dat je brood van tarwemeel moet kopen en niet van tarwebloem. Er is ook een uitzending van de keuringsdienst van waarde over broodverbeteraars, beter die niet kijken Die gebruikt de bakker trouwens ook.
Nou nee hoor. Ik was het niet van plan. Ik koop zelden vers brood. Wij eten eigenlijk altijd brood van to good to go. Dan heb ik voor een paar euro flink wat brood en kunnen we weer een paar dagen vooruit. Wel zo makkelijk.
Wij hebben in Corona tijd zelf ons brood gebakken. Nadeel vind ik dat het echt een klein broodje was uit de broodbakmachine met een gat van de klopper. Met een baby en 3 grotere kinderen had ik alleen in het weekend tijd om het in de oven af te bakken. En dan werden het er vaak 2 per dag. Inmiddels met 2 tieners en een kleuter die gek is op brood zou ik het niet bijgebakken krijgen naast mijn werk. Alleen als ik er een prioriteit van zou maken, maar ik geloof niet dat het dat voor mij is op dit moment. (Focus zit hier nu op het avondeten) Wij kochten voor Corona brood bij de bakker maar met de tieners is dat niet meer te betalen. We halen volkoren brood nu bij de AH, want het brood van de jumbo leek enorm achteruit te zijn gegaan. Ik denk dat het qua toegevoegde ingrediënten niet veel uit maakt waar je je brood haalt
Dan heb jij denk ik wel een erg grote broodbakmachine. Ik heb vroeger een broodbakmachine gehad, daar kwam een klein broodje uit. Konden we allemaal een snee brood en dan was het al bijna op.
Dat hadden wij ook. Mijn moeder had een grotere, maar daar zaten dan zelfs 2 gaten in. Want die had twee deeghaken erin zitten.
Thanks voor alle reacties en de geleverde artikelen… ik blijf lekker goedkoop volkorenbrood van de ah voor de kids kopen… en ga zelf ook meer volkeren brood eten
Kwaliteit van brood wordt voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid water. Maar dat is lastig te verwerken, dus ik denk dat goedkoper brood voornamelijk minder water bevat. Daarnaast wordt er voor brood (óók door de bakkers!) broodverbeteraar gebruikt. Dat is vitamine C en/of L-cysteine, natuurlijke componenten. Gezond/ongezond wordt vooral bepaald door de hoeveelheid vezels. Je hebt witbrood, bruinbrood en volkorenbrood. Volkoren is het beste. In bruinbrood zitten minder vezels (mix volkoren / niet-volkoren).
Geen idee of het gezonder is maar brood van de bakker is lekkerder. Wij kopen elke week een too good to go bakkers box. Willen we brood met luxe kunnen we kiezen uit verschillende bakkers, willen we alleen brood kunnen we uit andere bakkers kiezen. Overigens bakken we heel soms eigen brood maar dan niet in de machine maar in de brood bakblik. Krijg je een groter luchtiger brood van.
Zoals ik het hier lees is brood van de bakker niet persé gezonder, het gaat erom dat je volkoren neemt. Ik haal altijd Hoogvliet volkoren (bij de Hoogvliet dus haha) 0,99 per brood en die vinden we allemaal heerlijk. Brood van de bakker vind ik echt niet te betalen (zelfs 8 eur voor 3 broden als aanbieding, wat iemand hier eerder zei vind ik véél te duur) en zelf bakken zie ik helemaal niet zitten
Kunt beter helemaal geen keuringsdienst van waarde kijken….. En als je daarbij ook nog even alle Netflix docu’s erbij gaat kijken dan kun je beter alvast een gat voor jezelf gaan graven….
Ik maak ook vaak zelf brood In het weekend vaak turks brood Hier thuis zouden ze willen dat ik Het elke dag maak maar helaas geen tijd voor