Ik werk op kantoor van een bakkersketen & kan je verklappen dat niet meer alle bakkers echt zelf alles maken m.b.t. de procutie Er zijn tegenwoordig best veel bakkerswinkels/ketens die het deeg/brood niet zelf meer rijzen maar de deegstukken kant en klaar binnenkrijgen waardoor ze alleen nog maar gebakken hoeven te worden, zogeheten 'dagvers bake off brood'. Dit omdat het veel minder arbeidsintensief is (dus goedkoper) en je makkelijker naarmate de dag brood kan bijbakken (dus minder derving). Ook scheelt het in energie en investeringskosten want zo'n rijskast is niet goedkoop in aanschaf en verbruik. Dus nee het maakt niet altijd uit of je brood bij de bakker of de supermarkt koopt, de kwaliteit komt steeds dichter en dichter bij elkaar te liggen (niet overal uiteraard maar over de grote linie wel). Bij de bakkers die zelf nog rijzen merk je wel echt kwaliteitsverschil t.o.v. de afbak & supermarkt variant, blijft bijvoorbeeld veel langer goed/lekker
Ik koop meestal zuurdesembrood bij de ekoplaza. Dat blijft een dag of 2 a 3 goed. En dan kan je op dag drie er nog wel tosti’s van maken. Maar erna is het ver klaar. Ik zou zeggen kijk eens op de ingrediëntenlijst. Zaans Volkoren. Ingrediënten Ingrediënten: volkoren tarwemeel, water, tarwegluten, bakkersgist, volkoren moutmeel (gerst, tarwe), gejodeerd zout, roggezuurdesempoeder, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur [E472e], natriumstearoyl-2-lactylaat [E481], mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), gist, koolzaadolie, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]). Waarvan toegevoegde suikers 0.00g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0.89g per 100 gram Allergie-informatie Bevat: Glutenbevattende Granen, Gerst, Rogge, Tarwe Kan bevatten: Melk, Sesamzaad, Soja, Lactose
Zaans volkoren is altijd wel lekker brood Dat wordt hier met smaak gegegen. Bij aankoop in de vriezer en dan per dag eruit wat we nodig hebben. Ideal en dus lekker vinden wij.
Smaken verschillen dan dat hele zachte brood is niet persee mijn ding maar qua smaak is het inderdaad wel te doen. Ik kocht meestal deze. https://www.ah.nl/producten/product/wi490859/ah-liefde-en-passie-brood-spelt-volkoren-gesneden
Door 5u sochtends even langs te fietsen om te kijken of ze al bezig zijn haha! Van buitenaf kan je t niet zien als consument.
Er gaat bij ons 1,5 brood per dag door, op sommige (sport)dagen zelfs bijna 2 broden. Dus ik hou het toch bij het goedkopere supermarktbrood. Als ik later met pensioen ga, ga ik misschien wel n broodbakmachine kopen.. maar tot die tijd ben ik blij met de appie die bezorgt
Hier dus net zo al zitten wij standaard op de 2.. Ik kan me echt geen bakkers brood veroorloven. De kids zijn blij met tijger fabrieks brood van de AH. En met de lactose intolerantie ook ideaal want is vegan brood. Brood van de bakker bevat helaas toch vaak melkbestanddelen.
De bakker bij ons in het winkelcentrum heeft door de stad heen nog enkele filialen. Die hebben hun productie op een industrieterrein. Geen idee of ze alles van begin af aan doen of een tussenproduct verder verwerken.
Ik was laatst bij een bakker, moesteen taartje hebben en wilde ook een brood meenemen. Dat wat er bruin uit zag, was geen volkoren brood in de meeste gevallen! Ik heb toen specifiek om een volkoren brood gevraagd, maar dat was helaas niet het brood met lekkere zonne- of pompoenpitten.
Dat weet je dan ook niet denk ik. Vriend is bakker en werkt hun bakkerij zit niet in 1 van de 5 winkels, maar ook op een industrieterrein. Zij maken wel alles zelf.
Zou eigenlijk een soort keurmerk moeten komen om het inzichtelijk te maken. Wie maakt zijn brood van a tot z zelf. En wie bakt het alleen ff af. Je kunt toch moeilijk je bakker gaan bespioneren om te weten of je echt zelf gebakken brood krijgt.
Geen idee of het gezonder is of niet. Ik moet zo veel broden halen per week dat ik ze mooi bij de supermarkt koop. Vind het van de bakker te duur. zelf eet ik geen brood maar hoor de kinderen nooit klagen
Ik werkte vroeger als bijbaantje bij een bakker. Die bakte ook alles zelf. Wel zijn zij jaren geleden ook naar een industrieterrein gegaan en hebben inmiddels meerdere filialen. In eerste instantie, in mijn tijd nog, hebben ze een tweede bakkerij geopend en bakte ze aan de ene kant bepaalde producten en aan de andere kant andere en dat werd dan over en weer gebracht. Later dus groter gegaan naar een industrieterrein en nog weer gaan uitbreiden. Dat bleek veel efficiënter. Ook, naar wat ik in mijn tijd al begreep, werd het steeds moeilijker om nog bakkers te vinden die 's nachts wilde werken. Zo zijn ze met steeds meer en andere apparaten gaan werken waardoor dit wat meer richting de dag gedaan kon werken. Meer vooruitwerken, klaarzetten, inprogrammeren enzovoorts. Maar nog steeds alles zelf, echter minder handwerk, meer machinaal.
Op zich prima toch, minder nachtwerk? Robèrt van Beckhoven heeft daar een eigen oplossing voor: Desembrood met een klein beetje gist. Dan hoef je 's nachts niet te starten voor de volgende dag vers brood. Alleen desem is ook onhandig, want lastiger te plannen. Nu het beste van 2 werelden zeg maar: smaak van de desem en het gemak van gist.