Mee eens...MBO is een goede opleiding waarvoor je ook echt wel goed moet kunnen leren. Ik had meer moeite met mijn MBO dan mijn HBO en Master.
Ja klopt, iemand kan een hele goede verpleegkundige zijn en toch "me vriend" zeggen. Net als een oppas. Heeft daar helemaal niets mee te maken.
Met dat er blijkbaar ergens iets ernstig fout gaat met het aanleren van onze taal. Er zeggen zoveel mensen "als mij" of "dan hun" dat je t niet voorkomt dat anderen het overnemen. Sterker nog, ik hoor kinderen van 3 die t al verkeerd zeggen en die hebben nog nooit een les Nederlands gehad.
van de ouders die het weer fout doen...ook wel een leeftijdsdingetje Volgens mij is het een soort straattaal onder de jeugd onder de 25. Ik let er in elk geval heel erg op...ook het gebruik van "dan" en "als" ( vooral ook in Friesland door het Fries fout gebruikt in een zin..omdat het in het Fries wel zo is..)
Ik verwacht van leerlingen op de basisschool geen perfect Nederlands, maar zodra men de middelbare school heeft afgerond mag je toch verwachten dat er goed geschreven wordt. ( tenzij dyslexie of e.d. de achterliggende oorzaak is )
Ik vind het ook jammer. Mijn vriend is schriftelijk ook niet zo sterk, dus laat hij belangrijke documenten en brieven altijd controleren. Als ik verslagen van studenten na moet kijken, houd ik me ook echt aan de norm (maximaal 5 grammaticale of spellingfouten) en wanneer ze daar niet aan voldoen, krijgen ze een onvoldoende en gaan ze op voor de her. Veel collega's nemen dat niet zo nauw, maar ik vind dat ik van HBO-studenten toch wel gedegen schriftelijk taalgebruik mag verwachten.
'Me' vind ik toch zo ordinair staan. Ik zie dat hier op het forum ook veel en sorry, maar dan denk ik toch gelijk aan het type à la Barbie. Hoe moeilijk is het om twee letters meer te typen?
En terecht, zeker van een HBO-er mag je toch verwachten dat het aardig vlekkeloos is. Een foutje hier en daar kan gebeuren, we zijn allemaal mensen, maar mijn stagiaire had maar liefst 72 fouten in haar rapport van 14 pagina's, dat kan echt niet meer. Weliswaar mbo 3, maar wel richting secretarieel en dan moet je toch wel aardig foutloos kunnen schrijven. Ik vraag mij dan ook echt af hoe ze de middelbare school hebben afgerond, want mijn oudste zat afgelopen jaar in groep 4 en daar leren ze het al.
Er wordt, denk ik, clou bedoeld. 1) Deel van verhaal 2) De essentie van frans (crypt.) 3) Dat is nu het wezenlijke van een grap (crypt.) 4) Essentie 5) Grote attractie 6) Glanspunt 7) Glans 8) Hoofdzaak 9) Het essentiële 10) Het wezenlijke 11) Hoogtepunt 12) Het wezenlijke waarom het gaat 13) Het hoogtepunt van het essentiele (crypt.) 14) Het hoogtepunt is het essentiele (crypt.)...
Bij ons was de Nederlandse taal zelfs een vak tijdens de opleiding. Ik vind het ook niet meer dan normaal dat je vanaf een bepaald opleidingsniveau in staat moet zijn om -zo goed als- foutloos Nederlands te spreken en schrijven. Helaas zijn er toch behoorlijk wat mensen met een goede opleiding die veel fouten maken.
Ik erger me daar mateloos aan. Ik ben eens enorm afgeknapt op een gastouder die in haar introductiestukje schreef: "In de woonkamer DOEN we knutselen en spelen". Verschrikkelijk! Ook het gebruik van "me" in plaats van "mijn" vind ik erg. Een d of dt foutje vind ik dan nog minder erg, al valt me dat ook altijd meteen op. En ik denk niet dat het aan het opleidingsniveau ligt. Mbo 3 en 4 studenten (ik weet ook niet of het alleen mbo-ers zijn) zijn echt niet dom dus die kunnen ook gewoon die taalregels leren. Volgens mij is het pure desinteresse. En als je ze verbetert worden ze boos. Probeer er dan op zijn minst iets van te leren. De pedagogisch medewerksters op het kinderdagverblijf van onze zoon schrijven trouwens vlekkeloos Nederlands. En dat verwacht ik ook. Zij zijn degenen die ook op zijn taalontwikkeling moeten letten. Dan moet je het op zijn minst zelf beheersen.
Ik vind het echt om te huilen hoeveel Nederlanders hun eigen taal niet fatsoenlijk beheersen. Dat hoeft niet foutloos, maar als ik een beetje op Facebook lees kom ik overal stukken tekst tegen waarin het goed zoeken is naar iets wat wél goed gespeld is. Sommige teksten zijn gewoon taalpuzzels. Als je wil weten wat er staat moet je eerst zelf uitzoeken waar je alle leestekens plaatst en welke spelfouten je moet verbeteren. Sommige woorden zijn niet een beetje fout gespeld maar gewoon onherkenbaar. De gemiddelde allochtoon spreekt beter Nederlands... Dus nee, als een oppas een advertentie plaatst met tig taalfouten erin dan zal ik haar niet als oppas vragen. Maar dan vooral omdat ik geen zin heb om voor de zoveelste keer te gaan puzzelen in een stukje tekst als er verderop een advertentie staat van een oppas die wel gewoon te begrijpen is.
Ik zou niet eens op zo'n advertentie in gaan. Zeker niet met zulke foutjes. Ik zal de laatste zijn die zegt dat ik 100% foutloos schrijf, maar woorden als: waarneer, me, zowiezo vind ik om te bibberen. Ook zo'n klassieker; "is" gebruiken als het "eens" moet zijn; kijk is naar mama! Als je dergelijke basiswoorden al niet goed beheerst hoef je bij mij niet te komen oppassen. Voor je het weet schrijven je eigen kinderen ook zo.
Ik vind het lief dat je een slag om de arm houdt maar ikzelf heb bijvoorbeeld ook dyslexie en kan een prima Nederlandse zin schrijven. Ja het kost net iets meer moeite en nee ik doe dit niet 100% foutloos maar ik vind het verschuilen achter dyslexie wel erg triest als het aankomt op me taalgebruik
Dit forum is voor mij toch echt het dieptepunt op het vlak van taalvaardigheid. En een deel van de lol is toch wel raden wat voor type vrouw daar dan achter zit. Ik zou niet graag zo'n meisje als oppas hebben. Liever iemand die wel gewoon een beetje oplet op school. Maar ook op het kdv hebben sommigen er een handje van merk ik, en ook daaar geldt dat het niet mijn favorieten zijn. Niet zelden is hun achteloosheid op taalgebied iets dat ook in de zorg terugkomt. Doe mij maar iemand die z'n werk serieus neemt.
Nederlands behoort toch in vrijwel alle opleidingen tot een verplicht vak? Ik maak hier ook wel eens spelfouten omdat ik vaak op mijn Iphone typ en dan past dat kreng wel een woorden aan naar iets waarvan ik later denk huh? Of zet de Engelse spellingscontrole aan. Dan gaat het helemaal mis 🤐 Maar advertenties, sollicitaties en aanverwanten moeten gewoon spelfout vrij zijn lijkt me. Ik kom van oorsprong uit Noord-Holland maar woon al een tijd in Brabant. Merk wel dat het verkeerd gebruik van het woord doe er nu toch in begint te sluipen.
Maar het verkeerd gebruiken van "doen" gebeurt niet alleen hier. Mijn Amsterdamse collega doet het ook en mijn Haagse opa ook. Ik denk niet dat het iets van het Brabants dialect is. Dat van die autocorrectie herken ik wel. Irritant!