Omdat ik echt hele leuke reacties heb gekregen op mijn wraptopic dacht ik....een soeptopic ook altijd leuk! Ik ben aan het experimenteren met soep de laatste tijd...linzen...courgette...zoete aardappel....maar alle leuke recepten zijn welkom! Wat is jouw favorietje?
Knoflook soep. Heb mobiel even niet zo snel het recept bij de hand. Is wel een vette soep, maar heel erg lekker.
Pompoemsoep: Een grote flespompoen, een kilo winterpeen, 2 grote aardappels, een ui, paar teentjes knoflook, een rode peper, een rode paprika en twee groente bouillonblokjes. Alles schillen/schoonmaken, met elkaar in een pan en water erbij tot het allemaal net onder staat. Aan de kook brengen en dan twee uur laten pruttelen. Daarna staafmixer erdoor. Superlekker en vullend soepje! Ik eet het graag met bruin brood en een laagje boter om erin te dopen.
Pompoensoep 1 ui en 2 tenen knoflook goudbruin bakken in olijfolie. Dan doe je er de blokjes pompoen bij en die bak je kort mee. Doe er water en boullion naar smaak bij en breng dit aan de kook. Als het water kookt dan doe je er 1-2 aardappels in en laat alles gaar koken. Als het gaar is dan mix je alles glad met een staafmixer. Roer er daarna wat gedroogde munt en citroensap doorheen en de soep is klaar.
Courgettesoep 6 personen 2 uien 2 courgettes 12 el olijfolie 1 teen knoflook 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden 1 liter groentebouillon (van tablet) 15 g munt (bakje) 250 ml slagroom (pak à 500 ml)4 personen 2 uien 2 courgettes 12 el olijfolie 1 teen knoflook 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden 1 liter groentebouillon (van tablet) 15 g munt (bakje) 250 ml slagroom (pak à 500 ml) Snipper de ui en snijd de courgette in blokjes. Verhit 4 el olie in een soeppan en fruit de ui 5 min. op laag vuur. Pers de knoflook, voeg toe aan de pan en fruit 2 min. op laag vuur. Voeg de courgette en Provençaalse kruiden toe en fruit nog 3 min. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 12 min. zacht koken. Pluk de blaadjes van de munt. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Dompel de muntblaadjes 10 sec. onder met een lepel. Spoel af met ijskoud water, zodat ze mooi groen blijven. Snijd heel fijn. Voeg de rest van de olie toe en mix de muntolie met de staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout en houd apart. Pureer het courgettemengsel met de staafmixer tot een gladde soep. Roer 3/4 van de slagroom erdoor en verwarm nog 1 min. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de borden, garneer met de rest van de slagroom en muntolie.
Rode linzensoep 300 Gr rode linzen 1 grote ui 2 knoflook teentjes 1 liter water Paprika puree (Turkse winkel) Paprika poeder 1tl Komijn poeder 1tl Beetje zout 2 bouliounblokjes tuinkruiden Ui in grove stukken aan bakken, knoflook erbij persen. Daarna mag alles erbij.. uurtje op laag vuur. Na een uurtje mag het vuur uit en pureer je alles met de staafmixer. Nog even op het vuur en smakelijk Serveren met wat citroenpartjes en Turks brood. (Volgende dag is hij nog lekkerder)
Wij eten graag broccolisoep, uiensoep met een beetje rode port, bouillabaisse, aspergesoep. En natuurlijk tomaten, groente en kippensoep.
Harira (Marokkaanse soep) 1 kilo tomaten 1 wortel 1 grote ui of 2 normale vlees/kipfilet of gehakt balletjes koriander en selderij 1x kikkererwten handje linzen 2 liter water (a 2,5) 4x bouliounblok groente wat gemberpoeder, harirapoeder, komijn Bak het vlees aan. Dan doe ik in de hakmolen de tomaat, ui, selderij en koriander fijn malen. Alles bij het vlees en even aanbakken. Dan mag het water en de kruiden/blokjes erbij en als laats een handje linzen en wat kikkererwten. Dit laat ik ongeveer 1,5 uur koken. Dan doe ik er een mengsel wat bloem/water bij om de soep wat in te dikken en wat vermicelli.
Andijviesoep 1,5l bouillon koken, 2/3 aardappelen erbij, 1 appel, 1 ui. Even laten koken tot de aardappelen gaar zijn, andijvie erbij, 3 min koken, pureren met staafmixer. Gebakken spekblokjes erbij en nog een appel in stukjes. Nog tijdje laten pruttelen. Snot met hersenen noemt de oudste het
Kipkerriesoep, benodigdheden: Wortel in stukjes Bleekselderij in stukjes Prei in ringetjes Geschilde aardappels in blokjes Kipfilet in blokjes Roomkaas Kerrie Peper en zout naar smaak Kippenbouillon Knoflook Kippenbouillon maken. Fijngesnede knoflook erin, groente en aardappels erbij, laten koken tot het gaar is, kip erbij tot het gaar is. Roomkaas even laten "wennen" dus eerst een beetje bouillon in een kommetje doen en dan daar de roomkaas mee vermengen en vervolgens in de pan doen. Kerrie en peper en zout naar smaak erin doen. Nog even door laten koken en klaar! Is echt heerlijk.
Wortel-paprikasoep met mascarpone Voor 8 personen Ingrediënten: 2 eetlepels olijfolie 2 uien, fijngehakt 2 teentjes knoflook 1 kg. wortelen, in schijfjes 2 aardappels, fijngesneden 2 liter groentebouillon 200 ml sinaasappelsap 2 rode paprika's 1 doosje mascarpone zout en versgemalen zwarte peper blaadjes munt Bereiding: Verhit de olie in een pan. Doe de uien erin en laat deze enkele minuten smoren. Doe de knoflook in de pers en voeg dit toe aan de uien. Roer de wortelen, aardappelen en de paprikastukjes erdoor, gevolgd door de bouillon. Breng de soep aan de kook, doe de deksel op de pan en laat de groente in circa 20 minuten zachtjes gaar worden. Pureer de soep met de staafmixer. Voor het opdienen: Verwarm de soep en roer de mascarpone erdoor. Giet het sinaasappelsap erdoor en laat de soep niet meer koken. Breng de soep op smaak met zout en peper. Schep de soep in een kom en garneer de soep met een blaadje munt.
Dit is regelmatig mijn lunch-soep: Uitje Knoflook Paprika rood of groen Wat selderijstenkels Stuk wortel Pond tomaten. Wel de lekkerste kiezen. Kokosolie Bouillonblokje of schepje poeder van de bio-winkel zonder suikers etc. Alles grof snijden. Eerst knoflook en ui fruiten in de kokosolie. Dan de rest erbij en even roerbakken. De tomaat als laatst. Het geheel met zo'n 700 cc water aanvullen. Dan ca. 15 minuten zacht koken. Staafmixer erdoor en dan kun je kijken of je m dunner wil of niet. Makkelijk in te vriezen. Verder ook met brocolli. Hetzelfde als hierboven. Maar dan is de tomaat de brocolli. Ik maak ook vaak soep van restjes. Dan heb ik nog brocolli en bloemkool bijvoorbeeld. Die gaan ook goed samen. Tot slot nog de linzen tomaat met chorizo: 1 chorizo worst Ui Knoflook zoveel je wil Blikje bruine linzen Blikje tomatenblokjes Bouillonblokje Ui en knoflook in wat olijfolie fruiten. Linzen en tomaat erbij. Minstens 500 cc water erbij en bouillonblokje. Daarna zelf kijken of je dunnere soep wil. Ook dit is snel klaar. In de laatste tien minuten doe je er dunne plakjes chorizo in. Of blokjes.. heerlijk met wat brood en boter. Evt. Wat koriander erin. Ps.. je kunt ook verse linzen gebruiken en verse tomaat.