Mijn ouders niet, maar die hebben wel studie betaald en ook een deel van de zorgverzekering nog voor een poos. Maar mijn beide grootouders hebben wel een bedrag apart gezet. Wegens omstandigheden hebben mijn vriend en ik niet voldoende kunnen sparen voor ons huisje, dus we waren echt heel erg blij dat we dat geld erbij konden leggen. Dus daarom dat we ook voor ons zoontje apart leggen.
Ja, mijn studie is betaald. Rijbewijs zelf bij elkaar gespaard. En ja, wij sparen ook voor onze kinderen en hopen straks aan de studie bij te kunnen dragen. Dat is ook wel nodig als je ze zonder schulden de wereld in wilt zetten. Studiefinanciering is er niet meer bij. Met vier kinderen zal dit een aardig bedrag zijn, we zijn dan ook serieus aan het sparen...
Niet dat ze echt hadden "gespaard", maar ik en mn zusje kregen allebei toegang tot onze rekening toen we uit huis gingen. Daar stond 5000 euro op. Verder werd schoolgeld, zorgkosten, rijbewijs etc voor ons betaald. Klinkt best wel verwend als ik het zo lees... Maar dat waren we niet hoor Heb goed geleerd hoe ik met geld om moet gaan..
Ja, mijn ouders hebben voor me gespaard. Dat was bedoeld voor mijn studie, omdat ze toen ik jong was niet wisten of ze dat ter plekke konden inbrengen, en ze niet wilden dat ik veel geld zou moeten lenen. Uiteindelijk kwam het erop neer dat hun inkomen ruimer werd, en dat ze mijn collegegeld en boeken voor me konden betalen zonder het spaargeld aan te breken. Zo hebben ze ook mijn rijlessen betaald. Het spaargeld kreeg ik toen ik op kamers ging, maar ik heb het op de rekening laten staan tot we een huis kochten en wat dingen snel gerenoveerd moesten worden. Ik ben heel blij met de manier waarop mijn ouders het hebben aangepakt, en zou hetzelfde graag voor mijn kinderen doen (als ze er nog eens komen). Je zelfstandige leven met een grote schuld beginnen lijkt me vreselijk.
Mijn opa en oma hadden een bedrag gespaard voor als wij het huis uit gingen. Mijn ouders hebben niet gespaard voor ons maar wel altijd alles betaald. Voor onze dochter sparen wij wel samen met mijn schoonouders.
In mijn omgeving kreeg eigenlijk iedereen een rijbewijs, de kosten van de studie, een mooie bankrekening en/ óf aan betaling op een huis, en de bruiloft. Dat is ook zo'n 15 jaar geleden. Wij hebben dat ook allemaal gekregen en manlief ook. Onze zoon krijgt ook zeker dit allemaal mee...
Dit is 1 van de redenen dat ik nu ook werk zodat we onze dochter goed de wereld in kunnen sturen financieel. Ik heb zelf mijn rijbewijs gekregen van mijn ouders en ze hebben mijn opleiding betaald. Daarnaast steunden ze me ook financieel toen ik studeerde en hebben ze mijn zorgverzekering betaald tot ik was afgestudeerd. Daar ben ik erg gezegend mee geweest en dat wil ik mijn dochter ook bieden.
Nee sterker nog, wij hadden het behoorlijk krap soms dat onze spaarboekjes ineens ontvreemd waren. Mijn zus spaarde dubbeltjes, ik spaarde stuivers, dus echt heel veel zal er niet op gestaan hebben.
Ja, mijn ouders vonden het belangrijk om ons schuldenvrij te laten beginnen aan onze eigen toekomst. Dus hebben ze voor mijn zus en mij het rijbewijs en de studie betaald.
Néé niks, sterker nog, mijn ouders zijn de eerste die mij in de schulden hebben gewerkt. Wel mijn rijbewijs gekregen omdat dat bijna niks kostte voor mijn vader die rijinstructeur is.
Als ik had gewild hadden mijn ouders mijn rijbewijs betaald. Maar heb het nooit behaald. Bij mijn zus hebben ze het betaald. Onze beider studies (en alles er rond - kamer, zakgeld, kleedgeld, boeken) zijn ook betaald door hen. Dat vond vooral mijn vader extreem belangrijk. Voor de rest "beheerden" ze vooral onze spaarrekening. Ze zetten er het geld op dat we van mijn grootouders en tantes en nonkels kregen voor verjaardagen, nieuwjaar, ... Toen we een huis kochten ook een fiks bedrag gekregen van hen en mijn zus heeft onlangs hetzelfde gekregen toen zij haar huis kocht. Uit de erfenis van mijn oma. Ze vinden het belangrijk ons daar nu gelukkig mee te zien - nu we het kunnen gebruiken - dan over 40 jaar als zij er niet meer zijn en wij er minder nood aan hebben.
Nee, en heb het ook niet gemist. Kan met trots vertellen dat ik alles zelf heb betaald een geen studieschuld heb etc . Was wel school, daarna werken en daarna nog tijd maken voor vrienden maar heb dat nooit als lastig ervaren. Had op mijn 19e mijn rijbewijs en kocht een simpel oud wagentje . Kort voor het halen van mijn rijbewijs was ik klaar met mijn mbo en maakte auto kopen net wat makkelijker. Mijn school heeft er niet onder geleden. Het heeft mijn ook bewust gemaakt van geld, niet iets kopen wat je niet persee nodig hebt etc Ik kreeg 125 per maand zakgeld en een keer per 3 maanden 150 extra voor kleding Zolang we studeerde werden bijv zorgverzekering etc betaald, benzine en luxe moest van zakgeld. Zodra we stopte met werken stopte ook het zakgeld en moest je zelf ziekenfonds betalen etc. Deed je dit niet dan kreeg je schulden dus ja was zo aan het werk
Ja. En ik ben 33. Mijn ouders hebben van mij (en mijn broer) de studie betaald. Toen hadden we het gelukkig ook al wat breder. Maar ook in de jaren dat de beurs van mijn ouders een stuk smaller was, hebben ze altijd voor ons gespaard. En ook ons geleerd om te sparen. Ik ging dus met een leuk spaarbedrag het huis uit. (Door ouders en mijzef bij elkaar gespaard.) Heel fijn om zo te kunnen starten! Dat gun ik onze kinderen ook. Wij sparen dus ook voor ze.
nauwelijks, het geld was er niet voor met 8 kinderen. Schoolgeld werd wel betaald maar boeken op mbo moest ik zelf betalen. Wel hebben ze ons gestimuleerd om door te leren en vanaf ons 14de ofzo een baantje te nemen en te sparen. So hebben ook niet gespaard voor hun kinderen, niet gestimuleerd in doorleren en sparen (kunnen ze zelf ook niet) en als je een bijbaantje had moest je kostgeld betalen, je eigen kleren etc (gewoon als scholier he. Als je een echte baan heb vind ik kostgeld heel normaal als je thuis woont. Maar hun presteerden het zelfs om als ze het weekend thuis kwamen er geld voor te vragen :O )
Ik lees hier dat veel dames sparen voor de studie van hun kinderen. Nu heb ik een nichtje die Schoevers wil gaan doen. Kosten: tussen de 30000 en 35000 euro. Mijn neef wil naar de VIVA????( opleidning tot oa autoverkoper in Driebergen). Ook een particuliere opleiding die zo'n 30 tot 35000 euro kost. Nu sparen wij ook heus voor onze kids, maar als ze allevier zo'n particuliere opleiding willen gaan doen, kan ik daar toch echt niet tegenop sparen!!! Bovendien zou ik het ook niet eerlijk vinden om voor de 1 wel zo' n dure opleiding te betalen en voor de ander, die misschien een wat minder dure opleiding kiest, veel minder. Nee hoor, ze kunnen hier een startbedrag krijgen, voor allevier hetzelfde en de rest zullen ze toch echt zelf op moeten hoesten.
Nee helaas niet wel rijbewijs gekregen .. schoonouders wel voor minn man en daar hebben we ons huis van gekocht..regelmatig stoppen ze wat toe als we wat nodig hebben of voor kids..ook sparen ze voor kids aangezien ik niet werk door whiplash en niet genoeg afgekeurd ben ....en kan heel veel werk niet...dus valt nie mee om wat te vinden
Nee, ik heb het ook niet gemist. En ik ben zonder studieschuld of andere schulden afgestudeerd. Kwestie van heel zuinig zijn in m'n studententijd en geen studievertraging oplopen (nu had ik wel het maximale aan uitwonende beurs omdat mijn ouders een laag inkomen hadden - en ik studeerde af in 2000 en toen waren de regelingen uiteraard gunstiger dan nu). Wij sparen zelf ook niet bewust voor de studie van onze kinderen. We hebben geen riant inkomen, maar leven gewoon vrij zuinig waardoor we voor onszelf een reserve hebben, die delen we niet in verschillende potjes op. En hoe we die reserve over een jaar of wat aanwenden, dat zien we dan wel weer. Ik kan nu nog niet inschatten of ze BBL-stratenmaker gaan worden of arts.