Ik weet dat ze in Nederland in het GBA (toch?) kunnen kijken maar hoe zit dat op de terug reis? Mijn dochter heeft dus de achternaam van haar vader en ze gaat met mij mee naar Aruba om haar oma en tantes enz te zien. Maar als ze nu twijfelen als we terug moeten? Dat het wel mijn dochter is of niet. Ik bedenk nu allemaal rare scenario's wat zou kunnen gebeuren. Ik moet morgen ochtend toch bij de gemeente ons paspoort aanvragen en kan het dan ook vragen en dat ga ik ook zeker doen maar ik vroeg me af of iemand hier ervaring mee heeft.
Je kunt haar vader een speciaal toestemmingsformulier in laten vullen en een kopie van zijn id geloof ik
De vader moet een speciaal formulier invullen dat hij er mee akkoord is dat het kind met jou alleen mee naar het buitenland gaat, zonder dat formulier kom je als het goed is NL ook niet uit . Als niet beide ouders mee gaan moet je een formulier invullen dat de andere ouder akkoord is.
Dit komt van de site van de Rijksoverheid: "Meereizen kind met ouder met andere achternaam Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind en reist u samen met uw minderjarige kind buiten het Schengengebied? Dan wordt er gecontroleerd of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan. Binnen het Schengengebied vinden meestal geen grenscontroles plaats. Hier wordt dus ook geen onderzoek naar de ouder-kindrelatie gedaan. Bij een paspoortcontrole op Nederlands grondgebied heeft de Koninklijke Marechaussee toegang tot de Basisregistratie Personen (BRP) en het Centraal Gezagsregister. Daarin kan de Koninklijke Marechaussee bij twijfel nagaan of u de ouder van het kind bent of dat u het ouderlijk gezag heeft. Om de grenscontrole sneller te laten verlopen, kan de ouder die niet meereist met een formulier toestemming aan u geven om alleen met uw kind te reizen. Op de site van de Koninklijke Marechaussee kunt u een toestemmingsformulier voor reizen met een minderjarige naar het buitenland downloaden. Het toestemmingsformulier is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd door de Koninklijke Marechaussee. Ook adviseert de Koninklijke Marechaussee om een aantal documenten mee te nemen. Een overzicht van deze documenten staat op het formulier. Het formulier en de documenten kunnen de Koninklijke Marechaussee helpen bij een snellere persoonscontrole. Het toestemmingsformulier en de documenten zijn niet nodig als u en uw kind dezelfde achternaam hebben. De ouder kan ook de naam van de (gewezen) echtgenoot of geregistreerd partner in zijn of haar paspoort of identiteitsbewijs laten opnemen. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het ouderlijk gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming." Voor alle info over paspoort of id-kaart voor kinderen zie: Paspoort of identiteitskaart voor kinderen | Paspoort en identificatie | Rijksoverheid.nl
Van een kennisje weet ik dat zij regelmatig binnen Europa reist met kind voor familiebezoek. Man blijft dan thuis. Hij gaat echter wel mee naar Schiphol en gaat pas weg als ze door de paspoortcontrole heen zijn, omdat er 1x onduidelijkheid is geweest en hij toen snel terug moest komen naar Schiphol. Terugweg is nooit een probleem geweest..
Maar mijn vriend heeft geen zeggenschap op papier dus ik ga ondanks dat we uitelkaar zouden gaan bijv. Altijd zijn toestemming nodig zullen hebben?
Heb zelf meerdere malen internationaal gereisd met mijn kinderen met een andere achternaam dan ik zelf. Had een kopie van zijn paspoort bij me met een toestemming in het Engels, waarop de namen van mijn kinderen en mij stonden, inclusief onze Burgerservicenummers. Nooit een probleem geweest. 1 x dat ik Nederland uit wilde en ze bij de douane mijn kinderen vroegen waar we heen gingen.
Nee, als hij geen gezag heeft, heeft hij ook geen enkele zeggenschap over jullie kind en heb jij dus nergens zijn toestemming voor nodig. Hij kan wel altijd nog bij de rechter om het gezamenlijke gezag vragen als jij daar niet aan mee wil werken, maar dat is weer een heel ander verhaal . Uit nieuwsgierigheid: Waarom heeft hij geen gezag? Heb je er bij stilgestaan dat als hij geen gezag heeft jullie kind in geval jij zou komen te overlijden ook niet zonder meer bij hem zal komen?
Helaas hier hetzelfde euvel met mijn zoon. Op papier zoon van mijn ex en zijn achternaam helaas. Biologisch niet. Geen contact meer met mijn zoon en wil ook afstand doen helaas gaat dat pas met 6 jaar Ik durf dus ook niet met hem buiten de EU te reizen.
Heb je al eens juridisch advies ingewonnen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn tot het verkrijgen van het eenhoofdig gezag?
Ja helaas pas als mijn zoon 6 is Heb 2 uur bij een advocaat gezeten die het wetboek erbij heeft genomen. Want ex was akkoord en wilde al komen tekenen voor de aanvraag.
Ik vraag me écht af of dat zo is. Ik zal het morgen eens navragen op mijn werk. Art 1:253n BW 1. Op verzoek van de niet met elkaar gehuwde ouders of een van hen kan de rechtbank het gezamenlijk gezag, bedoeld in de artikelen 251, tweede lid, 252, eerste lid, 253q, vijfde lid, of 277, eerste lid, beëindigen, indien nadien de omstandigheden zijn gewijzigd of bij het nemen van de beslissing van onjuiste of onvolledige gegevens is uitgegaan. Alsdan bepaalt de rechtbank aan wie van de ouders voortaan het gezag over ieder der minderjarige kinderen toekomt.
Oh dat zou fijn zijn als je denkt dat het anders is! Lief hoor. Ex en ik waren voorheen wel getrouwd weet niet of dit iets veranderd.
Als hij geen gezag heeft heb je geen toestemming nodig om naar het buitenland te gaan. Afgelopen zomer ging ik ook met mijn dochter op vakantie en zij draagt zijn achternaam. Ik had voor de zekerheid een kopie van haar geboorteakte mee waarop stond dat ik haar moeder ben. Want kan langer duren als ze dat zelf moeten opzoeken. Ik kreeg bij de douane wel de vraag of ik toestemming had. Ik zei ja heb toestemming maar ook volledig gezag. Toen was het ook gewoon goed. Hahahahahha vrouw van de douane fluisterde nog ff stieken Houden zo!!!!