Witlof

Discussion in 'De lounge' started by lioness74, Feb 25, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. lioness74

    lioness74 Niet meer actief

    Ik stond net in de winkel te bedenken wat we vanavond nu weer eens zullen eten, en ineens viel mn oog op witlof.
    Heb het ooit wel eens op maar echt nog bijna nooit.

    Ik weet dat je er een lekkere salade van kunt maken, maar wat nog meer?
    Koken met een sausje? Of met ham en kaas?
    Kortom: wie heeft er lekkere witlofrecepten en wat eten jullie erbij?
     
  2. Marieke1983

    Marieke1983 Niet meer actief

    Doordemidden snijden en met geitenkaas en honing in de oven, lekker!
     
  3. Luciaatje

    Luciaatje Fanatiek lid

    Nov 15, 2011
    2,349
    2
    36
    Psycholoog
    Miujn ouders eten het altijd heel saai gekookt, met gekookte aardappelen en een tartaartje :p
    Ik doe het meestal in de ovenschaal met hamblokjes erdoor en geraspte kaas erover. En dan aardappelpuree lekker!
     
  4. lioness74

    lioness74 Niet meer actief


    Oef dat klinkt al goed!
    Eerst even voorkoken denk ik...?
     
  5. Triskele

    Triskele Niet meer actief

    Ik pakte vroeger altijd zo'n zakje van knorr (of maggi weet even niet meer) maar die zie ik nergens meer dus doe ik het nu zelf.

    een ovenschotel ermee maken, aardappelpuree als beginlaag, dan de (gekookte) witlofjes in de ham rollen en erop leggen, dan pak ik melk met kruidenkaas warm dan samen op dat het een smeuig iets word en gooi ik erover heen, dan nog wat geraspte kaas erop en de oven in (in principe is het al gekookte dus hoeft niet lang een half uurtje ofzo.

    Dit vinden de kids heerlijk, je krijgt een zachtere smaakt (wel goed de onderkantjes verwijderen (onder en binnenin zit de bitterste smaakt)
     
  6. lioness74

    lioness74 Niet meer actief

    Dat klinkt al allemaal lekker dames, bedankt!
     
  7. Apenijn

    Apenijn Bekend lid

    Dec 17, 2012
    741
    0
    0
    De rauwe witlof ' ontkonten' en pellen, tot het bijna niet meer los komt. Het middelste gooi je weg. De velletjes doe je in een kom.

    Je klopt wat eitjes los, doet er een scheutje ketjap, een snufje knoflook, een beetje melk en wat ketchup bij.

    Dan olijfolie in de koekenpan, de witlof blaadjes kort aanbakken tot de knapperigheid verdwijnt.
    Zodra dat gebeurt, hup, eimengsel er overheen.
    (soort mega omelet krijg je dan)
    Naar smaak kaas/cheddar toevoegen.
    Eten met 'n aardappeltje!

    Vind ik altijd erg lekker!
    Het ziet er 'n beetje raar uit- maar de smaak is goed! ;)
     
  8. anjamones

    anjamones Fanatiek lid

    Jul 14, 2012
    1,099
    0
    0
    werkzoekende
    Drenthe
    hier 5 minuten voorkoken.
    ondertussen een mengsel maken van:
    - ei
    - melk
    - mosterd
    - hamblokjes
    - verschillende lekkere kruiden (zelf naar smaak)
    - klein beetje gerapste kaas

    dan de witlof er door mengen, kaas erover en 20 minuutjes in de oven op 180 graden

    dit doen we vaak in combi met gebakken aardappels en stukje vlees..!
     
  9. Fae

    Fae Niet meer actief

    Witlof in stukken snijden en roerbakken met biefstukreepjes en tijm, jummmm..
     
  10. leeuw86

    leeuw86 Fanatiek lid

    Nov 10, 2009
    4,523
    0
    0
    kontje eraf snijden, daar zit een bitter stuk in.
    witlof koken tot het bijna gaar is, dan goed laten uitlekken, ham en kaas eromheen wikkelen en in de oven.
     
  11. Chilleke

    Chilleke VIP lid

    Jan 21, 2010
    10,869
    1
    36
    Female
    Verpleegkundige
    Brabant
    Voorkoken, daarna in ham rollen en dan plakken kaas erover en dan nog 20 min in ds oven :) jammm meestal eten wij er gebakken aardappelen en gekookt ei erbij

    Of koud, in stukjes snijden. Flink wat eieren koken, dressing maken van olie, mayo, ketchup, suiker, beetje azijn en dan alles door elkaar. Erg lekker :)
     
  12. Upkedupke

    Upkedupke Bekend lid

    Oct 30, 2012
    611
    0
    16
    Limburg
    wij maken witlof op verschillende manieren klaar:

    1) stoven in een pan: Snij de witlof in kleine stukjes (kern weggooien), dat in een pan met deksel, flink wat peper en een beetje zout erbij en dan stoven tot de witlof niet meer te knapperig is.

    2) Salade: Snij de witlof in kleine stukjes (kern weggooien), was deze stukje en laat ze uitlekken, dan wat stukjes appel erdoorheen.
    Dressing als volgt: suiker mengen met wat azijn, daar een scheutje koffiemelk doorheen en dan een dikke schep mayonaise. Dit goed mengen en door de witlof en appel roeren.

    3) Witlof uit de oven: Stronkjes halveren en kern eruit halen. In een plakje ham rollen, plak kaas erover en zo de oven in.

    Eet smakelijk.

    ps. wij eten vanavond katenhaasje met nr 1
     
  13. sprits

    sprits Fanatiek lid

    Feb 21, 2011
    3,917
    376
    83
    Witlof snijden ( kern eruit),
    in reepjes dan roerbakken. Kruiden naar smaak eventueel.
    Lekker met een maizenapapje of ham/ kaassausje.
     
  14. Amezen

    Amezen Fanatiek lid

    Aug 13, 2012
    1,421
    0
    0
    Haarlemmermeer
    Mmm goed idee! Kook je de stronkjes dan eerst voor of zo de oven in?
     
  15. Nieke84

    Nieke84 Fanatiek lid

    Jan 18, 2010
    1,537
    0
    36
    Wij wokken de witlof meestal. Eerst in stukjes snijden en dan even wokken en dan spekjes erbij, heerlijk!! Vaak gebakken aardappels en vlees erbij.
     
  16. Leona

    Leona Fanatiek lid

    May 30, 2012
    1,195
    0
    0
    Witlof in bladerdeeg

    's morgens de witlof in de lengte door midden snijden, het 'hart' eruit snijden, koken, goed uit laten lekken
    En dan een uurtje voor etenstijd ofzo de witlof met ham en kaas in de bladerdeeg rollen, 45minuutjes in de oven tot het goudbruin is (180graden)

    Met frietjes of gekookte aardappeltjes, en een lekker stukje vlees, niets bijzonders
     
  17. Mowtom

    Mowtom Fanatiek lid

    Aug 22, 2006
    3,530
    0
    36
    Pedagogisch medewerkster kdv
    Omg eindhoven
    Witlof in stukjes snijden en idd natuurlijk het bittere midden eruit. Dan in stukjes in ovenschaal met hamblokjes en veel geraspte kaas erbij.
    Dit een minuut of 30 in de oven. Oooh heerlijk vind ik dat! Kan zo'n schaal wel in mijn eentje op zonder iets erbij;)
     
  18. Mowtom

    Mowtom Fanatiek lid

    Aug 22, 2006
    3,530
    0
    36
    Pedagogisch medewerkster kdv
    Omg eindhoven
    Klinkt ook heerlijk! Ga ik zeker eens proberen;)
     
  19. henkie24

    henkie24 Niet meer actief

    hier meestal gestoofde witlof met een sausje van honig, groentesaus met tuinkruiden.

    of rauw met een gesnipperd uitje, geraste kaas en bv ananas.

    ik heb nu nog een restje liggen van vorige week, die snij ik gewoon fijn en roerbak ik vanavond met andere groente
     
  20. riantje1987

    riantje1987 Bekend lid

    Mar 16, 2012
    664
    0
    16
    NULL
    NULL
    Met een mesje de achterkant er af snijden en dan de kern er een beeyje uit snijden
    Dan de witlof koken
    Vervolgens ham er om heen en in een ovenschaal doen strooi hier geraspte iaas over
    Vervolgens doe je hier aardapelpuree over heen
    Nog een beetje geraspte kaas
    En dit doe je in de oven
    Op ongeveer 180 grade ongeveer 15 min

    Erg lekker
    En dan kan je naar wens nog een stukje vlees bij eten
    Hoeft niet ivm de ham maar kan wel
     

Share This Page