Nou je neemt niet even een prikje neem ik aan om gratis in het ziekenhuis te bevallen Tenminste......lijkt me niet!
Thanks allemaal voor de antwoorden... Maar ga er vanuit dat t dan dus medisch is wanneer je een ruggenrpik krijgt. Neem aan de VK op het forum het wel weet
Jawel en een hele ziekenhuisbevalling kost in de duizend euro... De ene verzekering vergoedt meer al de ander hoor... maar weet ook niet 100% zeker of het bij mij 350 euro is..dat is iets wat ik ooit tussen neus en lippen door heb gehoord. Maar goed...hopelijk is het allemaal niet nodig en kan ik lekker thuis bevallen en heb ik de pijnmedicatie helemaal niet nodig want zo fijn schijnt dat ook niet te zijn
Nee meid, lijkt me heel niet fijn zo'n "prikje"! Ben nu eerlijk gezegd wel benieuwd wat een poliklinische opname zonder medische indicatie kost, weet iemand dat?
Maar goed...hopelijk is het allemaal niet nodig en kan ik lekker thuis bevallen en heb ik de pijnmedicatie helemaal niet nodig want zo fijn schijnt dat ook niet te zijn [/quote] Ja en dan moet je ook niet s avonds na een bepaalde tijd bevallen want dan kun je niet eens meer een ruggenprik krijgen omdat de persoon die dat moet doen niet meer aawezig is. (is bij ons in het ziekenhuis in iedergeval wel zo)
Bij sommige aanvullende verzekeringen wordt niet-medische poliklinische bevallingen geheel vergoed... (zoals bij de mijne of het moet zijn dat dit in januari alweer gewijzigd is..) BIj mijn zoontje ben ik ook poliklinisch bevallen.. (en zou ik wel zelf een bijdrage hebben moeten betalen), maar hij moest met de vacuum gehaald worden.... dus werd het toch medisch.... ((had liever het geld betaald )
In een middelgroot zh loopt altijd een anesthesist/anesthesioloog rond ivm met spoedoperaties e.d. Ook voor de nacontrole en pijnbestrijding is hij/zij aanwezig. En anders is die toch gewoon oproepbaar?
Nee ze was niet opgeroepen. Woon in een stad maar bij ons was het echt dat die er niet meer was. Een vriendin moest bevallenen ik was bij de bevalling. Op een gegeven moment kon ze gewoon echt niet meer en wilde ze graag een prik. Maar werd alleen gemeld dat die er niet meer was. Is ook niet opgeroepen. Ik weet niet of dat nu veranderd is maar ik hoop het wel.
Hmm das balen. In mijn zkh kon ik 24/7 om een ruggenprik vragen. Dat is overigens niet zomaar een 'prikje' hoor Was wel heerlijk achteraf pfff. Maar zeker wel heftig en had liever een normale bevalling gehad! Dus ts, ik hoop dat het allemaal niet nodig is en je een 'fijne' (voor zover mogelijk) bevalling zal krijgen.
Hoi Kwebbel, toch even een vraagje dan (heb de meeste reacties niet gelezen, maar zie dat je kraamverpleegkundige bent, dus je zult er wel iets van weten): is het dan ook echt medische indicatie (en dus vergoed door verzekering) als je ZELF om die pijnbestrijding vraagt? Ik had toch gedacht dat je dan zelf die keuze maakt en dat je dan dus ook zelf voor de kosten opdraait? Dat je bij pijn bestrijding sowieso naar het ziekenhuis moet, lijkt me logisch, vanwege eventuele complicaties, maarja: als je zelf gewoon voor ziekenhuisbevalling kiest, dan dok je ook zelf... Het verschil zit hem in een poliklinische bevalling en klinische bevalling. Als jezelf kiest voor een ziekenhuisbevalling beval je onder begeleiding van je eigen verloskundige. Daar betaal je een gedeelte (verzekeringsafhankelijk) zelf van. Een poliklinische bevalling staat los van pijnbestrijding. Zodra iemand ervoor kiest om pijnbestrijding te willen hebben wordt een bevalling altijd klinisch. Dus als je thuis zou zijn en je wilt pijnbestrijding wordt je ingestuurd naar het ziekenhuis voor een klinische partus. Ben je poliklinisch aan het bevallen en je wil op dat moment pijnbestrijding wordt je ook klinisch en wordt de bevalling overgenomen door een verloskundige 2e-lijn en/of gynaecoloog. (thuisverloskundige is 1e lijn) Dus met andere woorden....bevallen samen met pijnbestrijding is altijd klinisch! Check wel altijd je eigen verzekering ook voor een klinische partus. Hopelijk is het zo een beetje duidelijk. Kwebbel
Ik durfde ook niet, ben zooo bang voor prikken. Maar geloof mij, die prik was peanuts vergeleken met de weeen. En ik vind een verdoving bij de tandarts vervelender... Dus echt, voor die ruggenprik hoef je echt niet bang te zijn.
Waarom naar het ziekenhuis voor pijnbestrijding? De geboortetens is in Scandinavie al 25 jaar een begrip en door deze vorm van pijnbestrijding voorkom je medisch ingrijpen, zoals morfine of ruggeprik. Dit brengt toch altijd weer risico's met zich mee. Kijk maar eens op www.geboortetens.nl en lees de ervaringen van andere vrouwen. Het schijnt fantastisch goed te werken.
Klinkt als een webad? "Schijnt' goed te werken, je hebt er dus zelf geen ervaring mee? Ik wel. Met een TENS, er bestaat niet zoiets als een geboortetens, dat is hetzelfde apparaat als de normale TENS. Bij (zenuw)pijn zou de TENS enige verlichting kunnen geven. Maar in geen enkel onderzoek is een TENS effectief gebleken. Het is niet te vergelijken met een ruggenprik of morfine. De link die gegeven is, werkt trouwens niet, maar ik heb er wel een stukje over: TENS staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Het is een apparaatje ter grote van een walkman met 4 elektroden pleisters die op de rug aangebracht worden. Door middel van lichte stroomstootjes zou het apparaat de pijnprikkels naar de hersenen moeten verminderen, waardoor de intensiteit van de pijn minder wordt. De pijn gaat dus niet weg, maar de scherpe kantjes worden weggehaald. Je kunt het vergelijken met de elektrische prikkels die je soms krijgt bij de fysiotherapeut om bepaalde pijnklachten te verminderen. De intensiteit van de prikkels is instelbaar, dus als de weeën meer pijn gaan doen dan kun je de prikkels verhogen. Er is diverse malen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van TENS in het algemeen (TENS wordt immers niet allen gebruikt voor de pijn bij bevallingen, maar ook bij bijvoorbeeld nekklachten). Het effect van de TENS is bij geen van deze onderzoeken aangetoond. Van de gebruikers van de geboorte-TENS geeft ongeveer 50% aan het idee te hebben dat de scherpe kantjes van de pijn werd weggenomen door de TENS.
@Kwebbeltje: mijn vraag was eigenlijk: beschouwt je verzekering je bevalling ook als klinisch dan, dus met andere woorden: als jij zelf vraagt om pijnbestrijding, krijg je dan alsnog je bevalling vergoed? Of krijg je dat alleen als je op advies van de gyn of verloskundige een klinische bevalling doet? Voor mijzelf maakt het niet uit: wij hebben een uitgebreide verzekering en krijgen in alle gevallen alles vergoed, (ook geen eigen bijdrage kraamzorg bijvoorbeeld), maar ik denk dat dit info is die voor veel meiden wel belangrijk is... Beetje zuur als je denkt dat je het wel vergoed krijgt als jij zelf om die pijnbestrijding gevraagd hebt, en dan achteraf blijkt dat je verzekering dan zegt: je hebt er zelf om gevraagd, dus je dokt ook maar zelf...
waarom uberhaupt pijnbestrijding? vraag ik dan het is ten eerste niet goed voor je kindje en ten tweede s je lichaam heel goed uitgerust om zelf die pijn te bestrijden, je maakt zelf nml een natuurlijke pijnstiller aan en na 2 bevallingen (waarvan 1 van 32 uur) durf ik best te zeggen de pijn is dragelijk en je kunt het best aan! een beetje vertrouwen in je eigenlichaam hebben!
Ik ben bij de eeerst thuis begonnen, Mijn VK stuurde mij naar het ziekenhuis omdat mijn ontsluiting niet verder ging dan 2 cm omdat ik zo moe was omdat ik al ff bezig was. In het ziekenhuis kreeg ik een prik in mijn been ( ff de naam vergeten hoe het heet) maar door die prik kon ik mijn beter ontspannen en had ik binnen 2 uur 10 cm ontsluiten en pesweeen. Als ik nu weer mag kiezen wil ik dit weer, Zit erg tegen op de bevalling, met de VK heb ik afgesproken gaat het echt niet dan sturen we je naar het ziekenhuis en dan wordt het medich. Maar wie weet gaat deze bevallen heel anders dan de eerste.
Nou, dat geeft de burger moed! Ik ga niet naar het ziekenhuis omdat ik pijnbestrijding wil, maar omdat ik dat veiliger vind, is mijn eigen keus en volgens mijn vk een wijs besluit. Ik heb nogal een medische historie en thuis is toch geen arts aanwezig. Kijk, als alles goed gaat en er komt nog een tweede dan kan er wellicht wel een thuisbevalling plaatsvinden. Bijkomend probleem: oud huis met een steile trap. Brancard kan de trap niet af. Heb het gezien bij een buurvrouw die met 10 cm. ontsluiting vanwege een stuit alsnog naar het ziekenhuis moest. Die moest dus zelf die trap af klauteren, ik hoor haar nog krijsen! Nee hoor; doe mij maar ziekenhuis!
@Sera: ik denk dat veel meiden gewoon even willen weten hoe alles werkt, en dat ze niet automatisch dan ook voor pijnbestrijding kiezen hoor... maarja, het is wel lekker om van te voren zeker te weten hoe alles werkt, zodat je met een gerust hart de bevalling in kunt: hoe minder stress je daarover hebt, hoe beter die ook zal verlopen.. Ik ga in principe gewoon thuis bevallen. Er is een kleine kans dat ik toch nog naar het ZH moet ivm laagliggende placenta en dat zie ik dan wel. En ik heb ook zoiets van: Is de pijn toch te heftig, dan zien we op dat moment ook wel. Ziekenhuis is dichtbij, daar zijn we binnen een kwartier, dus mocht de nood aan de man komen, dan sjezen we daar naartoe met VK... Maar ook ik vind het wel even prettig om te weten van: Welke haken en ogen zitten er aan allerlei zaken? Ik zal zelf denk ik zo lang mogelijk wachten met pijnbestrijding, omdat daar ook weer allerlei complicaties aan vast zitten waar ik niet zo op zit te wachten, maarja... je weet maar nooit he? Vooraf pijnbestrijding uitsluiten doe ik dus ook niet: ik leg niks vast en sluit niks uit, laat het allemaal wel op me af komen....