Hoi Aanstaande zondag hebben we een filmmiddag bij ons thuis, we gaan dan met 2 stellen vrienden onze vakantiefilm van Italië kijken. Nu wil ik daar wat lekkere hapjes bij serveren. Wie heeft tips/ideeën voor lekkere en vooral niet te moeilijke hapjes met een Italiaans tintje?
stokbroodje met tapenade en mozzarella: stokbrood in stukken snijden en besmeren met olijfolie en knoflook Doe de stokbroodjes in de oven totdat ze hard zijn (minuut of 5) Daarna besmeer je ze met tapenade (zelfgemaakte* of supermarkt of speciaalzaak) Wij gebruiken vaak van super de boer en die is erg lekker maar als ik extra tijd heb maak ik m zelf. en doe je er een plakje mozzarella op. Wederom in de oven en dan totdat de kaas gesmolten is. heb nog wel meer recepten zoals een italiaanse broodsalade maar weet niet of je echt hapjes wil maken want dit is niet echt een borrelhapje maar wel erg lekker. voor de rest antipasta zoals verschillende worsten, kaas olijven.
Oh Italiaanse hapjes, lekkah: Natuurlijk de mozzarella met tomaat en basilicum, (mini)pizza, pastasalade, gehaktballetjes in tomatensaus, lekker wijntje erbij. Oh heerlijk, krijg er trek van.
(mini)pizza: neem zoveel plakjes bladerdeeg als je wilt snij ze in vieren, dat je kleine vierkantjes hebt. besmeer deze met een laagje tomatenpuree, doe er wat stukjes olijf/champignon/salami/etc op en leg er een plakje kaas overheen. Kwartiertje in de oven en klaar heb ik een keer gedaan als voorgerecht en ze waren zo op...
stukje meloen met serranoham erom heen, prikkertje erdoor ff op de ah site ingetikt, italiaans en hapje: Recepten zoeken - Albert Heijn
- stukjes galiameloen met prosciutto erom (italiaanse zoute ham) - carpacciohapjes (plakjes carpacciovlees, met een beetje rucola geraspte parmezaanse kaas, pijnboompitjes en beetje dressing evt) - pizza in kleine vierkantjes - ciabatta en focaccia met (zelfgemaakte) bruchetta, groene pesto+tomaat+mozarella, tomatentapenade enz. - insalata caprese of een variatie daarop (bijv aan spiesjes, doe ik vaak met feestjes) dit is allemaal makkelijk en met een italiaans tintje, ook van tevoren al klaar te maken
hey was gisteravond niet meer online maar zal het recept van de broodsalade vanavond ff hier heen zetten!
Heerlijke brosciutto (schrijf je dat zo?): Stokbroodje schuine plakken snijden en insmeren met olijolie en knoflook en dan even in de oven. Dan daarop tomaat in blokjes gesneden met basilicum en zout en peper en wat olijfolie gemengd. Je kan ook chamignons erop doen gebakken in de balsamicoazijn. Heeeerlijk!
- blokjes Italiaans gekruide kaas met een zongedroogdtomaatje erop geprikt - een cocktailprikker met een half cherrytomaatje, dan blaadje basilicum, dan mozarella, dan blaadje basilicum, dan half cherrytomaatje. Dit rollen door olie met knoflook en klaar is kees.
italiaanse broodsalade (oftewel panzanella): Dit is voor ongeveer 10 personen maar tis heerlijk ook om het een dag te laten staan dus meestal maakte ik hem gewoon voor dit aantal. 1 kg trostomaten 1 ciabattabrood 1 rode ui 2 tenen knoflook 1 bosje basilicum olijfolie balsamico azijn zout en peper uit de molen ciabattabrood in stukjes snijden. (kan ook met donker landbrood ook erg lekker!) zet het in de oven en laat het krokant worden. snij de tomaten in blokjes. Snij de ui en knoflook zeer fijn en de basilicum grof. voeg alles bij elkaar en doe het brood er door heen. ruim olijfolie en balsamico azijn toevoegen. Naar smaak peper en zout toevoegen
Redelijk simpel maar wel lekker: Spiesje van kerstomaatjes en blokjes mozzarella met evt wat blaadjes basilicum Zongedroogde tomaatjes omwikkelen met plakjes prosciutto. Schaaltje olijven
Of een lekkere pastasalade in elkaar flansen (zo gepiept!) en allemaal een bakje ervan met een heerlijke ciabatta erbij
denk dat ie niet zo is zonder ui. Het geeft namelijk een pittige smaak aan de salade. Je zou het heel fijn kunnen snipperen en een halve ui doen?