zucht dus omdat ik nu thuisblijf moeder ben kan ik geen carrière maken? en zelf ontplooiing waarom kan dat nu niet? ik heb 4 diplomas en de 5de komt eraan.
Het is gewoon moeilijk om carriere en ouderschap met elkaar te combineren. Daar moet iedereen eerlijk in zijn. De ene moeder zal haar prioriteiten meer bij haar carriere leggen en gelukkig zijn met de keuze van een fulltime baan.(incl opvang) De andere moeder zal haar carriere even in de ijskast zetten (wellicht met pijn in haar hart) en zich meer richten op het gezinsleven. Bij alle twee de keuzes een kwestie van invullen zoals zijzelf denken het gelukkigst te zijn met hun gezin. Dat wil toch niet zeggen dat de ene moeder sterker is als de ander of juist wel of niet het beste voorbeeld heeft gegeven over zelfontplooiing enz?? Ik heb hier thuis de keuze gemaakt om na de geboorte van mijn 3e kind te stoppen met werken. De inkomsten van mijn mans bedrijf zijn ver boven modaal, dus het hoeft gewoonweg niet vanwege de financieen. Waarschijnlijk vindt jij dat dat ik mijn kinderen niet het goede voorbeeld geef wbt zelfontplooiing, maar ik heb die tijd gehad. Ik heb alle kansen benut en nu heb ik mezelf even op de tweede plaats gezet en mijn kinderen/gezin op de 1e plaats. Voor een andere misschien een manier van wegcijferen, voor mij absoluut niet, hoeveel ik ook altijd van mijn werk gehouden heb. Soms mis ik mijn werkkring best wel, niet alleen de sociale contacten, ook de waardering van klanten/clienten, het gevoel van 'trots' die ik toch wel had na bepaalde prestaties. Maar die gevoelens wegen niet op tegen dat wat ik voel nu ik mijn 4 (bijna 5) kinderen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat mee maak, niets van hen mis, en er voor hen kan zijn. Dan maar even geen ontplooiing op het gebied van carriere en werk, ik geniet volop van het ontplooiien van mijn kinderen. Ik ben blij dat ik daar de tijd voor heb, het leven is al kort genoeg!
Ook helemaal waar.. zelfontplooiing haal je niet alleen uit en via een carriere..een foute gedachte vind ik dat.....
Tja, rolpatroonbevestigend.. Die eerste jaren zeker heeft een kind je gewoon nodig, het liefst de moeder ja. Daar geloof ik toch het hardst in. Wat onderzoeken ook beweren. Voor veel kinderen is het normaal dat iedereen naar de BSO/kdv gaat, ze weten niet beter, dus missen misschien ook niets. Maar of het werkelijk net zo goed is..? Hoe zit het met de lange termijn onderzoeken hiernaar? Kan er op zich wel inkomen dat een moeder ook graag een carriere wil (behouden). Maar ik ben dan toch meer voor de oplossing zoals in scandinavische landen, 1-2 jaar verlof en dan weer je oude functie terug krijgen. En meer moeder-banen; van 9-15u kunnen werken (of desnoods van 7-15 oid). Al zijn het maar 2 middagen per week dat je eerder thuis kunt zijn voor de kinderen. Dat zou toch niet zo'n probleem moeten zijn.
Mijn mening hierover? Ik heb geen kinderen genomen om 5 dagen te werken. Door moeder te worden heb ik een andere baan geaccepteerd, namelijk er zoveel mogelijk zijn voor mijn kind en gezin. Wat is dat toch tegenwoordig dat vrouwen het ''nodig'' hebben om fulltime te werken, even tussendoor een kind te werpen en daarna gewoon weer doodleuk fulltime aan de slag. En niet omdat het moet, maar omdat ze het zo nodig hebben hun eigen Ikje te blijven. Kom op hoor! Erger vind ik nog dat er moeders zijn die dan een dag vrij hebben en dan niet die dag gezellig doorbrengen met hun zoon of dochter, maar doodleuk het kind alsnog naar het KDV brengen, omdat ze dan weer een momentje rust nodig hebben. Nou ik ben liever een moeder die thuis zit voor haar kind, dan dat mijn kind dalijk een sleuteltje om zijn nek krijgt en in een leeg huis thuiskomt. Heb trouwens wel gezien watvoor effect dat had op mijn pubervriendinnetjes vroeger (lekker zuipen, gasten binnenhalen etc). Doe vooral lekker allemaal wat je goeddunkt, maar hou je zelf niet voor de malle dat dit helemaal geen effect gaat hebben op je kind. De beste verzorgers zijn nog altijd de ouders. (op zeer specifieke gevallen na dan).
Las ook ergens dat een man die 60-70u werkt, zijn vrouw/gezin dumpt.. Vreemd? Het is toch niet zo dat een vrouw hier geen inspraak in heeft en dat dit alleen de wens van de man zou zijn ofzo.. Vaak toch iets dat in samenspraak gaat . Dat is natuurlijk niet zo wanneer een man én vrouw hun kind 5 dagen/week dumpen, heeft het kind geen inspraak in! Mijn vriend werkt zeker zoveel (wel veel vanuit huis), maar hij ziet dochter meer dan de gemiddelde fulltimer. En ik zie m ook niet te weinig hoor. Scheelt natuurlijk wel dat hij veel thuis werkt. En hij doet ook net zoveel met dochter als een man die fulltime werkt. 's Avonds werkt hij nog vaak, maar ja, dan slaapt ze natuurlijk.
Ach... ik heb er geen moeite mee (direct reagerend op de OP). Mochten wij kinderen krijgen, dan ga ik ook één of max. 1.5 dag minder werken hoor (werk nu full time). Ik wil gewoon lekker blijven werken en zou het verschrikkelijk vinden om de hele dag thuis te zitten. Maarja, ieder z'n ding Niets mis mee, toch? Een bijkomend voordeel van blijven werken is, vind ik, dat je je contact met de arbeidsmarkt blijft houden. Wanneer je kinderen wat ouder zijn en je zou weer willen werken, loop je niet tegen het probleem aan van een gat in je cv.
Dat bedoel ik nou net met rolpatroon bevestigend: waarom geldt dit niet voor de vader? Btw: ze kiest geen carriere boven haar kind, maar naast haar moederschap.
Als je ervoor kiest ouders te worden moet je ook wel bereid zijn dat daadwerkelijk voor je kind te zijn. En geen leidster op het kdv ervoor aanstellen het grootste deel van de tijd.
Nogmaals (sorry dat ik mijzelf herhaal): waar is de vader? Waarom zeg je dit tegen vrouwen en niet tegen mannen?
Tsja het geldt voor 1 van de 2... Ik ben wat dat betreft traditioneel en zie de man als kostwinner. Maar had hij liever huisman geweest en ik kostwinner? Dan had het ook geen issue geweest.
De man als kostwinner is rolpatroon bevestigend. Sorry.. Nu ga ik even wat rotvragen stellen (hypothetisch): vind je dat je zoon een betere opleiding moet krijgen dan je dochter? Immers, vanuit jullie voorbeeld is het belangrijk dat de man een goed salaris binnen brengt. De vrouw zorgt tenslotte voor de kinderen. En een nog vervelendere hypothetische vraag: stel dat er ergens ontslagen zouden moeten vallen, vind je dat de werkgever er rekening mee moet houden wie er kostwinner is, en wie tweeverdiener?
Helaas is dat meestal niet zo. Jij weet ook wel dat het vaak de vrouw is die minder gaat werken, meer zorgtaken op zich neemt etc. Ik ken weinig mannen die 2 a 3 dagen gaan werken als er kinderen zijn. En kom nu niet aan met het feit dat mannen vaak meer verdienen dan vrouwen, waardoor het makkelijker is voor vrouw om minder te gaan werken...want dat is een self fulfilling prophecy.
he inhoudelijk zeg ik niks.... dus ik kom inderdaad niet aan met het feit dat....Ook vraag je waarom dnze het aan vrouwen vraagt niet aan mannen.... klopt ook niet je vult in.... Nu wel inhoudelijk:rolbevestigend... tja.... ik geloof dat mannen anders zijn dan vrouwen en dat er daarom misschien meer vrouwen in de verzorgende rol zitten.... maar dat maakt mij niks minder als een man....Als je zelf de hele tijd kijkt naar of iets rolbevestigend is...of worden we wel eerlijk behandelt, beoordeelt of uitbetaald dan stel je je naar mijn mening zelf als minder op.... Ik werk partime.... heb de grootste verzorgende taak thuis... hoewel ik werk als mijn man thuis is, dus hij levert zijn deel ook...maar ik vind het gewoon heel fijn zo zou het niet andersom willen..... jij zult het rolbevestigend noemen ik noem het heerlijk en voel me er geen centje minder om....
Maar dan benader je het puur economisch en een opleiding doe je toch niet in de eerste plaats om de financiele middelen die het je gaat brengen, alswel om de persoonlijke ontwikkeling en het ontwikkelen van je kwaliteiten? Je tweede vraag: nee, een werkgever hoeft bij ontslag geen rekening te houden met de prive-omstandigheden van zijn werknemers. Een werkgever heeft mensen in dienst die goed moeten functioneren en dat moet volgens mij het criterium zijn bij de keuze wie je ontslaat en wie niet. @kippiekip: veroordeel toch niet zo! Kids hoeven daar helemaal geen last van te hebben. Dat kan wel, m aar ik kan evenzovele voorbeelden noemen van gezinnen waar moeder, of vader, fulltime thuis is en de kids doodongelukkig maakt. Het criterium moet niet zijn of je wel of niet werkt, het criterium moet zijn of je binnen die omstandigheden wel of niet in staat bent om je kids mee te geven dat je van ze houdt. Sommige moeders kunnen dat naast een fulltime baan, anderen kiezen er liever voor om deels of helemaal niet te werken dan. Je kunt doen alsof het egoistisch is om te willen werken en alsof het zo'n mooie opoffering is als moeders niet gaan werken, maar van de groep thuisblijfmoeders hoor ik ook vaak egoistische motieven: IK wil niks missen van mijn kind, is zo'n beroemde. Lijkt me niets mis mee, maar zo'n keuze is als het erop aankomt ook gewoon een keuze voor wat JIJ als moeder wilt, en daarmee dus echt niet beter dan wanneer je er wel voor kiest om fulltime te gaan werken. Dat laatste zou mijn keuze ook niet zijn, maar als een andere moeder en haar gezin daar wel gelukkig van worden, dan is dat hun keuze en hun leven.
Ik gooi nog wat meer olie op het vuur: in de wereld waarin we nu leven, is iedere niet economisch zelfstandige vrouw een maatschappelijk risico. Misschien wel evenveel als de vluchteling of asielzoeker. Stel dat ze jaren economisch niet voor zichzelf heeft gezorgd, en om welke reden dan ook valt het geld van haar partner weg, wie draait er dan voor de kosten op? Juist, de maatschappij. Ik vind dat niet zo wenselijk. Beter zorgen vrouwen er voor dat ze ook zelfstandig geld kunnen verdienen.
ach ja..... schandalig.... oke, dan speciaal voor die economisch onzelfstandige vrouw een kamp in roemenie... direct naast die van de vluchtelingen en/of asielzoekers.......( idee van geert wilders) oh ja.... en als we dan toch bezig zijn.... ook dikke mensen, alcoholisten, drugsgebruikers, gokverslaafden, psychiatrische patienten, daklozen, zieken, gehandicapten... werklozen.... ook allemaal maatschappelijke risico's en de maatschappij draait er voor op... hup ook in een kamp ermee.......Je draaft erg door.... vind je zelf ook wel erg goed.... met je economisch zelfstandig zijn.....