Wij zitten met een dilemma.. Onze meiden worden in juni 4 jaar, maar we zijn er nog niet uit qua basisschool. In het kort: wij geloven niet, doen ze liever niet naar een christelijke school. Belangrijker vinden wij dat de kinderen zelf op een gegeven moment naar school kunnen lopen/fietsen, dat het geen tocht met de auto wordt. Wel willen we dat ze blij zijn op school, maar ook dat ze niet geïndoctrineerd worden met een bepaalde denkwijze... Moeilijk!! Wij hebben hier drie scholen: - 5 minuten fietsen openbare Jenaplanschool. Je komt alleen wel langs erg drukke wegen. - 5 minuten fietsen katholieke basisschool, zeer goede recensies, alleen moeten de meiden dan een gevaarlijk kruispunt over... - om de hoek een christelijke basisschool, niet heel goede maar ook niet heel slechte reacties op. Hier zouden ze in principe volgend jaar al lopend met vriendinnetjes samen heen kunnen.. Wat was voor jullie doorslaggevend in de keus voor een basisschool? Vind dit zo moeilijk... Je kiest wel welke basis je kind krijgt.. Graag reacties!!
Ikzelf ben wel erg fan van het Jenaplan onderwijs dus daar zou ik voor gaan. Wat voor soort onderwijs wil jij voor je kinderen, ik denk dat je jezelf die vraag moet stellen. Hier dus voor een Jenaplanschool gekozen die wel iets verder weg zit dan een katholieke basisschool hier aan de rand van de wijk.
Je kind moet echt een type zijn voor Jenaplan. Mijn zoon zou dat kunnen, mijn dochter niet. Verder kan een school erg goed aangeschreven zijn maar dat Jan binnen een paar jaar veranderen. Ik heb dat gezien aan de school naast die van onze kinderen. Er kwamen mensen van ver naar deze school en nu staan ze onder verscherpt toezicht. Verder zou ik hij alle scholen even kijken en pas beslissen waar het gevoel goed bij is. Ik zou gaan voor de school waar een hoop kindjes uit de buurt zitten en waar ze met de tijd alleen heen kunnen. Maar ik denk dat je je in dit geval eerst moet laten informeren waar er nog plek is voor je je keuze gaat maken. Hier moet je ze nl. Al na de geboorte opgeven wil je plek hebben. Alleen openbare scholen kennen geen leerlingenstop.
Ik ken de scholen natuurlijk niet, maar heb wel mijn mening. Mijn kindjes zitten zelf in een christelijke school, maar zoveel aandacht wordt daar echt niet meer aan besteed. Ze gaan nu 1 keer per trimester naar de kerk, dat vinden ze niet erg hoor ! Natuurlijk hebben ze wel godsdienstles, deze is anders zedenleer of zo denk ik, maar daar leer je gewoon over het christendom en ook over andere godsdiensten. Ik denk dat het thema godsdiensten trouwens in elke school wel eens bekeken wordt. Er zitten bij mijn kindjes ook heel veel kinderen die niet gelovig zijn, maar dat is toch helemaal geen probleem ! Maar misschien is het in jouw school anders, misschien gaan ze meer naar de kerk of minder, of ze bidden voor het eten. Dat moet je zelf maar eens navragen, maar christelijk of niet, het is de sfeer in de klassen en studiemethodes die het belangrijkst zijn ! Dat mag je echt niet vergeten want gepest worden heeft invloed op je cijfers !
Heb je al met de scholen gepraat en je eens rond laten leiden? Bij 1 school hadden we meteen zo'n gevoel van "leuk!!" En de manier van lesgeven paste goed bij wat we zochten... Dochterlief voelde zich er meteen thuis. Toen was kiezen ineens niet zo moeilijk meer Het is overigens niet de school die als beste staat aangeschreven in onze wijk... Maar de afgelopen 2 jaar zijn ze van 2, evt 3.. Kleuterklassen naar 5 kleuterklassen gegroeid. Dit jaar begonnen ze met 4 kleuterklassen... En dat gaan ze opdelen naar 5 binnenkort... Dus populair is het duidelijk wel. Uiteindelijk moeten we hier ong 1100m voor lopen en denk ik niet dat ze de komende jaren alleen naar school mag omdat ze een hele gevaarlijke weg over moet. En dat terwijl we wonen tegenover de best aangeschreven school uit de wijk Maar wij hadden er totaal geen feeling mee bleek bij een bezoekje... En dochterlief zat nog fanatieker aan mij geplakt dan anders.
ik denk dat je gewoon sfeer moet gaan proeven op de verschillende scholen, wil je tot een goede beslissing kunnen komen. voor ons gaf ons geloof juist de doorslag. gelukkig staat de school waar onze kinderen heen gaan (ging), ook onderwijskundig, heel goed aangeschreven, dus dat heeft de keuze nog makkelijker gemaakt.
Ik zou niet de afstand naar de school de doorslag laten geven. Dat ze er niet zelfstandig heen kunnen lopen of fietsen hoeft toch niet te betekenen dat ze met de auto moeten? Jij kan met ze meefietsen, misschien zijn er meer kinderen uit de buurt die naar dezelfde school gaan zodat je 'diensten' kan draaien met andere moeders....
Ik lees mee, zit met hetzelfde dilemma. Zijn nu bij 1 school wezen kijken; is het dichtst bij, systeem klinkt goed, had goed gevoel erbij maar blijf onderbuik gevoel houden dat de school tot dit schooljaar onder verscherpt toezicht heeft gestaan.
Tot zover: bedankt voor jullie antwoorden!! Bij ons moet je een half jaar van tevoren inschrijven, in ons geval dus voor januari. Wij gaan inderdaad in november bij alle 3 kijken, ik weet voor mezelf alleen gewoon niet welke factor doorslaggevend moet zijn... Moeilijk! Je maakt toch voor 8 jaar lang een keuze voor je kinderen..
Ik kreeg laatst deze tip; ga eens op het schoolplein kijken zo rond de tijd dat de school uitgast. Kijk naar wat voor soort ouders er staan en of je je daar bij thuis zou voelen. Het gedrag van ouders op het schoolplein zegt ook verl over de kinderen die erbij horen. Verder idd hoe er les gegeven wordt en de sfeer in de klas. Ik zou de afstand niet de schoolkeuze laten bepalen. Succes, en ik lees nog ff mee. Wij moeten ons binnenkort ook gaan orienteren.
dat is zeker een goed tip. onze kinds zitten op kdv op zelfde schoolplein (bewuste keuze) en merk dat ik het prima zou kunnen vinden met het overgrote deel ouders. wij voelde ons allebei erg goed tijdens de rondleiding. Dus op de rondleiding dag ( 2 scholen bekeken) was de keuze zo gemaakt.
Voor mij was doorslaggevend dat de school bij mijn kind past (en goed aangeschreven staat... maar niet toevallig niet als beste). Hier gekozen voor wat mensen veelal zien als een strenge school.. relatief weinig prikkels (rustig, kleine school) met specifieke aandacht voor bijzondere leervermogens. De school is toevallig het dichtste bij maar dit vond ik verder geen belangrijke factor. Als de beste school verdere weg had gezeten dan had ik die gekozen. Proef de sfeer van de school, de klas en het schoolplein. Bedenk wat je kind leuk / interessant zou vinden en vooral waar hij of zij het goed op zou doen. Groot / klein, druk / rustig etc. Geloof vind ik alleen een belemmerende factor is het een heel strenge school zou zijn en dat is het meestal niet. Ik vind dat mijn kinderen prima naar een Christelijke school hadden gekund. Niets mis met zo'n levenswijze.
Mijn zus heeft hun kind naar een reformatorische school gedaan. Het is een strenge school s'ochtends een verhaal uit de bijbel en psalmliedjes zingen en voor de rest is het een kleine school, met kleine klasjes. De meisjes moeten ook verplicht in een rok naar school, mogen geen broek naar school aan.
Dat zou voor mij dus een stap te ver zijn. Bijbel en psalmen best, een beetje moraal ook prima maar geen verplichtingen om een rok aan te moeten.. dat vind ik zo middeleeuws
dan moeten zij zelf ook van reformatotorische huize zijn. Daar kun je nl. niet zo maar binnenkomen. Keuze voor school zou bij mij niet afhangen van de afstand. Maar welke school past bij ons. Manier van lesgeven, de sfeer. Ga de sites van de scholen eens bekijken, maak afspraak voor een informatiegesprek. Ga er overdag langs zodat je kunt zien hoe er gewerkt wordt, wat de sfeer is. Wat voor leerkrachten erzijn/kinderen.
dat kun je ook juist als positief zien! Ze moeten nu werken aan hun kwaliteit met hulp van buitenaf. Een school komt er alleen maar beter uit. Ga er gewoon eens langs, informeer en vraag ook naar het hoe en wat van het toezicht
Jouw kind MAG daar niet eens naar school... Al zou je willen Je moet dan ook van de reformatorische kerk zijn
Ik zit met precies hetzelfde dilemma. Ik heb de keuze uit een Jenaplan, een openbare school en een christelijke school. Aan alle scholen kleven wat mij betrft nadelen: - Jenaplan: met een dochter met een ontwikkelings- en spraaktaalachterstand en niet wetende hoe zich dat helemaal zal geen ontwikkelen ben ik bang dat dit soort onderwijs wellicht niet geschikt voor haar zal zijn. - Openbare school: Op deze school zitten op ca. 5 kindjes na alleen maar buitenlandse kinderen. Nu heb ik helemaal niks tegen Marrokaanse (of welke nationaliteit dan ook) kindjes, maar ik doe mijn kinderen bij voorkeur niet op een zogenaamde zwarte school. - Christelijke school: Wij zijn zelf niet gelovig en op deze school wordt best veel (vind ik dan) aandacht besteed aan de Christelijke identiteit van de school. Zo wordt er elke ochtend gebeden, wordt er wekelijks uit de bijbel gelezen en is er een heus bidgroepje van ouders. Verder hoor ik trouwens wel alleen maar positieve verhalen over deze school. Ik kom er dagelijks langs en ik krijg de indruk dat het een heel gezellig schooltje is.
Dat klopt. Je moet lid zijn van bepaalde kerkelijke gemeentes. Ik ben zelf ook gelovig alleen ik weet niet of ik Benjamin naar zo'n strenge school zal doen. Maar mijn nichtje heeft het er reuze naar haar zin. Maar goed ik hoef voorlopig nog niet ver schoolreisjes na te denken