Voor de duidelijkheid, dit draadje open ik niet om bepaalde namen af te kraken. Wel om te debatteren. In Spanje is vorige week de naam Wolf afgekeurd bij de burgerlijke stand. De ouders van de naamloze baby zijn naar de rechter gestapt, maar het besluit blijft dat ze hun kind geen Wolf mogen noemen. Reden is dat deze naam niet onomstotelijk de identiteit van een kind weergeeft. Wolf mag in Spanje dus niet. Duif wel. In NL mag Wolf wel gegeven worden. Net als Merel en Mees. Terecht? Of zou voor alle dieren dezelfde regel moeten gelden? En hoe zit het dan met planten? Jasmijn en Roos wel, Paardebloem niet? Edit: linkje Spaanse ouders willen hun kind
Wolf is gewoon een doodnormale Germaanse naam, verkorting van Wolfgang (of Wolfram). En ja, ik vind natuurlijk dat die naam gewoon gegeven zou mogen worden . Ik kan me voorstellen dat wanneer je met de naam Stoel aan komt zetten, dat dat dan geweigerd wordt. En ik weet niet hoe het met de Spaanse vertaling van Wolf zit, misschien is dat wel helemaal geen bestaande naam daar. Maar in Nederland zijn de meeste zogenaamse "woordnamen" al heel oud. Zou stom zijn als we die nu ineens gaan afkeuren.
Waar de grens ligt vind ik lastig bepalen. Ik vind Wolf een prima naam, maar zou echt vreemd opkijken als iemand zijn kind Duif noemt. Merel vind ik echt prachtig, maar Goudvink kan dus weer écht niet. Dille vind ik leuk (mijn buurmeisje heet zo), maar Peterselie is toch geen naam? Maar ja, waarschijnlijk moet je ergens ook heel erg aan wennen als je het voor t eerst als een naam hoort.
Bedoel je dat al bestaande dierennamen zouden moeten blijven, en nieuwe dierennamen afgekeurd zouden moeten worden?
Duif in het Spaans is Paloma. Dat hoor je wel vaker. Lobo vind ik eigenlijk ook niet zo'n rare naam. Ik zou dan ook aan de rechter vragen waarom het één wel kan en het ander niet. Want, behalve dat bepaalde namen meer ingeburgerd zijn, wat is precies het verschil tussen de namen Merel en Goudvink (oké, dat zou ik ook heel apart vinden) en Paloma en Lobo?
Verbied dan alle dieren of bloemen namen en maak geen onderscheid. Merel vlinder etc was de eerste keer ook slikken voor veel mensen. Maar nu is de wereld er aan gewend dus dan kan het. Als leeuw een jaar lang in de top 10 staat word dat ook als een normale naam gezien. Of alles wel of alles niet.
Nee, alleen dat ik het raar zou vinden als namen die soms al eeuwenlang meegaan ineens afgekeurd worden omdat het ook een woord is. Een mooi voorbeeld vind ik Splinter. Die naam komt al uit de middeleeuwen. Dan gaan we hem toch niet nu ineens afkeuren omdat een splinter toevallig ook in je vinger kan zitten?
Ik vind dat t allemaal moet kunnen. Vind sowieso dat iedereen wel wat meer open-minded zou mogen worden wat namen betreft. Alles is al heel snel "apart" of "raar" en een combi daarvan, je zult nooit aan een baan kunnen komen, je zal wel niet intelligent zijn.. Het is geen 1950 meer. Kinderen maakt het ook niets uit hoe een ander kindje heet. Die vooroordelen, pesten en uitlachen komt allemaal bij de volwassenen weg. Heel jammer
Stoel zou om dezelfde reden afgekeurd worden in Nederland als Lobo in Spanje. Het is een achternaam Ik snap om die reden ook wel waarom Lobo wordt afgekeurd. Het gaat er niet zo zeer om dat het een dier is, maar omdat de naam in Spanje een achternaam is.
Maar dat hebben we in Nederland ook. Ik ken iemand die Steyn heet met zijn achternaam en dat wordt ook als voornaam gebruikt. Daarnaast is het ook nog een plaatsnaam. Dus ik vraag me dan af. Waarom het één wel en het andere niet?
Je hebt een aantal namen die van oudsher zowel voor als achternaam zijn, maar je mag niet zo maar een achternaam als voornaam gebruiken.
Hoe zit dat dan met Faber? Ook van oorsprong een achternaam dacht ik. En in de VS is het al jaren een trend om achternamen als voornaam te geven.
Klopt, familie van mij heet zo. Ik ken ook een Fiore als achternaam en voornaam. Vind dat ook een hele vreemde onduidelijke regel. T word een ander verhaal wanneer iemand 'de vries' als voornaam wil, maar ook daar is het onderscheid heel onduidelijk. Aap of kanarie vind ik geen voornamen, Wolf en Merel weer wel. Sterre is geen probleem, maar ik ken een kindje wat Zon heet en ik kan er niet aan wennen. Vind het heel dubbel, soms zie ik namen waarvan ik denk dat ze verboden mogen worden, aan de andere kant vind ik ook de regels zo onduidelijk dat het misschien wel handiger zou zijn als die bemoeienis er n iet zou zijn..
Associaties bij een naam zijn heel persoonlijk en zijn daardoor niet goed om een wet te 'vangen'. Bij Wolf denk ik aan een dier. Ik vind dat geen naam. Merel vind ik op zich wel leuk. Maar ik denk bij een meisje dat Merel heet ook niet aan de vogel. Maar dat ligt misschien ook aan het feit dat ik geen enkele Wolf ken en wel meisjes met de naam Merel in de klas heb gehad. Misschien zou ik aan Wolf wel wennen. Hoewel... In het Engels heb ik het ook wel. Ik ken een Fox en moet daarbij nog steeds aan een vos denken. Terwijl Robin voor mij gewoon een naam is, daarbij denk ik niet aan een roodborstje. De vraag is waar je de grens legt. Als Merel en Wolf kunnen, is Miereneter dan ook een prima naam? Ik zou verwachten dat Een naam als Haan, Leeuw of Vos niet zou mogen op grond van het feit dat (De) Haan, (De) Leeuw en (De) Vos achternamen zijn waarvan het niet gebruikelijk is dat ze om als voornaam te gebruiken. Toch zijn er volgens Meertens in NL geboren mensen die toch één van deze namen als voornaam hebben. Blijkbaar wordt dus toch afgeweken van die regel m.b.t. de achternamen. Over smaak valt niet te twisten. En het is wel fijn dat er meer mag tegenwoordig. Mijn moeder is van de jaren 50 en mocht geen Marielou heten; dat was geen naam volgens de ambtenaar. Terwijl dat toch geen vreemde naam is, dus dan is het raar dat daar zo'n ambtenaar achter een balie het beter zit te weten dan de ouders. Maar als ouders op het lumineuze idee komen hun kind Eendagsvlieg te noemen, is het toch wel weer fijn dat er iemand is die dat tegenhoudt. Dus ja, laat die wet dan toch maar zoals hij is en laat een ambtenaar zich in eerste instantie over namen uitspreken en als de ouders het daar niet mee eens zijn, de rechter. Iemand die trouwens hoogzwanger is en een poging wil doen met Miereneter of Eendagsvlieg??? Ik ben nu wel benieuwd of ze erdoor komen, haha.
Eendagsvlieg is wel heel mooi, jammer dat ik niet zwanger ben. Ben het wel eens met tupp. Alleen zou ik het wel goed vinden als cijfers en leestekens (behalve een koppel streepje) in een naam verboden zijn.
Ik vind dat zo lastig. Namen als Wolf, Merel, Roos etc zijn mijn smaak niet, maar ik kijk er niet gek van op. Namen als stoel, vlieg, rat etc vind ik dan wel belachelijk. Waar trek je dan die grens? Op zich ben ik blij te lezen dat er op gelet word want je ziet soms de meest stomme namen voorbij komen .
Dit idd. Het is mijn smaak niet, maar ik ben er aan gewend geraakt. Wat verder wel en niet kan, vind ik maar lastig. Vlinder is nu een heel normale naam maar moet de eerste keer toch ook heel apart zijn gevonden?