Pleegzorg

Discussie in 'Adoptie en pleegzorg' gestart door weegschaal18, 17 feb 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. weegschaal18

    weegschaal18 Bekend lid

    14 jan 2015
    630
    148
    43
    Ik zit al een tijdje te denken over pleegzorg, hoe gaat dit in zijn werk? Wat komt er allemaal bij kijken?
     
  2. gerdia

    gerdia Bekend lid

    1 sep 2011
    795
    351
    63
    Vrouw
    Misschien is het goed om eerst een informatie pakket aan te vragen?
    https://www.pleegzorg.nl/informatiepakket-aanvragen/
    Dit is de link, op deze site staat ook heel veel informatie en vaak krijg je bij het informatiepakket ook een brief met datums waarop de jeugdzorginstelling bij jou in de buurt een informatieavond houdt!
     
  3. weegschaal18

    weegschaal18 Bekend lid

    14 jan 2015
    630
    148
    43
    Dat had ik idd gevonden:)

    Ben gewoon benieuwd naar de ervaringen.
     
  4. Mommyplus

    Mommyplus Actief lid

    22 jul 2014
    358
    0
    16
    Wij staan sinds 3 maanden op de wachtlijst als pleegouders bij de william schrikker pleegzorg. Wij gaan voor langdurige plaatsing dus geen crisisopvang.
    Dat is een landelijk werkende organisatie die meerdere poten heeft en pleegzorg is er 1 van. Ze zijn gespecialiseerd in kinderen met een beperking/handicap of kinderen van ouders met een (verstandelijke) beperking.
    Wat wil je precies weten. Hoe de procedure gaat of hoe het is om pleegouder te zijn?
    Ben er nog weinig tegen gekomen op dit forum.
    Ik heb nog geen ervaring met het pleegouder zijn maar kan je wel dingen vertellen over de procedure.
    Waarom denk je trouwens aan pleegzorg?
     
  5. weegschaal18

    weegschaal18 Bekend lid

    14 jan 2015
    630
    148
    43
    Ik wil idd weten hoe de procedure gaat.

    Ik wil graag pleegouder zijn omdat ik een kind een veilige plek wil geven, zelf heb ik een zoontje en zwanger worden en bevallen hoeft voor mij niet meer, maar heb wel plek voor pleegkinderen.

    Waarom wil jij geen crisisopvang doen?
     
  6. Koon

    Koon Niet meer actief

    Laat je goed informeren/scholen over hechtingsproblemen. Wat pleegzorgkinderen bijna altijd hebben.
    Ik werk in een jeugdzorginstelling en wij krijgen zeer regelmatig kinderen binnen vanuit pleeggezinnen waarin het enorm is mis gegaan op dit vlak.

    Zorg ook altijd dat pleegkinderen (een stuk) jonger zijn dan je eigen kind(eren).
     
  7. weegschaal18

    weegschaal18 Bekend lid

    14 jan 2015
    630
    148
    43
    Ja hechtingsproblemen zat ik al aan te denken, heb hiervan wel dingen geleerd op school, maar wil me er verder in verdiepen.

    Waarom moeten de kinderen jonger zijn dan mijn eigen kind?
     
  8. Mommyplus

    Mommyplus Actief lid

    22 jul 2014
    358
    0
    16
    De procedure gaat ongeveer als volgt.
    Aanmelding
    Organisatie neemt contact op en wijst je toe aan een screeningsmedewerker. De medewerker komt langs voor een eerste gesprek.
    Hierin wordt je motivatie besproken. Als jij en zij verder willen ga je de procedure in. En dan zitten er verschillen in per organisatie.
    Een aantal instellingen heeft de STAP cursus, een cursus van 7 avonden waarin je dieper gaat graven in je motivatie en je gaat nadenken over waar je sterke en minder sterke kanten liggen.
    Bij ons was het een competentieanalyse om te kijken waar je sterke en minder sterke punten zitten.
    Aan de hand van de uitslag is er weer een gesprek waarin de uitslag wordt toegelicht en wat het betekent voor jou als pleegouder.
    Daarna hadden wij een tweedaagse cursus
    En dan komt het eindgesprek.
    Na de STAPcursus heb je ook een eindgesprek. Dan valt pas de definitieve beslissing of ze je geschikt achten als pleegouder.
    Ben je geschikt dan kijken ze ook welke opvang je wil. Deeltijd, crisis of langdurig.

    Wij hebben heel duidelijk gekozen voor langdurig om dat we dat rustiger vinden voor onze eigen kinderen dan continu wennen aan een nieuw kindje wat ook weer weg gaat.
    Ook wordt er bij langdurige opvang zorgvuldiger gekeken of het kind past in jouw situatie wat betreft leeftijd, problematiek etc.

    Wat betreft leeftijd hebben ze bij ons aangegeven dat het kind inderdaad niet net zo oud moet zijn als je eigen kind(eren). Bij ons komt dat neer op een kind tussen de 4-6 jaar of jonger dan 18 maanden.
    Anders krijg je veel concurrentie van pleegkind met eigen kind.

    En natuurlijk zijn er situaties waar het mis gaat in een pleegzorgsituatie. Maar er zijn ook legio situaties waar het wel heel goed gaat. Maar het blijven kinderen met een rugzak. Je wordt tenslotte niet zo maar weg gehaald bij je ouders. Ze hebben vaak wel het één en ander meegemaakt.
     
  9. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.809
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Een kind hoeft niet perse een stuk jonger dan je eigen kinderen te zijn. Men wil bij voorkeur dat een pleegkind minstens twee jaar jonger OF ouder is dan je eigen kind of kinderen. Dit om competitie te voorkomen.

    Wij hebben de cursus afgerond en zijn goedgekeurd als pleegouders en stonden op de wachtlijst voor een kindje, maar hebben besloten (voorlopig) geen pleegouders te gaan worden nu we zwanger zijn.
     
  10. Koon

    Koon Niet meer actief

    Dat klinkt een beetje fout, maar voor de rangorde zeg maar. Ouder dan eigen kind zou ik persoonlijk nooit doen, maar dat is mijn ervaring als jeugdzorgwerker en misschien is daardoor mijn mening gekleurd omdat ik vaak alleen de meest heftige kinderen zie.
    Hechtingsproblemen kunnen behoorlijk pittig zijn en als je daar als jonger (biologisch) kind in het gezin mee te maken krijgt lijkt mij dat echt verschrikkelijk angstig.

    Als je meer informatie wil over hechtingsproblemen zou ik een goede traumaterapeut/orthopedagoog zoeken met een specialisatie op dit gebied. En ook ervaringsdeskundigen. Dus pleegouders die dit proces door maken/door hebben gemaakt.
    Wat is ik wist na mijn opleiding en nu na bijna 8 jaar ervaring met deze doelgroep is niet te vergelijken. En dan leer ik nog steeds iedere dag bij.
     

Deel Deze Pagina