Hoi, vandaag hebben we bij de vk te horen dat ik b negatief ben. Van mn vriend weet ik dat hij een positieve bloedgroep heeft. Dus rond de 27 weken word er gekeken of de baby een positieve of negatieve bloedgroep heeft. Mocht hij of zei positief zijn krijg ik spuiten met iets zodat ik geen antistoffen ga maken ? Heeft iemand hier ervaring mee ? Maak me toch wel lichtelijk zorgen ! Dit omdat dan bij een volgende zwangerschap er een grote kans is op miskramen als dat kindje een positieve bloedgroep heeft.. Wat kan ik hiervan verwachten ?
Dat is niks bijzonders hoor, je krijgt 2 prikken (eentje nog na de bevalling) en dat is het. Dan kan er niks gebeuren
Ja 10% van de vrouwen heeft hiermee te maken. Ik ook. Geen probleem misschien alleen een paar prikjes extra 😊
Ik heb hier ook ervaring mee (helaas). Ik ben A- en mijn vriend O+. Hij is wel heterozygoot, wat betekent dat hij aan onze kinderen een positieve of negatieve bloedgroep kan meegeven. Voordat je mijn verhaal leest hieronder, moet je weten dat de kans dat je antistoffen gaat ontwikkelen (als je de anti-D prikken krijgt) héél erg klein is! Ik had het idee dat het (toch best grote) ziekenhuis in A'dam waar ik zat het al jaren niet mee had gemaakt (ze wisten nooit wat ze op de bloedprikformulieren moesten invullen ). Dus zéker niet bang worden! Bij ons eerste kindje (inmiddels alweer 3,5 ) kreeg ik ook met 27 weken een anti-D prik, om te zorgen dat ik geen antistoffen zou aanmaken. Helaas lag hij in stuit en met 36 weken hebben we een draaipoging gedaan (super pijnlijk). Na deze versie-poging heb ik weer een anti-D prik gekregen, maar helaas is er toch meer bloed van ons kind bij mijn bloed gekomen dan de prik kon 'opvangen', waardoor ik antistoffen heb ontwikkeld. Onze oudste heeft hier geen problemen van ondervonden, hoewel hij best lang geel zag. Bij onze tweede had ik die antistoffen dus (als je ze eenmaal hebt, gaan ze niet meer weg) en helaas had/heeft hij ook een positieve bloedgroep. Tijdens de zwangerschap heb ik heel veel echo's en bloedonderzoeken gehad (ADCC-testen). Uiteindelijk had ik een ADCC van 80%, hoger kan niet. En een hoge 'titer uitslag'. Dit betekende dat er veel antistoffen waren en dat ze ook erg agressief werden en dus flink het bloed gingen afbreken van de baby. Hij is uiteindelijk gehaald met 38 weken. Hij moest direct (als in: direct) onder de lampen die de bilirubine afbreken (dit is een schadelijke stof die vrijkomt als je bloed wordt afgebroken). Verder kreeg hij een sonde, omdat hij te suf was om zelf te drinken vaak. En een infuus voor vocht, om 'door te spoelen' (bilirubine). Ook zat hij op een strak voedingsschema. Ik heb toen fulltime gekolfd, want we mochten hem niet vasthouden. Na 3 weken onder de lampen en 1 bloedtransfusie, mocht hij naar huis. Mocht je meer willen weten over rhesus antagonisme, dan kan je het best even googlen op LUMC en rhesus. In Leiden zijn ze erin gespecialiseerd. Nu ben ik weer zwanger en deze baby heeft (thank god) een negatieve bloedgroep zoals ik . Zó fijn! Ik zou zeggen: gewoon de prikken krijgen (ook na je bevalling erop letten dat je deze krijgt!), sommige vrouwen zeggen dat die naar zijn, daar heb ik echt niets van gemerkt. Valt reuze mee en is voor een goed doel!
Dank jullie wel voor de antwoorden. Nu ik het even heb laten zakken maak ik me ook niet meer zo druk. Ik ga het rustig allemaal af wachten en wat komt dat komt wel.
Hier o negatief bloedgroep, zoonlief positief bloedgroep dus anti D injectie tijdens de zwangerschap en naar de bevalling. Verder geen complicaties voor mijn zoontje of mij. In het verleden wel 2 keer een miskraam gehad en naar de curretage ook een anti D injectie gekregen. Maak je niet al teveel zorgen ze zullen jullie goed en op tijd in de gaten houden. Groetjes en geniet van je kleine wonder
Hier ben ik AB negatief en mijn oudste had een positieve bloedgroep. Dus ook twee prikken gehad, tijdens zwangerschap en na geboorte. Idd om geen anti stoffen aan te maken tegen het evt volgende kindje. Mijn zoontje was weer negatieve bloedgroep, dus weer een ander verhaal kortom: het is standaard procedure.