De term 'jam' mag commercieel alleen gebruikt worden als er een bepaalde hoeveelheid suiker in zit... anders krijg je bijvoorbeeld het woord 'spread'... suiker is dus een verplicht onderdeel van jam (fruitsuikers)
Hee jongens, ga eens netjes quoten! Nu is het net of IK beweer dat jam alleen met geraffineerde suiker gemaakt KAN worden, maar het tegendeel is waar. Je hebt wel pectine nodig. Zonnatura en Ekoland maken hun jam met natuurlijke suikers. Zonnatura noemt het Zonnefruit omdat wettelijk gezien jam voor 60% uit suiker hoort te bestaan. De jam van Zonnatura en Ekoland bestaan maar uit 30% (natuurlijke) suikers. Ik heb niks tegen zoete smaken en natuurlijke suikers, wel tegen geraffineerde suiker, in de volksmond "suiker" genoemd. @Kiddy: alsjeblieft; beetje leesvoer over geraffineerde suiker: Geraffineerde suiker | SuikerWijzer @Klavertje: roomboter bevat dierlijke vetten en de daarin van nature aanwezige vitamine A en D. Becel light is een margarine waaraan kunstmatige vitamines zijn toegevoegd. Baby's, dreumessen en peuters hebben baat bij een goede verhouding (dierlijke) vetten. Light-produkten zijn niet geschikt voor hen. @Adi: Voor quacemole is het handig de wat rijpere avocado te gebruiken. De groene die jij hebt gekocht is erg geschikt om plakjes van te snijden.
Ik heb een paar dagen geleden avocado gemengd met komkommer (hele avocado met een halve komkommer ongeveer) en geprakt. Hierdoor werd het lekker fris en niet zo zwaar. Het is het enige wat mijn dochter niet lust, maar ik vond het heerlijk op een boterham (voor mezelf met een plakje kipfilet erbij). In het boek opperdepop staat dat het ook lekker zou zijn met meloen.
Suiker is suiker. Met mate is er helemaal niets mis met geraffineerde suiker, al wordt in de alternatieve hoek wel anders geclaimd.
Hoe wordt geraffineerde suiker gemaakt? Om geraffineerde suiker te krijgen moet men de suiker wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz. Witte suiker bevat geen goede stoffen Ongeraffineerde suiker bevat allerlei vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren. Al deze goede stoffen worden tijdens het raffineren uit de suiker gehaald, waardoor je lichaam ze uit zn eigen reserves moet halen. Die stoffen had je lichaam eigenlijk opgeslagen voor onder meer een goed werkend immuunsysteem. Door het eten van geraffineerde suiker moet je lichaam die stoffen echter gebruiken voor het verwerken van de suiker. Hierdoor kan je immuunsysteem verzwakt raken. Bovendien brengt de onttrekking van deze stoffen uit het lichaam allerlei andere processen in je lichaam door de war, zoals de hormoonhuishouding. Als jij nu echt vindt dat fruitsuiker hetzelfde is als met chemische stoffen zwaar bewerkte geraffineerde suiker waar niks meer in zit, dan ben je niet wijs. Ieder zijn ding, ik moet het niet. Ik weet namelijk wat voor goeds het me heeft gebracht sinds ik die troep laat staan.
Dus conclusie? Die ongeraffineerde is dus beter? Is dat dan rietsuiker? ff on topic, wat weet jij veel over voedsel!?
Haha en moet je mijn titel zien, jonge kaas of smeerkaas, dit is een discussie over suiker! Niks mis mee hoor. Zullen we nog eens wat topics over verschillende dingen openen??
Tsja, dat is helaas niet zo heel simpel. Rietsuiker is geraffineerd, maar wel veel minder dan kristalsuiker. Ruwe rietsuiker daarentegen is ongeraffineerd, maar toch nog wel aardig bewerkt. Ik gebruik om te zoeten oerzoet; ofwel gedroogd suikerrietsap. Oerzoet wordt uit vers koud geperst rietsap geproduceerd. Het sap is eerst geconcentreerd en gedroogd en wordt dan gekorreld en gemalen. Omdat slechts het water wordt verwijderd, behoudt oerzoet de minerale zouten, spoorelementen en een deel van de vitamines en plantenvezels uit het suikerriet. Bij deze bewerking blijven dus alle belangrijke voedingsstoffen behouden die nodig zijn voor de verwerking van suiker in je lichaam. Tijdens het raffineren worden al deze belangrijke voedingsstoffen verwijderd. Om geraffineerde suiker te kunnen verwerken moet het lichaam de voorraden vitamines en mineralen aanspreken waardoor tal van stofwisselingsprocessen verstoord worden. Het zuigt aan je. Ik leg het graag uit, maar wil niemand overhalen geen kristalsuiker meer te eten hoor, dat is ieders eigen keus natuurlijk! En bedankt voor het compliment!
@zogelukkig, heb je nog een tip welke boter het beste is voor mn dochter (koemelk/sojavrij)? eet zelf geen boter op brood maar moet haar natuurlijk wel goede gewoontes aanleren.
Dan kan je gewoon plantaardige margarine uit een kuipje geven (geen halvarine, dat bevat te weinig goede vetten), daar is standaard vitamine A, E en D aan toegevoegd. Helaas zijn de margarines die je in de gewone supermarkt koopt bij lange na niet koemelkvrij en zouden dan ook niet het etiket "plantaardig" mogen dragen. Vaak staat op de ingredientenlijst: weipoeder of droge melkbestanddelen. Melkzuur is iets dat niks met koemelk te maken heeft overigens. Kom je weleens bij een biowinkel? Daar hebben ze 100% koemelk- en sojavrije margarine.
Dat zijn ook gewoon suikerkristallen. Enige verschil is dat het van suikerriet komt en niet van suikerbiet. Echt, voor alle processen in je lichaam, van je alvleesklier tot de cariesbacterieën in je mond is suiker suiker, van biet, van riet, uit mais, uit fruit, maakt niet uit. Je wordt er dik van, je krijgt er gaatjes van in je tanden, het geeft je energie. Je moet het gebruik gewoon niet overdrijven. Maar suiker is een zoetmaker die al eeuwenlang gebruikt wordt. Met suiker is eeuwenlange ervaring, dus je weet waar je aan toe bent als je het gebruikt, in tegenstelling tot suikervervangers. Geraffineerd is geen vies woord. Het betekent gewoon dat de verontreinigingen er uitgehaald zijn. Sommige mensen kunnen minder goed tegen suiker. Dat maakt suiker niet slecht. Net zo min als pinda's, koemelk of tomaten slecht zijn, enkel en alleen omdat iemand er niet tegenkan. In de alternatieve voedingswereld is men nogal anti-suiker. Nou ben ik echt geen voorstander van suiker in grote scheppen. Maar ik heb uit de alternatieve hoek nog nooit een overtuigend argument tegen suiker gehoord.