Woning

Discussie in 'Jonge moeders' gestart door mamavaneenmeid, 9 aug 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamavaneenmeid

    28 mrt 2009
    70
    0
    0
    Hoi allemaal,

    Mijn dochtertje is nu anderhalf en ik heb bij mijn moeder gewoont al die tijd, maar nu gaat het niet meer, ik heb zoveel ruzie en mijn moeder is redelijk labiel dus ik word vaak gewoon het huis uit gezet met mijn dochtertje, mijn moeder beschuldigd me van allemaal dingen die niet waar zijn, ze beweerd dat ik een slechte moeder bent, ze zoekt altijd ruzie, geeft altijd steken onder water, ik voel me totaal niet meer op mijn gemak thuis, en mijn dochtertje is ook steeds prikkelbaarder, ik moet nu binnen een week het huis uit, dus ik zoek iets in Amsterdam. Een vriend van me die zegt dat ik wel bij hem mag komen wonen maar dat is echt een uitgewoond studentenhol, dat is geen goede omgeving voor een meisje van anderhalf, ik wil graag met mijn nieuwe vriend gaan samenwonen, sowieso kan ik het in mijn eentje niet betalen, ik ben fulltime student, wel krijg ik extra studiefinanciering e.d., mijn vriend werkt fulltime maar hij heeft ook een laag salaris. Ik ben ten einde raad, ik moet volgende week mijn spullen pakken en definitief weggaan. Urgentie heb ik al geprobeerd aan te vragen maar aangezien ik 18 ben willen ze me dat niet geven.. (Je moet ineens 23 zijn om urgentie te krijgen of je kind moet schoolgaand zijn.) Iemand suggesties?

    Alvast bedankt!
     
  2. Mama Oree

    Mama Oree Lid

    9 aug 2010
    7
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo Mamavaneenmeid

    Ik vind het heel erg om te lezen in wat voor situatie je nu zit. is het een idee contact op te nemen met Altra? Dit is een organisatie voor tienermoeders, en voor zover ik weet hebben zij ook tienermoederhuizen, van daar uit helpen ze je dus ook met een eigen woning. Ik heb er een stukje over gevonden op internet:

    Altra Jeugdzorg
    Altra Jeugdzorg geef ook hulp aan tienermoeders, ze noemen dit Hulp aan moeder en kind (op weg naar zelfstandigheid). Dit is bedoeld voor jonge (aanstaande) moeders die professionele hulp nodig hebben bij het ontwikkelen van praktische, sociale en opvoedkundige vaardigheden. Ze doen dit omdat veel tienermoeders vaak nog te jong zijn om een reëel beeld te hebben van een bevalling en het moederschap, en bovendien kunnen ze vaak op weinig steun van de eigen familie, en de (aanstaande) vader rekenen. Vandaar dus dat Altra Jeugdzorg ze wil helpen. Altra heeft 5 mogelijkheden waarmee ze de tienermoeders kunnen helpen;

    1) Opname en observatiegroep.
    Moeders die hulp nodig hebben, kunnen met hun kind(eren) vrijwel direct terecht in de Opname & Observatiegroep. In de zes tot twaalf weken die ze hier verblijven, proberen de ze daar samen met de cliënte, familie en plaatsende instantie uit te zoeken of en zo ja welke hulp precies nodig is. In veel gevallen kan de moeder zelfstandig verder. Soms is hulp nodig die wordt geboden in een van de hieronder genoemde groepen.

    2) De Leefgroep Jonge Moeders
    Deze leefgroep is bedoeld voor jonge (aanstaande) moeders in de leeftijd van 14 –18 jaar. Hier worden ze voorbereid op de bevalling en maken ze een start met hun leven als jonge moeder. Hierbij is veel aandacht voor contact met het kind en het combineren van alle verantwoordelijkheden van het moederschap. De moeder krijgt de tijd om te oefenen en daar waar nodig wordt concrete hulp en ondersteuning geboden. De eigen familie wordt hier zo veel mogelijk bij betrokken. Het verblijf in de Leefgroep varieert van 6 tot 12 maanden.

    3) Residentiële groep voor moeder en kind
    De moeders die al wat zelfstandiger zijn en een goede relatie met hun kind hebben, worden geplaatst in een Residentiële groep voor moeder en kind. Vaardigheden worden verder ontwikkeld, waarbij de zelfstandigheid van de moeder wordt gestimuleerd. Ook hier is veel aandacht voor de relatie moeder/kind en het uitbouwen van de relaties met (eventuele) partner, familie en de omgeving.

    4) HAT-eenheid
    Verblijfsduur in deze groep is tussen de 6 en 12 maanden. Als moeder en kind zelfstandig kunnen wonen maar daarbij nog wel begeleiding nodig hebben, is een HAT-eenheid de beste oplossing. Vanuit een HAT-eenheid kunnen moeder en kind uiteindelijk doorstromen naar volledig zelfstandige huisvesting, waarbij geen hulp en begeleiding meer nodig is of kan worden volstaan met ambulante hulp.

    5) Ambulante hulp
    Residentiële opname is niet altijd noodzakelijk. Soms kan Ambulante hulp voldoende zijn, zeker als het eigen netwerk actief betrokken is. Deze lichte vorm van hulpverlening kan ook worden ingezet tijdens de periode dat een moeder op de wachtlijst staat voor residentiële hulp.

    Met de hulp die er wordt geboden hoop Altra dat de jonge moeders het zelfvertrouwen vaardigheden mee krijgen die zij nodig hebben om hun kind zelfstandig te kunnen verzorgen en op te voeden zodat het kind zich goed en veilig kan ontwikkelen. De hulpverlening bestaat uit:

    1) Steun en advies bij de verzorging en opvoeding
    De eerste maanden na de bevalling staat de verzorging en veiligheid van de baby centraal. De jonge moeder krijgt ondersteuning bij voeding, hygiëne, rust en andere zaken die met de verzorging te maken hebben. Ook besteed Altra dan veel aandacht aan de hechting en relatievorming tussen moeder en kind. Pas wanneer de basis is gelegd voor een goede verzorging en er een hechte band tussen moeder en kind is ontstaan, kan gewerkt worden aan de opvoedingsvaardigheden. Daarbij maakt Altra onder andere gebruik van het Portageprogramma, een methode waarmee precies kan worden bijgehouden hoe het met de ontwikkeling van het kind gesteld is. Het programma laat de moeder ontdekken hoe zij op een eenvoudige manier haar baby iets nieuws kan leren.

    2) Hulp en begeleiding in het dagelijkse leven.
    Aan een jonge moeder worden heel wat eisen gesteld. Naast de verzorging en opvoeding van het kind, moet ze het huishouden regelen, de financiën op orde zien te krijgen, naar school of werk blijven gaan en contacten onderhouden met de buitenwereld. Omdat de meeste jonge moeders moeite hebben met al die nieuwe taken, krijgen ze hulp en begeleiding bij de dagelijkse routine. De hulpverlener functioneert als voorbeeld en steunt de moeder in de omgang met instanties, bij het maken van een dagelijkse planning en het omgaan met geld.

    3) Versterken van het netwerk
    Veel jonge moeders kennen een verleden van conflicten met ouders, familie en (ex-) partners. Dat maakt het functioneren als opvoeder er niet gemakkelijker op. Er is immers geen goede basis om op terug te grijpen. Belangrijk aandachtspunt is dan ook het herstellen of versterken van de banden met het sociale netwerk. Als de steun vanuit het eigen netwerk desondanks niet mogelijk blijkt, zoeken we naar ondersteuning door derden, bijvoorbeeld die van de gespecialiseerde gezinsverzorging (GGV).

    4) School en werk
    In het belang van haar eigen toekomst stimuleren we elke jonge moeder weer naar school of aan het werk te gaan. Sommige moeders keren na de bevalling terug naar hun vroegere school. Voor veel andere moeders is interne studie- of loopbaanbegeleiding of een studierichting in het volwassenenonderwijs een mogelijkheid. In overleg wordt kinderopvang geregeld

    Altra mag niet zelf beslissen of zij hulp kunnen en mogen bieden, alle hulp wordt toegewezen via bureau jeugdzorg agglomeratie Amsterdam, dus als je gebruik wilt maken van de Hulp van Altra, zul je eerst naar bureau jeugdzorg moeten.

    Bedenk wel dat je flink dramatisch moet doen als je geholpen wil worden. En stevig in je schoenen staan, anders denken de hulpverlenings instanties vaak dat het je eigenlijk niet veel kan schelen.
    Heb je meer hulp nodig, voor het bellen naar instanties etc, wil ik je graag helpen. Je kunt altijd contact met me opnemen.

    xoxo
     

Deel Deze Pagina