Ik zou het tijd vinden voor een poll, ben toch wel benieuwd naar de rest van NL nu haha Maar ze heeft al aangegeven dat het alleen Rijk wordt, of iets anders, dus niet meer nodig
De 'v' en de 'f' horen toch echt wel anders uitgesproken te worden. Het zijn niet voor niets 2 verschillende letters. In de Nederlandse taal spreek je de 'v' stemhebbend uit en de 'f' stemloos. Stemhebbend wil zeggen dat je stembanden meetrillen bij de klank, bij stemloze klanken trillen je stembanden dus niet mee. Eigenlijk kun je het vergelijken met het verschil in uitspraak van de 's' en de 'z', of spreek jij die ook hetzelfde uit?
Het valt me echt op dat steeds meer mensen het verschil in uitspraak van de 'v' en 'f' niet kennen. Voorheen leek dit nog alleen in sommige regio's (ver van waar ik zelf woon) zo te zijn, maar ik hoor het tegenwoordig ook steeds vaker bij mensen in mijn eigen omgeving. Dit heeft ook al een aantal keer verwarring opgeleverd, aangezien ik deze letters zelf wél echt duidelijk anders uitspreek en ik het verschil in uitspraak ook heel duidelijk hóór. Zo had iemand die ik nog niet zo lang kende het regelmatig over haar kat Fins. Tijdens één van die gesprekken zei ze dat ze meteen wist dat haar kat zo moest gaan heten toen ze hem zag. Waarop ik zei: "En hoe ben je ooit aan die naam gekomen dan? Want ik had er nog nooit van gehoord, terwijl ik juist echt een namenfreak ben". Na haar uitleg vroeg ik: "En hoe schrijf je het eigenlijk, gewoon F-I-N-S? Waarop zij nee zei en de zeer populaire naam 'Vince' voor me ging spellen Dus ik: "Oooow dan ken ik de naam wel, ik dacht steeds dat jij Fins zei". Waarop zij mij vreemd aankeek en antwoorde: "Ja klopt, Fins". Ik weer verward: "Maar waarom spreek je Vince met een 'f' uit dan?". Zei: "Nee...hij heet gewoon Fins". Toen ben ik maar over een ander onderwerp begonnen Een maand later had ik zo ongeveer hetzelfde gesprek met iemand anders, die het over een hond met de naam Fito had, die uiteindelijk dus gewoon Vito bleek te heten.
Als ik echt m’n best doe -zoals nu met jonge kinderen dat je ze weleens moet helpen met spelling- spreek ik de letters wel duidelijk anders uit ja. Maar dat is dan vooral met de s en de z en minder met de f en de v. Wij hebben ook iemand in de familie met de F (bijv. Fien). Dan vraagt één van de kinderen weleens hoe ze iets moeten spellen en dan zeg ik weleens: “bedoel je met de ‘ef’ van Fien of met de ‘vee’ van vis?” Maar als ik de woorden Fien en vis uitspreek, hoor je dat verschil eigenlijk niet Misschien regio gebonden ook idd. Who knows.
Een oud ZP lid had haar zoontje ook zo genoemd, maar haar overige twee kinderen hadden ook nogal aparte namen, zo heette eentje Pom. Tja, dan nog liever Rijk... Voor mij is Rijk gewoon een ouderwetse naam, ik vind er eigenlijk niet zoveel van. Liever Rijk dan Gert of Frits ofzo.
Ja, eens! Hier ook echt 2 verschillende klanken. Hoewel ik Lisa en Liza allebei met een Z uitspreek bv. Dat vind ik met een S echt raar.
Ik spreek alles met een "f" uit. Kwam er 6 jaar geleden pas achter (toen de oudste in de kleuterklas zat) dat er een verschil zit tussen de 'v' en de 'f' Klasgenoot van mijn oudste heet bij mij dus ook Fins Als ik de jongste help met spellen probeer ik wel om de 'v' stemhebbend uit te spreken, maar in het dagelijkse leven wordt bij mij dus alles met een 'f'.
Volgens mij doen veel Nederlanders dit Ik denk dan aan het foogul spotten dat we deden in landal en de prettige fukantie die ons gewenst werd.
Grappig, ik spreek deze dan wel weer totaal anders uit . Een s en een z is inderdaad echt een totaal andere klank. Bij Lisa spreek ik toch echt een s uit en zeker geen z, want zo heet diegene niet. Ik moet zeggen dat ik de F en V ook wel anders vind qua klank en dit zelf ook enigzins anders uitspreek (een F is 'harder/scherper' dan een v die wat 'zachter en voller' is). Bij fiets of vies spreek ik de eerste letter dus wel iets anders uit, maar vraag me ook af of dat echt heel duidelijk hoorbaar is als je een verhaal vertelt zeg maar, de klanken liggen wel heel veel dichter bij elkaar dan een s en z. Ik heb vroeger op de basisschool een meisje in mijn klas gehad die Maaike heette. Een klasgenoot verbeterde mij toen een keer dat ik de 'enige was' die het verkeerd zei, want ik zei 'Maaike' met een lang a en zij zeiden allemaal 'Maike' met een korte a. Ik dacht echt 'huh, zo heet ze toch gewoon....nou sorry dan'. Zegt de betreffende Maaike die er ook bij stond 'ze zegt het als enige juist goed hoor, ik heet Mááike, er staan toch twee a's?'.
Ja, normaal ook verschil S of Z hoor. Maar of er nou Liza of Lisa staat, ik spreek het uit met een Z.
Ik hoor ook vaak slecht het verschil tussen de f en de v hoor. Daar zit vaak ook maar heel weinig verschil tussen. Bij de kinderen die leerden lezen en dus het verschil leerden tussen de f en v dan spreek ik ze zo duidelijk uit, maar gewoon pratend hoor je vaak weinig verschil hoor. En sommige mensen spreken dingen soms gewoon echt verkeerd uit. Mijn man krijgt het echt niet voor elkaar om 'lunch' te zeggen Hij zegt altijd 'luns'. Echt de gruwel!
Mijn dochter van 7 kwam vandaag uit school met het verhaal dat ze denkt dat haar juf niet Nederlands is, want ze zegt 'doesen' voor 'douchen' En ook nog iets met 'dertig' dat de anders uitspreekt, maar ze kon het niet na doen. Mijn schoonvader kan geen 'cheques' zeggen, dat werd altijd 'seks'
Het wordt pas erg als je man de naam van zijn vrouw niet kan uitspreken en wij zijn nog maar 21 jaar samen en zo’n moeilijke naam heb ik echt niet
mag ik je een hand geven. Wij zijn al dertig jaar samen en hij zegt het al 30 jaar fout. Niet dat hij het niet kan, maar hij doet het gewoon fout. Ik heb geen moeilijke naam, maar wel een niet veel voorkomende. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die exact dezelfde naam heeft als ik.