Ons dochtertje krijgt een peetoom. Graag willen wij dan ook haar naar hem vernoemen. Maar kan dat? Of waar kan ik vinden hoe men deze naam omturnt naar de vrouwelijke variant??
Ach, half mannelijk Brabant heeft 'Maria' als één van de doopnamen, geloof ik. Zelf zou ingeloot ik wel kijken om het een beetje om te bouwen. Wil je vertellen welke naam het is? Dan kunnen we meedenken.
Als je de naam verteld wil ik ook wel mee denken. Misschien ook goed om te weten of de peetoom zelf ook meerdere doopnamen heeft en wat dan de roepnaam is geworden.
Het kan wel.. ik heb zelf meerdere doopnamen en een ervan is de naam van peetoom (dus niet omgebogen o.i.d.). Heb er nooit "last" van gehad.. al zou ik het zelf leuker hebben gevonden als mijn ouders wel de vrouwelijke ombuiging hadden gebruikt, maar ach.
Ik heb een mannelijke en vrouwelijke doopnaam. het feit dat de naam mannelijk is zit ik niet mee, wel dat het de naam van mijn opa is waar ik geen contact meer mee heb en ook absoluut geen contact meer mee wil. Maar goed dat is een ander 'probleem'.
Thanks voor de reacties. Denk dat we het dan gewoon bij de mannelijke naam houden. Hoe vaak gebruik je immers je doopnamen. Alleen bij het invullen van officiële papiertjes...
Ik zou het denk ik niet doen, maar als ik de andere reacties zo lees is dat meer gek van mij. Een naam als Christiaan of Stefan zou ik nooit voor als zoveelse meisjesnaam kiezen. Chris, Rene, Anne, Lex... dat wel. Vaak kun je jongensnamen ombuigen naar meisjesnamen door er -je -tje -a -ine -ie achter te zetten. Dit wel nadat je de jongensnaam soms hebt verkort. Voorbeelden: Maarten > Martha / Martine Stefan > Steffie /Stefanie Guus > Guusje Albert > Albertina Ook kun je bij sommige babynamen-websites de herkomst en verbasteringen van de gezochte naam vinden.
Als er een duidelijke vrouwelijke variant van is, zou ik daar zeker voor gaan. Denk aan Adrianus, Adriana. Maar mocht het te geknutseld worden (Arend, Arendina?) dan zou ik het zo laten. Mijn voorkeur heeft het duidelijk niet, een mannelijke naam voor een vrouw.
Ik sluit me aan bij Tord. Mannelijke doopnamen voor meisjes zijn bij katholieken heel gewoon (al is het geen oude traditie), maar als de naam gemakkelijk omgebouwd kan worden zou ik dat toch doen.
Ik vind het altijd vreemd staan, ik zou er dan een vrouwelijke versie van maken. Maar als jullie er zelf geen probleem mee hebben waarom niet?
Ik vind het er heel erg aan liggen wat de naam is.. Ik vind bijv. Chris wel als tweede naam voor een meisje kunnen, maar een naam zoals Klaas dan weer niet.
Ik zou niet voor de mannelijke vorm kiezen persoonlijk. De meeste namen zijn wel redelijk om te buigen, sommige namen zijn voor beide geslachten wel geslikt. Zou schelen als we weten om welke naam het gaat.
Mijn moeder heeft het ook, haar tweede naam is Dirkje haha. Ik vind het zelf eigenlijk een beetje lachwekkend, kan het niet heel mooi vinden. Al vind ik het -je gedeelte het wel een stuk leuker maken
Maar Dirkje is toch de vrouwelijke variant van Dirk? Zoiets zou ik ook doen. Bij een vernoeming vind ik het ook wat minder belangrijk of het een mooie naam is. Ik krijg het idee dat TS letterlijk de naam van de peetoom wil overnemen dus dan zou een meisje als doopnaam Dirk krijgen (mocht dat de naam van peetoom zijn) en dat vind ik toch wel een beetje sneu. Je gebruikt een doopnaam in het dagelijks leven niet maar ze staan wel op alle officiële documenten.
vind ik ook... en mijn volledige namen werden ook omgeroepen bij mijn examenuitreikingen etc en bij het trouwen . Prachtige gebeurtenissen. Maar of ik dan blij zou zijn met een mannelijke naam erbij? Tja ik weet het niet hoor. Nu zou het me minder uitmaken, maar toen ik 16/17 was, met mijn examenuitreiking? mwah...
Dirkje vind ik idd wel stukken beter dan Dirk. Als je vernoemt zou ik het ook sowieso vrouwelijk maken. Is vaak met de wat oudere namen wel te doen volgens mij.
Ik kan me voorstellen dat een meisje vaak niet zo blij zal zijn met een mannelijke doopnaam, maar het komt echt vrij vaak voor. Er zijn in Nederland 7000 vrouwen met Johannes als een van hun voornamen. Dat lijkt misschien niet zo heel veel, maar dat is bijna 1 op de 1000. 4100 vrouwen heten Petrus en ongeveer evenveel Gerardus. Al met al heeft waarschijnlijk toch wel een procent van alle vrouwen in Nederland een jongensnaam als een van hun voornamen. Het omgekeerd, mannen met een meisjesnaam, komt véél vaker voor. Zeven procent van de mannen (meer dan 500 duizend) heet Maria. Natuurlijk niet als roepnaam