Nav het andere topic over een leas-auto, even nieuwsgierig. Aan degene die een lease-auto hebben of ooit hebben gehad: hoeveel kilometers per jaar reed je om in aanmerking te komen voor een lease-auto? Is bv 10.000 km per jaar al voldoende om te verwachten dat je werkgever een lease-auto te faciliteert?
Hier is het een arbeidsvoorwaarde gerelateerd aan je rank. Al woon je naast kantoor, je mag een lease auto vanaf een bepaalde rank.
Bij ons ook. Ik denk dat vanaf een x km “verwachten dat de werkgever een leaseauto faciliteert” niet een goede insteek is. Het is helemaal afhankelijk van functie, bedrijf waar je voor werkt, contractuele afspraken, etc.
Er zijn sowieso steeds minder bedrijven die dat doen. Maar 10.000 km lijkt mij niet. Bij mijn man zijn ook bij de leidinggevende functies veel leaseauto's geschrapt. Hij rijdt bv wel 30.000 km per jaar, maar heeft er ook geen.
bij het bedrijf waar ik werk, en bij mijn man trouwens ook is het vanaf een bepaalde functie. dus of een functie die veel km rijden voor je werk betekenen of vanaf een bepaalde management functie. als je voor je functie veel kilometers moet maken voor je werkgever dan verwacht ik wel een lease auto (of ruime vergoeding bij gebruik eigen auto), maar als je er zelf voor kiest om 10.000 km per jaar aan woon werk verkeer te hebben dan niet.
Hier geen ‘eigen’ lease-auto, maar het bedrijf heeft zelf een aantal lease-auto’s die werknemers kunnen ‘huren’ voor werkgerelateerde zaken.
Ik denk ook echt functie-gerelateerd. Ik heb in de zorg gewerkt en daar had niemand een leaseauto (ook geen fatsoenlijke km-vergoeding overigens) maar mijn man in de ict kreeg bij elke baan wel een leasebak onder z’n kont geduwd, ondanks dat hij minder ver hoefde te rijden.
Bij mijn werkgevers was het altijd gerelateerd aan je functie. Was gewoon een arbeidsvoorwaarde die je ook meenam in je contract besprekingen. Ik woonde maar 8 kilometer van m'n werkgever vandaan en had gewoon een leaseauto. Werkte toen in de ICT en daar is het heel gebruikelijk dat een leaseauto onderdeel is van je arbeidsvoorwaarden.
Ik denk dat dit op zich niet zoveel te maken heeft met hoeveel km's dat je rijdt. Of je moet de zakelijke km's bedoelen. Bij mijn werkgever heeft het met de functie te maken die je uitoefent. Ik rijd aan woon werk verkeer ruim 10.000km, maar krijg daarvoor gewoon een reiskostenvergoeding.
Ligt heel erg aan je werkgever en aan je beroep/functie. Mijn man rijdt bv echt geen 10K (zakelijk) in een jaar, en toch krijg je in die wereld bijna standaard een lease auto.
Ik heb hem er gewoon bij gedeald, ik rij denk ik 8.000 km per jaar. Er zou misschien sprake van zijn dat ik een aantal klanten moest bezoeken, maar ik doe alles online.
Lijkt me inderdaad aan je baan (sector, werkgever, functie, uren, zakelijke km's, enz.) liggen. Ik woon vrij ver van mijn werk, maar een lease auto komt in de sector waar ik werk niet voor. Ik krijg wel reiskostenvergoeding voor woon-werk verkeer (totaal niet dekkend, maar dat is wat anders ).
Dat ligt er zo aan... Mijn man werkt in de ict (bezoekt geen klanten) en heeft een lease auto. Ik werk in de thuiszorg en kan ook een leaseauto "krijgen" voor zowel prive als werkkm.
Bij ons krijg je mobiliteit die bij jouw situatie past. Woon je in Amsterdam met een opdracht in Utrecht, krijg je waarschijnlijk een ov-kaart (die je ook prive mag gebruiken). Heb je een project dat slecht bereikbaar is, kan het zijn dat je een project auto krijgt. Wij wonen in een dorp met 1 bus per half uur, ik heb projecten van Limburg en Zeeland tot noord-oost Groningen. Ik heb een leaseauto met 75.000km per jaar die ik dus ook prive kan rijden. In het buitenland moet ik zelf de elektriciteit betalen, maar daar kom ik praktisch nooit. Het formaat van de auto is afhankelijk van je functie. Junior tot 25.000 euro, medior tot 35.000 euro en senior tot 50.000 euro. Je mag daar 20% boven gaan zitten, maar dan moet je dat zelf betalen. Auto's worden berekend op basis van 40 uur, dus als je 36 uur werkt en je wil een auto betaal je een stukje meer eigen bijdrage.
Een lease auto? Wat is dat? In het ziekenhuis kennen we dat niet. Ook niet als je bereikbaarheidsdienst hebt of op meerdere locaties werkt.
En aanvulling: ik heb een beetje een aparte functie/rol. Is niet een standaard functie dus vergelijkbaar. Openbaar vervoer is geen optie ivm de ligging van de klanten.