http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2090277/hoogleraar-na-geboorte-een-jaar-lang-verlof.htm#.VTtmKhwgiix Wat vinden jullie? Zou je in zo'n geval inderdaad voor langer verlof hebben gekozen of toch maar niet?? Aangezien mijn contract niet was verlengd tijdens de zwangerschap had ik geen echt zwangerschapsverlof, maar denk dat mijn man wel wat meer thuis had willen zijn in het eerste jaar....
Even niet op de verdere inhoud, maar die hoogleraar nam haar kinderen mee naar haar werk, zette ze in de maxi-cosi en als ze ongelukkig werden ging ze naar huis met ze En dan kinderopvang kwalitatief slecht noemen.. Op basis van wat? En wie zegt dat de problemen van veel jongeren door de opvang in dat eerste jaar komen? Want niet alleen opvang is anders, maar de hele tijd is anders. Is dat verband dus wel echt grotendeels aan elkaar gelinkt? Zelf bewust gekozen om thuis te blijven voor onze kinderen (omdat het niet ok voelde ze naar het kdv te brengen), maar ben dus wel benieuwd naar echt lange termijn onderzoek naar deze veronderstelde samenhang. Wel verder op de inhoud: ja ik vind eigenlijk wel dat het mogelijk zou moeten zijn langer verlof te kunnen nemen als ouders, maar ik weet eerlijk gezegd ook niet hoe het nu precies met de regels zit. Hoelang je bijv nu onbetaald verlof op zou kunnen nemen (deels bedrag terugkrijgen met ouderschapsverlofkorting is er niet meer toch?). Zou dan wel voor een soort zelfde setting gaan met deels betaald verlof, want volledig dat verlof doorbetalen vind ik eigenlijk wel lang voor een heel jaar. Verlof uitbreiden vind ik zo gek dus nog niet, maar een jaar betaald verlof.. Mwah.
Ja, ik vond dat van die maxi cosi ook nogal dubieus. Dat kan misschien de eerste weken / maanden, maar dan alsnog lijkt het me niet goed voor de rug van een babytje.
Een baby in de maxi cosi onder het bureau? Serieus? Heel verantwoord om je baby op de grond te zetten. Ja, het moet mogelijk zijn om een jaar verlof te krijgen. Ouderschapsverlof of onbetaald. Ik denk trouwens dat ik na de geboorte van mijn dochter een jaar in de ziektewet had gezeten als ik toen werk had. Ben trouwens wel benieuwd wat de cijfers daarvan zijn. Hoeveel vrouwen vakantiedagen opnemen of hoe lang vrouwen nog in de ziektewet zitten na hun verlof.
Ik vind dat ze een punt heeft dat het goed is voor kinderen om een jaar verlof te hebben. Wat dat betreft zijn er genoeg landen waar je al veel langer verlof hebt dan onze 16 weken. ik geloof in zweden(?) dat je kan kiezen voor 8 maanden geheel betaald of een jaar 80% betaald. zelf werk ik op een kdv en heb altijd gezegd dat ik mijn kind als baby bij een gastouder wil (ivm kindaantallen) en bij voorkeur het eerste jaar thuis. Helaas is thuis geen optie ivm financiën. Hier wordt het dus gastouder die bewust kiest voor maar 1 baby onder het jaar per dag. Het kdv is niet slecht (voordat mensen masaal boos worden omdat ik dit zeg) maar met de huidige regels mag je 5 baby's alleen draaien. kienen ze het een beetje uit qua leeftijden dan draai je 6 kinderen alleen. ik heb enorm veel respect voor de meiden die bij ons op de babygroep werken maar als ik zie dat er eentje in de box huilt, de ander met een voet op en neer wordt gewipt in de wipstoel terwijl een andere een flesje krijgt en de oudste dan overal naartoe kan banjeren (ook over andere kindjes heen) dan vraag ik me echt af of dat bevorderlijk is voor het welbevinden van de kinderen. Vanaf een jaar is een kdv of op ten duur een psz hartstikke leuk met alle kindjes die er zijn maar baby's... ik vind het soms echt zielig om te zien. Natuurlijk begrijp ik dat er gezinnen zijn waar het niet anders kan! en daarom zou een jaar verlof een uitkomst zijn lijkt mij.. of het in Nederland ooit zal gebeuren? denk het haast niet.. en helaas kunnen we niet masaal naar Scandinavische landen gaan verhuizen voor het verlof
Ik ben heel blij dat ik de eerste 15 maanden al thuis ben geweest voor haar en dat blijft ook nog even zo, maar in de maxicosi onder het bureau? Achterlijk. Vind overigens het verlof wel echt te kort hier!
Een heel stuk typen als hoogleraar en dan afsluiten met het feit dat je je kind onder je bureau in een maxi cosi laat staan. Dat haalt meteen de geloofwaardigheid uit de rest van je verhaal vandaan. Jammer.
De oudste ging naar de gastouder toen hij vier maanden was.Veel te vroeg. Ik geloof niet dat hij er op zich slechter van is geworden hoor. Maar wat heeft zo'n kindje daar nou aan? Vanaf de leeftijd dat ze een beetje gaan kruipen, merkte ik bij beide kinderen dat ze het leuk vonden om ergens anders te spelen. Bij de jongste heb ik zwangerschapsverlof, betaald ouderschapsverlof en onbetaald ouderschapsverlof allemaal aan elkaar vast geknoopt. Ik kon daardoor de eerste negen maanden thuis blijven. Veel beter! Hij was gewoon bij mama (of papa, ook prima) waar een jong kind zich toch het meeste thuis voelt. Het is voor hem prettiger geweest en gaf ook ons als ouders meer rust. Bijkomend voordeel: geen gedoe gehad met kolven. Bij de oudste heb ik dat wel gedaan en ik had het er voor over. Maar ik hoor en lees ook regelmatig dat vrouwen dat als belemmering zien of dat het niet goed lukt. Dus langer verlof zou denk ik ook betekenen dat meer kinderen langer borstvoeding krijgen. Dat levert op zich al gezondheidsvoordelen op.
Ik moet er niet aan denken, een jaar lang verlof! En wat betreft dat het beter zou zijn voor de kinderen: neem van mij aan, als ik een jaar fulltime thuis zou zitten dan is dat allesbehalve het beste voor mijn kinderen. Ik ben gewoon een veel leukere moeder als ik ook nog iets 'op niveau' heb buiten huis. Ik werk drie dagen in de week. Kinderen gaan twee dagen in de week naar een kdv en vinden dat geweldig!
Het schrikbeeld wordt nu trouwens nog groter nu ik me bedenk dat ik dan dus drie jaar lang thuis zou zitten, omdat wij drie kinderen hebben gekregen in drie jaar. Hahahahahaha
Ik ben voor, al ben ik wel benieuwd of die voordelen in Scandinavië ook terug te zien zijn in de kinderen die een jaar lang een ouder bij huis hebben gehad. En zoals hierboven gezegd wordt zullen waarschijnlijk meer kinderen langer borstvoeding krijgen wat zowel voor de moeder als het kind op lange termijn (ook medisch) veel voordelen heeft.
In Zweden zijn de kinderen inderdaad het eerste jaar thuis. Daarna moeten in het overgrote deel van de gevallen vader en moeder fulltime werken, want de belastingdruk is erg hoog. Vanaf het eerste levensjaar gaan kinderen dus fulltime naar de opvang, tot ze op hun zevende naar school gaan. En ik weet niet of Zweedse kinderen nou echt veel gelukkiger zijn dan Nederlandse...
Is iedereen dan ook bereid om, net als in Scandinavië, daarna weer fulltime aan de slag te gaan? Parttime kennen ze daar namelijk niet to nauwelijks. Ik vraag me af of het fulltime missen van ouders na dat eerste jaar opweegt tegen ons systeem waarbij kinderen al eerder (veelal parttime) naar de opvang gaan.
Maar JIJ hoeft toch niet thuis te blijven? Je kunt er bij dit voorstel ook voor kiezen om beide 2,5 dag te werken. (Of de één 2 dagen en de ander 3) in plaats van één fulltime thuis en de ander fulltime aan het werk. Het gaat erom dat de kinderen het eerste jaar (of in ieder geval langer dan 3 / 4 mnd) thuis kunnen zijn. Niet dat per se de moeder een jaar niet 'mag' werken. Overigens zou ik daarna ook niet fulltime willen werken hoor. Onze jongens gaan 2 dagen per week naar de opvang. Twee dagen ben ik thuis en 1 dag mijn man. (En in het weekend wij allebei). Dat vind ik ideaal. Maar ik vond het ook super dat ik het mogelijk kon maken om onze jongste 9 maanden niet naar de opvang te hoeven laten gaan. In ons geval ben ik thuis gebleven (en miste mijn werk!). Ik had het ook geweldig gevonden als mijn man en ik dat in die maanden hadden kunnen verdelen. (Maar zijn ouderschapsverlof hebben we al anders ingezet, zodat hij de komende jaren één dag in de week vrij kan zijn.)
Ja, het zou ook niet verplicht moeten zijn, denk ik... Maar het zou fijn zijn als de mogelijkheid er wel was als je zou willen. Bijvoorbeeld 2 keer zo lang tegen 50% vergoeding van het salaris ofzo....
Dat zou al een heel mooi begin zijn Bolkje, dat vrouwen kunnen kiezen voor 16 weken zwangerschapsverlof tegen 100% salaris of 32 weken tegen 50%. Het zou de overheid niks extra's kosten. Maar ik denk dat aardig wat mensen ervoor zouden kiezen. Veel mensen gaan minder werken na de komst van een kindje, dus een achteruitgang in salaris is toch al ingecalculeerd bij de meesten. En zo kun je wel langer volledig thuis blijven. Even uitgaande van 6 weken verlof voor de bevalling, zou je dan in plaats van net iets meer dan 3 maanden, bijna 6 maanden thuis kunnen blijven.
Hmm. Ik heb ontslag genomen toen zoon kwam. Toen hij 1 was voor baan gevraagd en weer aan slag gegaan. Opvang lijkt me idd geen goed idee voor kleine baby. Wij hebben oppas thuis dus 1 op 1 aandacht. Vind ik zelf erg fijn.
Ik werk voor een groot Duits bedrijf, mijn collega's zijn zeer verbaasd dat ik straks 'slechts' 5 maanden bij m'n kleine thuis ben en dan alweer kom werken. M'n Nederlandse collega's vinden dat ik wel heel lang verlof heb (ik neem vakantiedagen en een maand onbetaald verlof op). Ik heb momenteel 2 Duitse collega's die zwanger zijn en 2 net bevallen. Allen blijven 1 a 2 jaar thuis. Dus in hun ogen zijn die 5 maanden van mij inderdaad heel erg kort. Ik zou dolgraag ook het eerste jaar thuisblijven, maarja, kan m'n inkomsten niet missen he, anders had ik t wel geweten.