Mijn zoon is bijna drie en we zijn ons al aan het orienteren naar welke basisschool hij straks moet. Hij houdt enorm van zingen en dansen, doet hij de hele dag door. Hoor vandaag van de leidster dat hij daar ook heel overdreven enthousiast meedoet als ze gaan zingen en dansen. Het lijkt me heel leuk om hem naar een basisschool te sturen die speciaal gericht zijn op muziek, dans en toneel. Bestaan er wel zulke basisscholen? Verder trekt hij ook naar oudere kindjes. Zijn leeftijdsgenoten zijn in zijn ogen nog maar babies en heel kinderachtig. er zijn toch ook basisscholen waar verschillende leeftijden door elkaar zitten, Montessori of Jenaplan. Weten jullie dat?
Ik zou de basisschool niet baseren op interesse van je peuter van 2 jaar. Er zijn veel peuters die helemaal leven voor muziek en dans. Mijn zoontje kon veel eerder zingen dan praten, en hij volgt nu zichzelf met instrumenten als die zingt in de juiste maat. Ik vind dat zeker een teken om hem te stimuleren in muziek, maar dan via buitenschoolse activiteiten. Ik zou niet voor een basisschool kiezen die zich daar speciaal op richt. Misschien vindt hij dansen over 3 jaar geen bal meer aan? Je tweede stuk klopt, die scholen zijn er, idd oa Jenaplan.
Sorry adi.. Ben het zeker niet met je eens... Er zijn meer scholen die aan kunst en dergelijke doen. Montessori en vrije school ook bijvoorbeeld.... En bovenalzijn er ook "normale" basisscholen die dat doen. Wij kozen voor een kunstzinnige basisschool. Adaptief leren noemen ze dat maar tegenwoordig proberen meeste scholen dat ook in te passen. (al lukt het vele niet best en bij ons volgens mij prima..) Er wordt veel gelet op de principes van dalton.. Maar het is zeker geen echte daltonschool want ook rudolf Steiner (vrije school), Maria montessori en het jenaplan principe heeft men duidelijk aan gesnuffeld. Toen we gingen kijken op de school was het alsof we in een warm bad vielen. Heerlijk! En onze van nature nogal verlegen dochter die meestal niet uit mijn buurt te slaan is stapte eerst uit zichzelf een klaslokaal binnen. Op zich al bijzonder genoegndat ze het wilde maar nog meer dat niemand het erg vond. Kinderen gingen gewoon door met wat ze deden.. Anne werd uit de klas gevist om prompt 3 minuten later weer de klas in gestuurd te worden om potloden te lenen zodat ze kon kleuren. Tijdens onze rondleiding ging ze lekker buiten spelen met de kleuters en wilde niet meer mee naar huis. Buiten het feit dat het schoolsysteem ons zeer goed klonk was dat een hele goede reden om voor die school te kiezen. Onze dochter is vrij slim... Ze werkt 's middags vaak mee in groep 2, 's chtends zit ze gewoon met groep 1. En ze mag bij groep 3 leesboekjes lenen om te oefenen met lezen. Juf zorgt voor werkjes op niveau als het even kan. (dus tellen tot 10 zijn we ruim voorbij) Smartgames in de klas voor de bolleboosjes.. En tussendoor muziekles, dansles, veel creatief, veel schilderen, kleien.. Elke dag is er wel iets... Sinds september al heel wat optredens gezien en ook thuis blijft ze zingen en dansen. Wij zouden niks anders meer willen!
Je zo inderdaad kunnen kijken naar een Jenaplan of vrije school. Maar met name bij de laatste moet je wel achter de totale visie staan, die is namelijk echt wel heel anders dan die van de 'gemiddelde school'. Montessori doet soms ook veel met kunst ed, maar soms ook helemaal niet, is namelijk niet specifiek een kenmerk van Montessori onderwijs. Je zou ook kunnen kijken naar een school die vanuit het principe van meervoudige intelligentie werkt. Kans is groot dat daar ook veel 'kunstzinnige dingen' in het onderwijsprogramma terug te vinden zijn. Gewoon overal rondkijken en schoolgidsen/-sites doorlezen dus.
Dat klinkt geweldig, dat is dus ook precies wat ik zoek. Een school die niet alleen de standaard dingen doet maar ook plaats maakt voor meer creatievere dingen. Ik denk dat zo'n school juist ook heel goed is voor de ontwikkeling ook al zou mijn zoon later minder geïnteresseerd zijn in dans of muziek. Ik ga maar snel uitzoeken of we dat ook hier in de buurt hebben.