zoete aardappel/bataat

Discussion in 'De lounge' started by Sarah84, Sep 2, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Sarah84

    Sarah84 VIP lid

    Jul 21, 2008
    6,665
    1
    0
    Student en moeder
    Dordrecht
    Wie kan mij helpen...

    waar kan ik zoete aardappel (ofwel Bataat) kopen?

    en hoe maken jullie het klaar?
    Ik heb in de zomer veel Ready Steady Cook! gekeken en daar gebruiken ze het regelmatig...meestal wordt het gebakken of gegrilt.

    Ik heb een cripsfunctie op mn oven dus wil het denk ik zo gaan maken...net als gewone aardappels.

    En wat past er bij qua vlees en groente...
    Wat vinden jullie lekker?

    En klopt het dat je kindje dit ook mag als ze bijvoeding krijgen?

    Alle tips zijn welkom!
     
  2. Troeltje

    Troeltje VIP lid

    Oct 28, 2007
    10,662
    0
    0
    Bataat of wel zoete aardappel kan je ook koken hoor! Eigenlijk is deze aardappel veel beter voor je ook omdat hier geen 'lege' calorieen in zitten.
    Ik heb ze hier al bij de Dirk gezien maar weet zeker dat een groenteboer/turkse toko hem ook verkoopt!
     
  3. Sarah84

    Sarah84 VIP lid

    Jul 21, 2008
    6,665
    1
    0
    Student en moeder
    Dordrecht
    een toko...natuurlijk! Dat ik daar zelf niet aan gedacht heb!
    Zal ook een bij de Dirk kijken (Bas hier bij ons...is hetzelfde toch?)
     
  4. Troeltje

    Troeltje VIP lid

    Oct 28, 2007
    10,662
    0
    0
    Ja is hetzelfde!

    Ik heb hem trouwens niet bij elke Dirk gezien, maar ik zou hem als ik jou was bij de toko halen want die is veel goedkoper!
     
  5. Myst

    Myst Lid

    Aug 27, 2009
    57
    0
    0
    Brabant
    de AH heeft ze soms ook, maar volgens mij vooral in de herfst / winter.

    ben zelf eigenlijk niet zo'n fan maar had ze wel eens in de vitatas. dan maakte ik er meestal soep van met kippenbouillon, gebakken ui en een klein beetje currypasta, en dan pureren. of uit de oven met geraspte kaas erover.

    of baby's ze mogen durf ik niet te zeggen.... voor volwassenen zijn ze wel gezond inderdaad.
     
  6. melloncollie

    melloncollie Niet meer actief

    Ik heb een vegetarisch kookboek waarin staat dat zoete aardappel juist beter is voor een baby. Ik denk dat het best wel mag. De reden waarom het niet vaak genoemd wordt is omdat men deze aardappel niet vaak eet in Nederland.

    Ik heb ze weleens in mijn Odin groenteabonnement bij de natuurwinkel. Is er geen supermarkt of Turkse toko in de buurt, dan kan je altijd nog daar heen.
     
  7. Chillin

    Chillin VIP lid

    Mar 22, 2007
    68,617
    900
    113
    Zorgprofessional.
    Belgische grens.
    In NL zag ik ze bij de grotere AHs of toko.Hier in Indonesie liggen de supermarkten vol ermee,wij eten ze regelmatig en mn vader legt ze altijd in de rijstkoker.
     
  8. Anneke99

    Anneke99 Bekend lid

    Dec 18, 2007
    613
    0
    0
    ik gebruik voor mijn zoontje wel eens de zoete aardappel omdat deze meer vitaminen bevat, ook gezond voor ons!
    je kan ze gewoon in de oven bakken met schil (eerst goed schoonmaken), prikken met een vork en in de oven bakken 45mins
    je kan ze koken, stomen enz..
    ik koop het bij de groenteboer of bij jumbo
     
  9. Coco

    Coco VIP lid

    Aug 31, 2007
    6,135
    0
    0
    omg. Rotterdam
    Soms hebben ze ze hier bij Bas vd Heijden. En anders bij de bio-winkel.
     
  10. Mime28

    Mime28 Fanatiek lid

    Nov 24, 2008
    4,050
    1
    0
    #10 Mime28, Sep 3, 2009
    Last edited: Sep 3, 2009
    Ik haal ze altijd bij dirk of bij een Turkse winkel. AH heeft ze wel ooit maar hier altijd kleintjes. Ik vind ze zelf heerlijk je kan er echt veel mee doen bv 'gewoon' aardappelpuree van maken maar dan met speculaaskruiden mmm
     
  11. Bijzonder

    Bijzonder VIP lid

    Oct 1, 2008
    7,728
    0
    0
    Heerlijk! Lekker grillen en dan eten met gegrilde groenten en couscoussalade!
     
  12. Mikki77

    Mikki77 VIP lid

    Nov 17, 2007
    5,698
    0
    36
    Noord-Holland
    Ik koop ze bij de Turkse supermarkt, om er groentehappen voor mijn zoontje mee te maken. Hij vindt ze heerlijk, en ze zijn heel gezond.
     
  13. Beastie

    Beastie VIP lid

    Jul 9, 2007
    10,314
    1
    0
    Tekenaarster
    Zuurkoolcity
    Koop hem bij de toko....echt heerlijk.
    Erg veel gegeten in nieuw zeeland....had ook kruidenmix mee naar huis genomen maar dat is inmiddels allemaal op...zo jammer.

    Doe hem meestal rauw in de oven met olie...deze pieper is vergeleken met onze aardappel snel gaar (geld ook voor koken) dus ideaal voor de oven...we maken er ook regelmatig patat van ( zo hadden we ze in nieuw zeeland vaak net als puree) erg lekker met dikke zure room. Ze worden wel wat donker maar dat zijn de suikers die verbrand zijn dan...zit gewoon veel plantaardige suikers in.
     
  14. Sarah84

    Sarah84 VIP lid

    Jul 21, 2008
    6,665
    1
    0
    Student en moeder
    Dordrecht
    Ooow heb al lekkere tips voorbij zien komen!

    stom dat ik het hier nog nooit gezien heb...
    of misschien dat het r toevallig niet is nu ik er op let!

    bedankt allemaal!
     
  15. Nessy

    Nessy Fanatiek lid

    Feb 27, 2008
    2,309
    0
    36
    Verzorgende-C maar nu huismama
    Duitsland
    Hoi,

    Ben half antilliaans en we eten geregeld zoete aardappel.(kids zijn er dol op)
    Vooral de zoete aardappeltaart(sweet potatoe pie) is heel snel op maar je kan echt alle
    kanten met zoete aardappelen.

    Voor meer recepten kijk hier:
    Recepten sweet potato op Smulweb.nl

    Zoete aardappel (Batata dushi)
    U kunt het i.p.v. aardappel gebruiken. Het smaakt zoeter dan de aardappel. Wordt gebruikt in soepen, als bijgerecht voor b.v. Gestoofde Bakkeljauw in combinatie met cassave en bakbanaan, in Antilliaanse lekkernijen zoals “Dushi di Batata ” (Lekkernij van Zoete Aardappel). Er zijn 2 soorten zoete aardappels; gele en donker oranje vruchtvlees. Eerst schillen, in stukjes snijden en dan koken. U kunt het koken, pureren en frituren.

    Gepureerd:
    Koken-pureren-boter,gesnipperd lente uitje en wat soya saus
    toevoegen en eten als aardappelpuree.Kan ook als zoete
    puree gegeten worden door er wat bruine suiker en kaneel
    scheutje melk en klontje boter doorheen te mengen.

    Gefrituurd:
    Als friet eten...dit kan zowel zout/hartig als gezoet.
    Zoet is lekker met caramelsaus.Hartig is lekker met
    zoetzure saus of zoiets.

    Verder:
    Lekker in blokjes in de soep.
    Kleine blokjes gefrituurd door de salade(soort van crouton)
    gewoon als aardappel met een gerecht.(denk aan kipkerrie met cocos)

    En mijn lievelingsrecept:

    Sweet potato pie

    Ingrediënten voor 8 personen

    500 gr Sweet potatoes (zoete aardappelen)
    65 ml margarine of boter, klein gesneden
    125 ml bruine suiker (goed aangedrukt in maatbeker)
    1 tl kaneel
    1 tl vanille
    1/2 tl gemalen gember
    1/2 tl nootmuskaat
    3 eieren, los geklopt
    250 ml room

    1 pie korst (in de vriezer afdeling of mix voor koekkruimelbodem)

    Topping
    3 el bruine suiker
    3 el lichte stroop (corn syrup als je krijgen kunt)
    1 el boter of margarine
    1/2 tl vanille
    100 g macadamia noten fijn gehakt
    of
    200 ml geschaafde amandelen of pecan noten.
    Hulpmiddelen

    Pan
    oven verwarmd op 180 graden
    aardappelstamper
    houten lepel of pannelikker
    Voorbereiding

    Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. kook ze in water gaar.
    giet het water er af en laat het even goed droog dampen.
    stamp nu de aardappelen fijn.
    je moet ongeveer 375 ml aard.puree hebben.
    Bereidingswijze

    Voeg nu de margarine of boter aan de hete aardappels toe.
    goed roeren tot de boter smelt.
    voeg onder goed roeren de bruine suiker, vanille, gember en nootmuskaat toe.
    voeg de eieren en de room toe.
    Giet het aardappelmengsel nu in de Pie korst.
    leg er een stuk folie over, zodat het niet te donker wordt tijdens het bakken.
    Bak het voor ca 30 minuten.

    Topping
    doe de bruine suiker en de syrup in een pannetje met de margarine.
    breng het aan de kook en laat het voor 2 minuten zachtjes doorkoken onder goed roeren.

    haal na 30 minuten de folie van de pie en giet het suiker mengsel er op.
    bak het voor nog een goede 20 minuten of tot een mespunt er schoon uitkomt als je het in het midden steekt.
    Laat het op een rek afkoelen.
    Serveertips

    Strooi wat poedersuiker op een bordje en serveer een 1/8ste punt op het bord of ook lekker met slagroom en bolletje vanille ijs.
    Kan in de koelkast bewaard worden.
     
  16. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    Nov 24, 2008
    4,841
    177
    63
    Haal ze hier idd wel eens bij de toko.. Gewoon in blokjes en dan bakken met provencaalse kruiden erover. En dan corn on the cob (maiskolf) erbij :)

    M'n zus heeft er ook een keer een pie van gemaakt, met kokos en jalapenos, erg lekker! (moet nogsteeds recept een keer vragen)
     

Share This Page