Vind het juist alleen maar goed dat spelenderwijs leren! Ik spraat en vertel mijn dochter al sinds geboorte alles. Ze begrijpen zoveel meer dan we denken. Wel rot steeds die opmerking dan! Ik zou zeggen ga lekker zo door
Is de opmerking wel slecht bedoeld? Ik geloof zeker dat het er aan bijdraagt dat hij zo goed praat en dingen al herkent, omdat jullie veel boekjes lezen, zingen, etc. Dat is toch gewoon goed?
Je bent gewoon goed bezig hoor! Onze kleine man begint nu woorden echt na te zeggen, maar hij begrijpt ontzettend veel. Ook hij is van de boekjes en leg hem sinds hij een paar weken oud is ook alles uit wat we ziet etc. Je merkt gewoon dat hij dat erg leuk vindt. Hij wijst nu ook alles aan en wil dan echt weten wat het is, anders wordt hij boos....hahaha. Je noemt een woord en hij probeert het na te zeggen en wijst het aan. Bij mijn ouders weet hij zelfs waar de elektrische plafondventilator is als je dat woord zegt. Hij kreeg dan weer op z'n sodemieter van het cb dat hij nog niet zelf kon gaan zitten met 11 maanden en nog niet wilde staan. Inmiddels doet hij dat wel af en toe (als hij zin heeft), maar grove motoriek boeit hem gewoon minder. Hij is echt van de woordjes en de fijne motoriek. Waar z'n vriendjes direct naar het speelgoed kruipen, het vastpakken en meteen de kamer doorsmijten, gaat hij er rustig bij zitten, gaat de kleinste detils uitpluizen en lekker spelen. Alleen maar mooi toch, dat ze allemaal hun eigen dingen hebben waar ze hun voorkeur voor hebben? Die opmerkingen lekker laten gaan (ook al is het niet altijd makkelijk).
Ook hier worden veel boekjes bekeken en gelezen omdat ze het leuk vindt, ze komt zelf met een boekje aan bv één met flapjes en dan kijkt ze wat er achter zit en zegt dan wat het is en als ze het niet weet blijft ze stil en dan zeg ik het en zij zegt het na. IK ben gestopt met haar woordjes te tellen aangezien er iedere dag woordjes bijkomen. als ze iets wil weten zegt ze, wat is dat? ook onderweg als we een stukje lopen. ze begint nu een beetje te puzzelen, ze weet waar de stukjes moeten alleen lukt het haar nog niet om ze er goed in te krijgen een enkele keer lukt het wel. losse stapjes deed ze met 10 maanden en met haar verjaardag liep ze echt los, nu rent ze zelfs. ook heeft ze een boerderij met dieren en dan benoemen we ze en gaan ook vaak naar de kinderboerderij of dierentuin. bij een hond zegt ze geen hond maar waf waf, ze kan sinds vandaag een schaap na doen. Ook wij zingen liedjes, en kan ze haar neus, oren, mond, tanden, ogen aanwijzen en benoemen. Ze zit 2 dagen in de week op het kdv met meerendeels oudere kinderen (2 a 3 jaar) denk dat ze daar ook veel van leert.
Onze jongste heeft echt geen tijd voor boekjes, die moet rennen, vliegen, klimmen.. En die komt dan ook nog niet echt verder dan papa, mama, opa, oma, op etc.. Grappig dan weer wel dat ze in klanknabootsing schoen zegt En haar grote zus was veel eerder met kletsen, en die was motorisch veel later. En wij zijn als ouders niet echt anders geworden
Haha herkenbaar! Hier ook een juf en een vlotte dochter. Liep met 10 maanden, maar dat heeft ze toch echt zelf gedaan Wij zijn ook veel met ze bezig, maar wat ze oppikken ligt aan het kind zelf. Bij een vriendinnetje praat het kind net 2 woordjes, terwijl die er ook mee bezig zijn. Meike maakt zinnen van 4 woorden en kan elke dag meer, toch echt haar eigen verdienste Wij geven onze kinderen ongedwongen de ruimte om dingen te leren, ze bepalen zelf wat ze ermee doen
Ik vind juist dat je het hartstikke goed doet hoor! Lekker zo doorgaan! Je kindje word er blij van toch? en dat is het belangrijkste!
Heel herkenbaar. Zoon was erg laat met lopen (16 maanden) maar kan wel erg goed praten. Kent bijna alle kleuren wel (ook grijs en beige etc). Herkent de cijfers tot 6 en is helemaal gek van puzzels maken en boekjes lezen. Zei vannacht toen ik het licht aan deed in de kamer "mama kan niet zien in het donker". Maakt dus ook al gewoon zinnen. Krijg ook vaak te horen dat ik wel erg veel met hem bezig ben.. Wat niet zo is.. Maar vind het soms wel jammer dat hij niet net zo als zijn neef van dezelfe leeftijd lekker overal op klimt en springt. Hij houdt wel van spelen en ravotten maar vindt boekjes en de dingen om hem heen veel interessanter.
Wij gaan ook altijd mee in de intresse van onze kinderen. Kylian begon met 1.5 jaar automerken te herkennen en te benoemen en tot grote verbazing van menig buurman kon hij met 2 jaar alle automerken herkennen en benoemen. Toen ging zijn intresse over naar de huisnummers en binnen een half jaar herkende hij de getallen tot 100. Daarna waren de nummerborden aan de beurt en op zijn derde kende hij dus ook het alfabeth. Onze dochter daarintegen is veel lichamelijker. Ze is bijna 3 en kan tot 14 tellen (trap heeft 14 treden ) en herkent geen enkele letter . Maar waar haar broer nooit intresse heeft gehad in kleurplaten en knippen is zij niet te stoppen. Ze knipt en kleurt, wil verfen en kleien. Duikt op de kop in de zandbak, kan geen plas zien liggen of er moet wel in gestampt worden en hangt op de kop in het klimrek. Bij haar maken we ons echt geen zorgen zoals ze dat bij haar broer wel deden. Want die ontwikkelde zich op taal/geheugen en getallen ontzettend rap en makkelijk maar bleef motorisch toch sterk achter. Dus zolang je kindje niet "scheef" gaat lopen (en aangezien jullie beiden in het onderwijs zitten lijkt me dat je dat dan wel in de gaten zult hebben) zou ik lekker meegaan in de intresses van je kindje en proberen de opmerkingen van anderen lang me heen te laten gaan.
Ons zoontje wordt tweetalig opgevoed (grieks NL) maar omdat ik de meeste tijd met hem was en ben (nu zijn we sinds kort ook uit elkaar maar woon nog in GR.) praat hij meer NL dan GR. hij was volgens mij "gewoon" met taal. zei sommige dingen in het GR en sommige in het NL. Nu merk ik sinds een paar weken dat hij ALLES napraat hahaha! zowel GR als NL. en hij leert elke dag woorden bij. Ook maakt hij al een tijdje twee- en driewoord zinnetjes zoals bv "Aki (dat is zijn naam zeg maar ih grieks) in zee. Aki melk buik. of boek nijntje. wij lezen veel voor. of zingen. (zijn papa is muzikant) en doen eigenlijk wat jij beschrijft: dingen vertellen, geen kindertaal maar volwaardige zinnen en uitleggen. en laten zien en benoemen.heeft niets te maken met de hele dag bezig zijn met een kind. bovendien heeft elk kind z'n eigen ritme. ik zit ook in de hoek van het onderwijs en mijn ouders ook, die veel met ons zoontje optrekken. ons mannetje wordt dinsdag 2 en zijn nichtje van 2,5 praat vergeleken bij hem nog nauwelijks maar is motorisch enorm sterk, staat op haar kop, duikelt en haalt allerlei acrobatische toeren uit! elk kind ontwikkelt zich op een eigen(zinnige) manier! laat anderen lekker praten. misschien zijn ze gewoon jaloers op hoe jullie het doen!maar elke ouder brengt op zijn manier het ouderschap in praktijk.
Dank je. Ik zag laatst te kijken hoe mijn vader samen met mijn zoontje een boek aan het lezen was. Hij doet dat op precies dezelfde manier, dus ik heb het niet van een vreemde. Ik zie dat onze knul het leuk vindt. Op dit moment hebben we uit de bibliotheek zo'n soort 'beeldwoordenboek'. Dus geen verhaal, maar alleen maar heel veel foto's. Er staan echt honderden foto's in, van alledaagse dingen maar ook van allerlei dieren. Hij heeft het dus inmiddels over een kamiejon (kameleon) en flamingo enzo, haha. Hij vraagt elke keer om dat boek! Hij heeft zelf veel van die kartonnen boekjes en die mag hij wel alleen lezen. Maar dit is echt papier en bovendien is het boek niet van onszelf. Het ligt dus buiten zijn bereik in de kast. Maar hij vraagt er steeds om. (Zo blijft het ook wel bijzonder natuurlijk.) Ook zodra er bezoek komt, dan staat hij voor de kast te springen. Mama anner boek! (anner - ander). Dan wil hij gelijk dat boek laten zien aan degene die langs komt. Het leuke is, dat iedere persoon weer een andere bladzijde blijkt te hebben met afbeeldingen die aanspreken om er iets bij te vertellen. Dus dat doet hij dan wel weer heel goed door steeds naar een ander te gaan met dat boek, want hij krijgt er wel steeds weer andere tekst bij. Hij heeft er dus duidelijk plezier in en dat vind ik het belangrijkste. Het viel me alleen op dat zoveel mensen er iets van zeggen en dat zij dus blijkbaar denken dat hij zoveel woorden kent doordat wij op een 'andere' manier met hem bezig zijn dan 'normaal'. Dan ga ik me afvragen of wij inderdaad iets anders doen dan anderen. Ik denk namelijk niet dat hij op zich zoveel woorden leert omdat wij iets speciaals met hem doen ofzo. Maar dit is waar hij op dit moment behoefte aan heeft en wij geven hem simpelweg de 'input' waar hij om vraagt. Vervolgens doet hij er zelf wat mee. Fijn om te lezen dat ik in dit opzicht wel normaal ben. Ik ben verder al gek genoeg.
hier ook een jongetje dat erg graag wil leren. we zijn er echt niet de hele dag mee bezig, maar vanaf dat hij 1,5 jaar was begon hij echt te praten, en praat nu (bijna 4) de heeeeleee dag door en stelt dan ook vragen. hij telt tot 50, in het engels tot 20 en in het duits tot 10. verder weet hij veel engelse woorden, omdat hij erom vraagt, als we bijvoorbeeld in de dierentuin zijn hoe het dier in het engels heet... hij is gewoon heel nieuwsgierig... maar ook wij horen vaak dat we er te veel mee bzig zijn. maar als hij iets vraagt, geef ik daar gewoon antwoord op..
Je klinkt inderdaad als een goede en lieve moeder! Als ouder ben je een leidend voorbeeld voor je kids! Mn neefje van 3,5 jaar praat amper. Het is dat wij hem redelijk kunnen ontcijferen en dan begrijpen, maar een vreemd zou m niet begrijpen. Zijn ouders hebben nooit iets met m gedaan. Hij heeft tot zn 2e alleen maar in de box laten zitten, zodat zij konden gamen. Benaderen hem nooit positief! Praten ofja het verheven van stem als hij iets doet wat niet mag en wordt naar boven gestuurd! Erg triest om te zien. Hij weet niet beter, dan wanneer hij iets fouts doet "aandacht" krijgt van zn ouders. Mijn zoontje is nu 7 maanden en begrijpt sinds hij 5 maanden is wat zwaaien is, als we het vragen. Als ik zeg: steek je tong eens uit en doe het zelf 1x voor, dan doet hij dat na. Hij kan mama zeggen en ja, dit doet hij echt bewust. S morgens in bed hoor je: maamaa. Als ik wegloop zie je een pruillipje en hoor je mamama! Als ik mn neus optrek, doet hij t ook!