Hoe zijn jullie als ouders betrokken bij de school van jullie kinderen? Niet alleen wat betreft de mogelijkheid die er is om je eigen kind in zijn school-context mee te maken, maar ook hoe de contacten met andere ouders zijn en door de school mogelijk gemaakt worden of juist 'bemoeilijkt' worden. Ik merk grote verschillen op bij de scholen waar ik ben wezen kijken. Bijvoorbeeld: of je mee de klas in mag bij halen of brengen, of er aparte momenten zijn voor ouders om hun kinderen in de klas bezig te zien, of er weekopeningen/sluitingen zijn waar je naar toe kan, hoe vaak ouders mogen/moeten helpen bij activiteiten, of er feesten en dingen voor kinderen én ouders, soms zelfs activiteiten voor ouders en leraren zónder de kinderen, etc. (Ik heb het niet zozeer over of je zitting kunt nemen in een ouderraad/medezeggenschapraad, maar meer op een sociaal vlak.) Hoeveel contact heb je op het schoolplein bij het halen en brengen? Hebben ouders dan even tijd om elkaar te spreken of moeten ze allemaal direct door naar werk/clubjes/...? Zijn het altijd dezelfde ouders zijn die je tegenkomt bij activiteiten en is dat dan leuk of jammer? Kies je niet alleen een school voor je kind(eren), maar ook eentje "voor jezelf" (tot op zekere hoogte natuurlijk ), of valt dat reuze mee? Ik weet niet zo goed hoe belangrijk ik "ouder-cultuur" moet vinden. Misschien kunnen jullie me daar iets over vertellen
Mja ik heb natuurlijk pas een paar maanden ervaring.. maar ik moet sowieso zeggen dat wij "de ouders" wel hebben meegenomen in onze overweging. Bij ons huis staat een school die op zich heel goed aangeschreven staat maar wij ergeren ons dood aan het asociale gedrag van al die ouders. Dat werd het dus niet. (want asociale ouders.. die voeden toch ook hun kind op he) De school waar we voor ehbben gekozen heeft veel activiteiten voor de kinderen waar je als ouder vaak bij kunt kijken. (ook dans/muziekvoorstellingen en dergelijke.. dus je gaat ook echt wel al is het maar om je eigen kind te zien ) Verder hier 8.20 in de klas brengen.. maar dat is niet echt heel erg sociaal gericht. De kinderen lezen in de klas met hun ouders een boekje en de kinderen "zonder ouders" schuiven gewoon aan bij een klasgenootje MET ouder. Dus wel heel gezellig maar niet echt een moment van oudercontacten Wel een goed moment om eens te zien wie er nou precies "roos" of "luca" is als je kind het weer eens heeft over een klasgenootje Op het schoolplein om half 4 wachten alle ouders gezamelijk tot de deur open gaat.. hoe sociaal dat is heb je natuurlijk ook zelf enigzins in de hand Ikzelf zat toevallig op de eerste ouder-informatie-avond naast 2 moeders waar ik het onwijs goed mee kan vinden en inmiddels babbel ik vrolijk met hen op het schoolplein.. Ben er vaak al erg vroeg (ik kom met ov.. en dan is last minute niet zo handig) dus heb altijd wel iemand om even mee te kletsen. Maarja.. sommige ouders liggen je gewoon meer of minder Anne speelt ook vaak bij de 2 bovengenoemde moeders en regelmatig blijf ik dan lekker kopje thee drinken terwijl de kids zichzelf vermaken... Vandaag voor het eerst bij iemand anders en bovendien meteen door uit school. Kindje ken ik wel.. haar moeder wel gezien maar slechts 1x gesproken.. spannend dus. Net maar even gesmst of het nog door gaat.. afspraak is van een week geleden en het zou toch vervelend zijn als ze het is vergeten en Anne vanmiddag op het schoolplein laat staan
Hier mag je met de kleuters mee de klas in met wegbrengen. Met ophalen of in de klas maak ik regelmatig kort een praatje, verder spreek je ouders nog wel even als ze bij elkaar spelen. Als de bel is gegaan is het hele schoolplein na 5 minuten bijna altijd leeg, geen ouwehoer/kliekjes/kletsgroepjes cultuur hier en dat bevalt me prima, ik kom er niet voor mijn sociale contacten, even een kort babbeltje maken vind ik leuk, maar ik heb niet behoefte aan meer. Ik geef me soms op voor schoolactiviteiten om te helpen, maar dat doet bijna niemand, dat vind ik wel jammer dat ouders zich niet iets meer inzetten. Weet ook hoe het anders kan, woonde eerst recht tegenover een basisschool waarbij moeders gerust driekwartier nadat de bel was gegaan nog stonden te praten en ze ging ook naar een psz die in een school was gevestigd waar allemaal van die 'groepjes' waren, ze nog lang stonden te praten of elkaar serieus uit stonden te schelden op het schoolplein. Niet echt mijn ding.
Spreek genoeg ouders op het schoolplein. Gewoon leuke, algemene praatjes zijn dat. Verder ga ik met niemand om op vriendschappelijk gebied van school. Mijn vriendinnen zijn (bijna) allemaal nog kinderloos en moet zeggen dat ik dat helemaal niet erg vind.
Ik kom nog maar kort op school voor dochter, zit nu ruim een maand op school. Hier gaat de klas om 8:20 open en mag je tot 8:30 mee naar binnen. Daarna kun je op school nog een kop koffie/thee drinken, maar ik heb daar geen tijd voor (ik moet weer snel naar huis voor de gastkinderen die komen). `s middags mag je weer 10 min. voor de klas uit gaat bij de klas wachten. Dan praat je wel wat, moet wel zeggen dat ik nog niet heel veel ouders ken. Niet zo gek met 1 mnd en ook nog 2 weken vakantie Dochter zit op een jenaplanschool en het is de bedoeling dat je als ouder ook actief deelneemt aan het schoolleven van je kind, dus mee helpen met activiteiten. En ook mee doet/kijkt naar weeksluitingen/kerstvieringen/etc. Nog weinig mee gemaakt natuurlijk, maar de kerstviering was erg gezellig.
@yolanthe: dat is bij ons ook... En ze organiseren ook vanalles onder schooltijd. Leuk natuurlijk.. Maar ik werk altijd onder schooltijd. Dus die vlieger gaat dan gewoon niet op. Vind ikzelf vervelender dan de school ga ik toch vanuit. En ze kunnen dat ook niet willen afdwingen lijkt me.
smorgens mag je mee de klas in maar smiddags niet. heb al een keer geholpen op school ,in de klas. er hangen hier altijd briefjes bij de deur als ze wat gaan doen en hulp nodig hebben en dan kan je je opgeven als je kan. verder nog weinig contact met andere moeders aangezien er toch een hoop worden gehaald door opa en oma of de na schoolse opvang.
Hier mag je de kids om 8.20 in de klas brengen, om 8.30 uur start de les en moet je als ouder het lokaal uit. Soms kijk ik dan nog heel even door het raam wat ze doen. Verder mag je ook naar binnen voor het wegbrengen na de lunchpauze. Voor het halen wacht iedereen net na het schoolplein (is de afspraak hier) sommige mensen kletsen wel wat. Maar 10 min na het starten van de les is iedereen wel weg. Ik maak heel soms een algemeen praatje maar meestal niet, zou het wel leuk vinden maar spreek zelf niet zo makkelijk iemand aan.
Vandaag Anne ophalen bij een vriendinnetje. "kom binnen! Wil je kopje thee?" Nahja dan heb je weer iemand voor een praatje erbij. Ik ben ook niet zo'n held in het random aanspreken van mensen maar met een leuk excuus wil het altijd wel. Niet-verlegen is een toneelstukje wat wel lukt als eenmaal die eerste stap gezet is En hier spelen de kindjes vaak na schooltijd nog even in het klimrek. Dan beland je ook nog weleens spontaan in een praatje heb ik gemerkt. Geen intieme diepgaande relaties.. Maar wel een praatje. Verder drink ik graag een glaasje thee/wijn bij anne's beste vriendinnetje. Die vermaken zich wel en wij kunnen het ook erg goed vinden.
hier best wel sociaal, maar doet niet iedereen hoor! Ik ken alle kindjes uit de klas, heb bij de verjaardag van de oudste tussen de kinderen gezeten. Ik weet welke ouders er bij welke kindjes horen. Heb een aantal moeders op facebook Uiteraard wordt van ouders verwacht (zelfs een brief over gehad!) dat je meehelpt met activiteiten, nu ga ik het schoolfeest mee organiseren (je kon opgeven, werd ook echt van je verwacht, ik kan nu overdag misschien wel, maar als ik weer werk niet, dus dat heb ik niet gedaan) ik heb keer mee gedaan met luizenkammen ze hebben per klas 1x per schooljaar een voorstelling en daar zijn we uiteraard bij. Met carnavalsoptocht ben ik erbij geweest (middagpauze van werk verzet). Het kletsen op schoolplein, kan dat niet laten, ik kan niet zo lang stil zijn hahhaha. Maar namen die weet ik dus maar van een paar moeders. Kliekjes.. die zijn er ook wel een beetje, ik ben daar maar gewoon bij gaan staan. Soms heb ik er ook geen zin in, dan sta ik alleen. Daarnaast zitten er veel buurtkindjes op school, dus die ouders die zien we ook buiten school vaak. De ouders zijn op zich voor mij geen reden geweest tijdens de schoolkeuze, wel dat er veel buurtkindjes zitten, dat is makkelijker met spelen, helemaal omdat het dus de bedoeling is dat ik straks weer ga werken.
Hier soms voor schooltijd kort kletsen met mama's van vriendjes van mijn zoon, maar dat is vooral in de haast van het wegbrengen. Als ik niet hoef te werken loop ik soms met een van hen nog mee met een kletspraatje. Na school bij het ophalen sta ik wel regelmatig een minuut of 5-10-15 te kletsen met moeders van vriendjes/vriendinnetjes. Inmiddels heb ik met een stuk of 5 moeders regelmatig contact en hebben we ook afgesproken binnenkort een keer een avondje te gaan borrelen. Op school help ik regelmatig, ben inmiddels zelf lid van de oudercommissie geworden, omdat ik dat leuk vind. Ben graag betrokken bij de school van mijn kind(eren). het leuke is voor mij dat volgend schooljaar als de jongste begint de broertjes en zusjes van de huidige vriendjes van de oudste allemaal bij de jongste in de klas gaan komen....dus het contact met die moeders zal zeker blijven. Ook nu spelen de jongsten al regelmatig samen en doen de moeders wel eens een bakkie dan.
niet... nee dan hou ik het alleen nog maar bij de sportdag, als woensdags mijn vrije dag is.. en dat schoolfeest dat zal toch op de avond georganiseerd moeten worden, en dan voor het feest vrij vragen. En voor de rest.. dat is dus precies mijn gedachte, als je, zoals in mijn geval, 32 uur werkt dan heb je er gewoon geen tijd voor. Dus daarom probeer ik nu meer te doen (wat ook niet helemaal lukt)
Ahja.. Hier 35 uur.. Vandaar de vraag. En zeker in combi met vakanties blijft er weinig tijd over voor extra vrije dagjes
Hier op het schoolplein gewoon algemeen praatje met de mama's van mijn dochters vriendjes. Verder blijf ik een maal per maand over (is een continue rooster in de school) zodat de juf kan eten en pleinwacht kan draaien. Als er iets te doen is hangen er altijd lijsten waar je je in kan schrijven om mee te doen, bv. met kerst kerststukjes maken, voorlees dag enz. Die lijsten zijn altijd snel vol dus veel animo hier van ouders die betrokken willen zijn. Zo kun je ook zien hoe je kind het doet in de klas. Het is hier een heel sociaal gebeuren, klein dorp, iedereen kent elkaar. Ik woon er net een paar maanden en moet zeggen dat ik al aardig gewend ben aan het hele dorpse gebeuren. Wij hebben er helemaal niet over nagedacht hoe het met ouders onderling zou zijn op de school waar je kind heen zou gaan. Er zijn 2 scholen. Katholiek en openbaar. Aangezien we niet gelovig zijn was de keuze snel gemaakt. Maar het contact met de ouders bevalt me goed zo. Als ik mijn dochter ophaal nog even een bakkie doen en zo de moeder beter leren kennen...
Dat was voor mij reden om in de ouderraad te gaan (werk 30 uur in vier dagen). Ben je toch betrokken bij school, ook al kun je nauwelijks met dingen tijdens de lestijden helpen. Voor de rest bij halen en brengen altijd wel even contact met paar ouders van vriendjes/vriendinnetjes. Wij mogen met brengen niet mee de klas in, in de gang bij de deur van de klas afscheid nemen. Op woensdagochtend is het inloop, dan kun je van 8.15 als de deur open gaat tot 8.45 spelletje doen, puzzelen enz met je kind (plus nog een heel stel dat ook mee wil doen ). Op donderdagmiddag kun je als ouder tussen 13.00 en 13.15 in de klas samen met je kind een boekje lezen. Lukt me niet omdat ik dan werk, Ruben heeft er geen enkele moeite mee. Die gaat lekker bij een vriendje of vriendinnetje mee lezen en krijgt het dan wel voor elkaar dat ze samen op schoot zitten.
Dat is nou echt zoiets waar ik niet van te voren aan gedacht zou hebben, maar nu je het zo zegt kan ik het me helemaal voorstellen Ken je straks de opa's en oma's nog beter dan de vaders en moeders
Leuk om te lezen. Zelf heb ik helemaal niets met de andere ouders, meer dan een paar zinnen spreek ik eigenlijk niet met ze. Ouderactiviteiten zijn op onze school altijd tijdens kantooruren en ik werk 40 uur per week dus dat gaat helaas niet. Na school haal ik onze zoon op van de BSO en die leidsters ken ik dan juist wél weer goed. Daar is ook altijd meer tijd voor een praatje en overdracht.
Ik heb ook niet zo veel contact met andere ouders. Ik kan mijn zoon alleen op donderdag naar school brengen en ophalen, omdat ik op maandag, dinsdag en woensdag werk en groep 1 hier op vrijdag de hele dag vrij is. Ik maak wel eens een oppervlakkig praatje. Soms speelt mijn zoontje na schooltijd met een kindje uit zijn klas, dan maak ik wel een praatje als ik hem weer ga ophalen. Ik werk zelf op een basisschool en erger me altijd dood aan die hangmoeders op het schoolplein/achter het schoolhek. Alles en iedereen wordt daar besproken, bah, vandaar dat ik het contact met andere ouders ook niet echt opzoek denk ik.
@anakin: mja wij kletsen wel graag maar eigenlijk zelden tot nooit over andere ouders. En nu het zo koud is zijn de praatjes ook ineens korter gek genoeg