Ik ga de knuppel in het hoenderhok gooien en zeggen dat ik vind dat studenten in principe wel wat meer zelf mogen betalen/ mogen lenen dan tot nu toe het geval is. Dit betekent wat mij betreft niet dat de ouders dit moeten gaan doen, maar dat dit echt op de schouders van de student zelf terecht komt. De (gemiddelde!) huidige universitaire student werkt minder dan ze zou kunnen en heeft nog altijd meer vrije tijd dan beginnelingen en gevorderden op de arbeidsmarkt hebben. Vanuit het perspectief van de het versterken van de economie snap ik wel dat er hier nog wel iets te halen lijkt te vallen. Ten tijden van een crisis (of periode van traag herstel) moeten we allemaal de broekriem strakker aantrekken en dat dit ook voor studenten geldt vind ik niet meer dan logisch. Vrijwel iedere student kan zo'n 20 uur per week werken naast zijn/haar studie en daarmee voor een klein budget zorgen, zodat er minder geleend hoeft te worden. Ik vind de huidige plannen echter wel te ver gaan en zou zelf meer iets zien in een compromis tussen hoe het nu is en wat er voorgesteld wordt.
20 uur per week werken naast je studie?!? Ik weet niet wat voor studie jij gedaan hebt, maar ik heb/had hier echt geen tijd voor hoor Naast alle college's die ik moest bijwonen moest ik thuis ook nog aan m'n studie werken. En je wilt ook nog wat vrije tijd hebben. Daarnaast werkte ik 1 avond in de week en vaak op de zaterdag een paar uurtjes. Dat was al krap qua tijd. Dus vind het heel knap, een fulltime universitaire studie combineren met een werkweek van 20 uur.
Ik had een voltijd HBO studie met daarnaast 18uur werk per week. Ja, het was niet makkelijk en ik kon ook niet wekelijks op stap zoals mijn klasgenoten. Sommige werkten 1 dag in het weekend, en de ander woonde nog thuis en leefde van de studiefinanciering. En toen kwam ik erachter dat ik moest oppassen omdat ik bijna teveel verdiende en dus geen recht meer zou hebben op studiefinanciering. Wat een !@#% systeem dacht ik toen! Ik zit me hier kapot te werken zodat ik een leven kan opbouwen en anderen gaan van de studiefinanciering op stap en papa en mama betalen de opleiding. Je kunt maar beter niks willen bereiken hier....
@Boommm: Ik kan me voorstellen dat studerende mama's idd niet aan die 20 uur komen, maar niet mama's meestal toch wel. De meeste studies kosten 30 a 35 uur per week (zelden de beoogde 40) tel daar 20 uur bij op en je komt op 50 a 55 uur. Zonder kinderen prima te doen lijkt me. Tuurlijk is het even aanpoten, maar dat moet je daarna in het werkende leven toch ook . Ik heb zelf twee studies gedaan Engels en psychologie en ik werkte ongeveer 24 uur per week, maar ik baseer m'n mening niet op mezelf, maar op de studenten die ik om me heen zie en met wie ik dagelijks spreek (werk aan een universiteit).
Nou, ik ben een studerende mama. En baal er enorm van. Na dit jaar moet ik nog 1 jaar voor niveau 4. Ik wilde vervolgens HBO gaan doen maar helaas zal dat er niet inzitten. Ik leende nu al bij om met twee kids uberhaupt rond te kunnen komen. Baal dus enorm. Maar goed mijn best doen aankomend schooljaar zodat ik tenminste een niveau 4 diploma op zak heb. Ik ben pas 22 en baal ECHT enorm!
Humptydumpty. Nee snap ik. Maar zelfs voor ik zwanger raakte had ik daar dus echt geen tijd voor hoor. Ik wilde ook graag een leuke studententijd hebben en niet alleen maar studeren en werken. Dat lijkt me ook niet gezond trouwens. Vind ook niet dat je studie eronder moet lijden omdat je veel moet werken om je studie te kunnen betalen. Ik vind het maar gaar geregeld nu in ieder geval.
Hier kan ik me alleen maar bij aansluiten. In de tijd dat ik uitging in studenten cafes, zelf werkte ik toen fulltime, zag ik er het ene na het andere biertje in gaan. Daarna stond de snackbar vol met studenten die dronken waren. Lijkt mij dat het geld wat daarin wordt gestopt toch ook kan gaan naar de studie? Kom op zeg, wat zijn we hier verwend. Tuurlijk vind ik dat iedereen recht heeft op studeren, maar wat minder handje ophouden bij de overheid kan toch echt wel!
Ik heb ook altijd gewerkt naast de studie zelfs toen ik ook al moeder was! Mijn man idem, en toch is het ons gelukt lijkt mij dat andere studenten dit dan ook gerust kunnen. Maar goed die zijn tegenwoordig verwend en kunnen vrij weinig hebben. Ipv avonden in cafés door te brengen of op clubavonden van verenigingen kunnen ze er ook voor kiezen dit te minderen en ernaast te gaan werken.
Ik heb mijn HBO fulltime gedaan...werkte daarnaast 16 uur en had een baby.... En dat ging prima. Ik had wel gratis opvang..dat wel.
Maar even een serieuze vraag....jij besluit toch zelf om 4 kinderen te krijgen? Moet de overheid dan betalen voor hun studie? Bedoel het niet gemeen ofzo maar vraag me dit oprecht af. Dat is dus een van de redenen waarom wij niet weten of wij meer dan 2 kids zouden willen. Dan is het voor ons denk ik inderdaad niet haalbaar. Of ze moeten er zelf voor gaan werken. En over het werk vinden....ben ik het niet mee eens. Ja het is moeilijker maar zeker niet onmogelijk!
In ons geval hebben wij dat niet zelf besloten, want ondanks trouw pilgebruik besloot onze vierde ook bij ons te willen wonen. Maar dat terzijde........ de jeugdwerkloosheid is heel hoog. Doordat de vooruitzichten op een baan zo slecht zijn, besluiten veel studenten om maar weer een vervolgstudie te gaan doen. Dat zal straks financieel niet meer mogelijk zijn, dus komen er veel meer afgestudeerden op de arbeidsmarkt. het zal niet onmogelijk zijn om een baan te vinden, maar wel haast onmogelijk. Dan hebben we er weer een nieuw ( financieel) probleem bij......
Ja dat kan natuurlijk ook.... Ik blijf positief en hoop dat de economie aan gaat trekken! Onze kids gaan werken over 15/20/25 jaar dan is de tijd alweeer zo anders....
Stuitend. Nederlands onderwijs daar mogen we niet op bezuinigen!!! Ik begrijp dit echt niet... Ik ken wel wat posten waarop dat wél kan, maar onderwijs nooit!
Hoe erg ik het ook vind dat ik nou waarschijnlijk niet meer terug naar school kan hier door, ben ik het er wel mee eens dat studenten echt wel meer zelf kunnen betalen. Als ik om mij heen kijk wat er in kroegen enz. wordt uitgegeven, dat is gewoon belachelijk! Als je gaat werken is het ook niet lang leven de lol. Mijn vriend is 20 en maakt werk weken van 60 uur, nou wij zouden ook kunnen zeggen kom maar overheid geef ons geld, wij willen ook lekker relaxen! Maar dan ben je weer een uitkeringtrekker?? Kromkromkrom Ik hoop dat de regering een middenweg kan gaan vinden hier in want nu gaan ze wel van het ene uiterste naar het andere.
Eens. Ik heb ook nog een derde master's erbij gedaan toen ik al 50 uur per week werkte. Het was loodzwaar maar heeft wel zijn vruchten afgeworpen. Kwestie van prioriteiten stellen en tijd goed indelen. Wij zullen onze kinderen ook gewoon leren dat ze moeten werken naast hun studie waar mogelijk, ook al kunnen wij dan gelukkig wèl hun studies betalen. Krijgen ze ruggengraat van en leren ze wat keihard werken is. Maar ook wij hebben idd rekening gehouden met het aantal kinderen en o.a. hoge studiekosten omdat we in het buitenland wonen en een studie hier zo Eur 30 000 per jaar per kind kan kosten.
Hmm ik ben neutraal hier in merk ik. Wij hebben beide mbo 3 en man nog een hbo. Zonder stuff kunnen afronden. Maar wel door keihard er werken te naast ik werkte 5 avonden en de zaterdag. 28 uur per week zwaar ja. Maar als je je schouders eronder zet kan het echt wel. Over deze regeling Is al jaren sprake. Wij sparen voor de kinderen vanaf dat ze 1 maand oid waren. Het eind bedrag kunnen ze zeker van studeren als ze dat willen. Maar ik wil wel dat ze er naast gaan werken.
Ik sta hier ook dubbel in, zou graag een compromis willen ipv dit (bijna) uiterste. Aan de ene kant zijn er veel studenten die 'lang leve de lol' naast het studeren meer in de kroeg te vinden zijn ipv achter de boeken, maar ik ken van mijn opleiding meerdere mensen die echt geen tijd hadden om te werken omdat hun studie veel tijd van hun vroeg. Die mensen raak je hier wel mee en dat vind ik jammer. Wij sparen ook voor de kid(s), maar zij zullen wel een gedeelte zelf moeten betalen, of ervoor kiezen om geen uitzetpotje oid mee te krijgen. Het geld kan maar 1 keer op😉 en dan maar inderdaad hopen dat zij in 1 keer de juiste studie kiezen... Ik hoop alleen wel dat het op kamers gaan een reeele optie blijft, vind dat ook wel erg belangrijk als stap naar meer eigen verantwoordelijkheid.
Ik vind dit heel erg en zie het als een achteruitgang. Een domme kortetermijnoplossing. Zoals al gezegd werd, je start je werkende leven dus met een (dikke) schuld. Die je, o barmhartige overheid, over 35 jaar mag terugbetalen. Ze denken er dus niet aan dat het moeilijk is een hypotheek aan te gaan, want banken zijn sowieso heel voorzichtig bij beginnende werknemers (vaak heb je niet direct een vast contract binnen) en die dan ook al beginnen met een schuld van 20.000/30.000 euro? No way dat je dan een eigen huis kan kopen. Dan zakt de huizenmarkt toch ook als een pudding in elkaar?? En met al die flexcontracten zonder rechten, afgestudeerden die geen baan kunnen krijgen maar wel met een dikke schuld zitten, doe je de economie meer kwaad dan goed. Ik vind dit een dom ondoordacht plan. De basisbeurs was sowieso op basis van inkomen van de ouders, werken ernaast was al "verplicht" (ik heb altijd gewerkt naast mijn studies, om in mijn onderhoud te voorzien, en dan nog had ik heel lieve ouders die ruim bijsprongen. Anders was het al niet te doen). Waarom dan dat ene stukje, dat kon voorzien in (gedeeltelijke) betaling van het collegegeld tenminste, vervangen door een leenstelsel? Ik krijg er echt de kriebels van, zo slecht is dit plan.
In de UK moet je ook alles terugbetalen en als je op de uni zit is dat (volgens vrienden die nog studeren) zo rond de 50.000 per jaar. Denk je dat dat hen boeit? Nee. Ze gaan er mee op vakantie ._. Maar het wordt kwijtgescholden als ze geen baan hebben later om het terug te betalen en ze hebben hun hele leven om het terug te betalen.