Studeren is investeren in jezelf! Laat maar zien dat je het echt graag wilt. Je doet het voor je eigen toekomst hoor, niet voor een ander. Waarom moet iedereen aan iedereen zijn studie meebetalen. Ik vind BRT onzin dat het 'voor de rijken' wordt. Als je gaat studeren word je er zelf beter van. En ja, dan zal je terug moeten betalen, maar mensen die volledig lenen omdat ze een koophuizen hebben?? Of omdat ze niet met minder kunnen?? Serieus? Nee, ik kom niet uit een rijke familie, ja ik heb gestudeerd, hbo en universiteit. En ja, ook ik heb dit zelf betaald, en ik had een huurhuisje en een autootje. En soms at ik brood met pindakaas, kreeg ik een aanmaning van de Eneco. En kocht ik geen nieuwe kleding. Nu eet ik kaviaar en drink ik champagne (bij wijze van dan) dankzij mijn eigen inzet en het heel hard werken!! (En voor dochter is er inderdaad een studiepot, zodat we het voor haar iets makkelijker kunnen maken)
Precies! Als je al een baan kan vinden als je net afgestudeerd bent, is het inkomen echt nog niet zo hoog. En de dames die hier zo hard roepen dat ze het zelf ook allemaal zelf bij elkaar hebben verdiend met een baantje, zijn ws even vergeten dat zij nog wel geprofiteerd hebben van de studiefinanciering.
Ik zette de studiefinanciering apart op aparte rekening voor extreme noodgevallen, ik profiteerde daar zeker niet van. Ik zorgde in de zomervakantie dat ik zoveel werkte dat ik mijn collegegeld in een keer kon betalen. De meeste klasgenoten om me heen, zopen hun 'stufi' erdoorheen of gingen gelijk door naar de Zara. Er zijn zo vreselijk weinig studenten die het puurvan die basisbeurs moeten hebben! Als je echt onder de inkomensgrens zit (en dat zat ik ook!!!) heb je nog steeds recht op een aanvullende compensatie.
Sjak, fijn dat jouw studie zo'n fijn inkomen met zich meebrengt. In de bijna zeven jaar dat mijn studie duurde heb ik er bijna altijd naast gewerkt, ook als ik ruim vijftig uur per week onbetaald intensief en onregelmatig stage liep. Ik denk trouwens niet dat de universiteit een vergoeding gaat geven voor de reiskosten die wij zonder Ov.-kaart Zouden maken in de laatste twee jaar van de studie waarbij we elke paar weken naar een andere stad in of buiten de regio moesten voor die stage. Ka-ching! Ben blij dat ik die stufi en die kaart had. Mijn man werkte in het laatste jaar van mijn studie toen de stufi was afgelopen, maar zijn salaris minus zijn reiskosten (lang verhaal) was niet genoeg om zelfs maar goedkoop van te leven. Dus ik ben een van de mensen met een studieschuld van 14.000 euro tegen 4% rente. Die schuld betekende dat ik ook met mijn postacademische opleiding en dubbele master en nog altijd 50-60 uur per week werken, waarmee ik een salaris heb waar de gemiddelde advocaat of techneut hard om lacht, nog geen twee ton kon lenen voor een woning. Met een hogere lening had ik tot mijn zesendertigste in ons beschimmelde woningbouwflatje moeten blijven. Ik weet t, ik had maar een vak moeten leren waarin je direct binnenloopt en met drie daagjes per week een huis van een half miljoen kan financieren, maar daar lag mijn hart niet. En ik heb toch wel een beroep dat als maatschappelijk relevant geldt. Wat minder borstklopperij zou je sieren.
MadeinUSA, heel mooi gezegd. Ik heb ook een studie gedaan waar zogezegd geen droog brood mee te verdienen valt, maar heb altijd gewerkt naast mijn studie en ook nu voorzie ik gewoon in mijn onderhoud. Maar dik binnenlopen zoals sommige beroepsgroepen: nee. En dat hoeft voor mij ook helemaal niet. Maar dankzij die stufi is mij wel een deel van mijn studerende leven kwijtgescholden (prestatiebeurs). Ik heb alleen het laatste masterjaar moeten lenen dus heb nu een bescheiden schuld die ik elke maand kan afbetalen en waar ik hopelijk over een jaar vanaf ben. Niet iedereen gaat voor het geld en studeren met zicht op een pak dollars is echt niks voor mij. Ik zou er diep ongelukkig van worden in ieder geval. Het leven is gelukkig meer dan geld verdienen en kaviaar en champagne nuttigen.