Kan erkenning van de vader echt niet ongedaan gemaakt worden als hij wel de biologische vader is? Mijn ex heeft al een tijdje geen contact meer met onze dochter. Hij heeft in Engeland gewoond met zijn nieuwe vrouw en zoontje. Allemaal prima, had ik absoluut geen problemen mee. Regelmatig beweerde hij dat ze toch wel bij hem kwam te wonen als ze ouder zou zijn, andere keren beweerde hij dat het hem niks deed omdat hij toch nog andere kinderen heeft. Nu is het zo dat hij is geemigreerd naar zijn geboorteland. Mijn dochter heeft een dubbele nationaliteit door de erkenning. Ik ben best wel bang dat hij het ooit in zijn kop haalt om mijn dochter te proberen mee te nemen. Ik kan zo niet zeggen waarom, maar het is een gevoel. Hij was totaal harteloos sinds mijn zwangerschap. Er was veel sprake van geestelijke mishandeling, financiele uitbuiting en ook had hij wel eens losse handjes. Nu is het zo dat ik regelmatig erover droom dat hij of zijn familie haar gewoon meeneemt. Eerder dacht ik dat hij dat toch niet zou doen omdat hij ook nog een oudere zoon heeft waarmee hij het contact niet zomaar zou verbreken. Maar ja, dat heeft hij nu toch gedaan. Weet iemand of het echt niet mogelijk is om alsnog de erkenning ongedaan te maken zodat zijn achternaam verdwijnt en ook haar dubbele nationaliteit. Of is er een andere manier om in ieder geval die nationaliteit te laten vervallen?
ik heb onlangs ook navraag hierover gedaan erkenning ongedaan maken is vrijwel onmogelijk helaas gezag ongedaan maken is al lastig, maar erkenning niet te doen tenzij vader niet de bio vader schijnt te zijn. ook ik had anders gehoopt
Nee meid, erkenning kan helaas niet ongedaan worden gemaakt. Maar zolang hij geen gezag heeft kan hij niet naar het buitenland met de kleine zonder jouw toestemming (met gezag ook niet, maar dan wordt het een lastiger verhaal). Verder kun je als het kind 5 jaar oud is (er geld een verzorgingstermijn van minimaal 5 jaar) de achternaam veranderen in jouw achternaam. Ook als hij daar geen toestemming voor geeft en jij kunt aantonen dat jij minimaal gedurende 5 jaar aaneengesloten de verzorgende ouder bent geweest, zul je de achternaam kunnen veranderen. Verder tot die tijd kun je alvast informeel jouw achternaam toepassen overal (behalve op officiele zaken zoals paspoort/ identiteitskaart enz) zodat de kleine met de wetenschap van jouw naam opgroeit en het niet zo'n grote verandering is over 5 jaar. Veel scholen, kinderopvangen, consultatiebureaus e.d. zijn geneigd daarmee in te gaan in het belang van het kind. Zeker in jouw geval waarin de vader geen rol speelt in de verzorging in het dagelijks leven. Dus maak je niet te veel zorgen en werk ernaartoe dat de achternaam verandert. Dan wordt het later helemaal moeilijk om de kleine naar het buitenland mee te nemen voor hem. Ze hebben immers niet dezelfde achternaam en dat roept veel vragen op bij grenscontroles tegenwoordig.
Bedankt voor de tip! Ik denk dat ik dat zeker ga doen! Haar achternaam vast wijzigen bij informele instanties waar we persoonlijk contact mee hebben (zoals het cb en gastouderbureau enzo). Die zullen het wel gebrijpen en wellicht de huidige achternaam nog wel op papier houden. Maar dan kan ze inderdaad gaan wennen aan mijn achternaam. Ik zorg nu bijna 2 jaar alleen voor haar. Een omgangsregeling is zowiezo nooit officieel vastgelegd. De omgang die er geweest is was sporadisch wanneer het hem uitkwam enzo. Hij heeft haar wel erkend maar heeft nog nooit een cent allimentatie betaald. Dus ik zie geen reden waarom haar achternaam straks niet veranderd zou kunnen worden in die van mij. Tegen die tijd ga ik ook proberen om haar voornamen te verwijderen. Haar 1e voornaam blijft gewoon, maar haar 2e en 3e naam zijn buitenlandse namen en belangrijk voor als ze daar zou zijn. Maar hier in Nederland is het alleen maar lastig voor haar. Ik wordt al gek als ik alles moet gaan spellen (zijn niet bepaald makkelijke namen).
Het maakt niets uit of een omgangsregeling wel of niet is vastgelegd en wel of niet heeft plaatsgevonden. Waar het om gaat (en waar de wetgeving mee rekening houdt) is dat het kind zich kan identificeren met zijn/ haar hoofdverzorgers en daar hoort de achternaam bij. Daarom is het mogelijk de achternaam te wijzigen in bepaalde gevallen (niet samengewoond met 1 van de ouders, 1 vaste hoofdverzorger gedurende minimaal 5 jaar enz...) Hetzelfde geldt ook voor alimentatie. In deze maakt het wel of niet betalen van alimentatie juridisch ook niets uit. Maar in ieder geval goed dat die mogelijkheid bestaat. En als ze nu al 2 is, heb je nog maar 3 jaar te gaan. Die zijn zo om . Ik zou precies hetzelfde doen in jouw geval!
Hartstikke bedankt. Dus daar heb ik verder geen 'toestemming' voor nodig ofzo van de rechter over 3 jaar? Maar ik kan het gewoon aanvragen en dan heb ik gewoon volledig het recht om haar achternaam te veranderen? Klinkt super in ieder geval. 3 jaar is niks als ik bekijk hoe snel de afgelopen 2 jaar gegaan zijn .
Ik weet niet hoe het precies in zijn werk gaat. Ik denk dat je het wel via de rechter zult moeten gaan regelen (zeker als hij er lucht van krijgt en ertegen gaat zijn, maar dat haalt voor hem toch niets uit verder). Maar op welke manier het ook geregeld zou moeten worden, ik zou het ervoor over hebben, ookal kost het wat meer tijd/ geld. Kijk deze link Familiezaken En dan voornamelijk dit stuk (hiervoor is zeker de tussenkomst van een rechter nodig): "Weigert een van de ouders in te stemmen dan wordt het verzoek op de volgende gronden alsnog toegewezen: - wanneer de verzoeker kan aantonen dat de weigerende ouder niet meer dan een vierde deel van de periode voorafgaande aan de verzorgingstermijn van vijf jaar in gezinsverband met het kind heeft samengeleefd; "
lilia: bdankt voor de tip over de achternaam. mijn dochter is erkend maar ik het alleen gezag dus dit is handig om te weten allemaal. hij ziet haar echetr wel eens per twee weken maar dan nog is de zogtaak aan mij. en vica: sterkte!