Hallo, Ik heb een vraag met betrekking tot mijn werk. Ik werk bijna 12,5 jaar bij dezelfde baas. Sinds de geboorte van mijn oudste, 3 dagen per week (24 uur). Met mijn toenmalige leidinggevende ben ik in april overeengekomen dat ik per 1-1-17 naar 18 uur per week ga (nog steeds dezelfde 3 werkdagen, maandag, dinsdag en donderdag maar 2 uur per dag minder, zodat ik onze oudste dochter dan zelf uit school kan halen en we geen gebruik hoeven te maken van bso) maar in een andere functie. Hij heeft dit in juni geregeld met p&o, mijn werkdagen staan op het formulier aangekruist. Sinds 1 oktober heb ik een nieuwe leidinggevende en ik vermoed dat hij moeilijk gaat doen over mijn huidige werkdagen. Op de vrijdag zijn van de 5 collega's op de kamer er 3 (inclusief ik) vrij. De bezetting is dus gewaarborgd zolang de andere 2 geen vrij willen/nemen/ziek zijn. Ik heb op mijn werkdagen opvang (1 vaste dag opa en oma, 2 vaste dagen Creche) voor mijn kinderen en kan (en wil) dit niet veranderen. Mijn man brengt de kinderen naar de opvang, vanaf januari 1 naar de opvang en 1 naar school, ik haal ze op. In hoeverre mag mijn leidinggevende eisen dat ik (voortaan) kom werken op een/de vrijdag? Ik heb morgen een gesprek met hem en wil een antwoord klaar hebben, mocht hij erover beginnen. Alvast bedankt voor jullie hulp.
Eisen kan denk ik niet. Het is een mondelinge overeenkomst, dus rechtsgeldig. Helemaal handig, dat het op papier staat. Volgens mij moet zoiets altijd in overleg. Tenzij er specifiek iets in je contract/arbeidsvoorwaarden/cao/personeelsgids staat. Maar meestal is dat iets in de strekking van dat de bedrijfsvoering dan in de problemen moet komen... Lijkt me niet in dit geval. Wil je het zeker weten? Bel dan even met rechtsbijstand of de rechtswinkel of zo. Doe in elk geval geen uitspraken.
Geen idee of hij het kan eisen. Ik kan me wel voorstellen dat hij enige flexibiliteit wenst van jullie 5 (als er altijd 2 man aanwezig moet zijn). En dat jullie elkaar dus kunnen vervangen bij vrij/ziekte.
is het geen optie een schema te maken wie aan de beurt is om op vrijdag te werken? helemaal omdat er 2 aanwezig moeten zijn.
Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig, maar de praktijk wijst uit dan je dan gewoon geen poot hebt om op te staan. Jij hebt het op papier zeg je... dat is gunstig. Dat is dus een afspraak die echt staat. Ik denk dat zolang het niet vastgelegd is in je contract, je baas toch best veel kan maken op dit punt, maar hoe ver weet ik niet.
Hier mee eens. Het bedrijfsbelang is ook best belangrijk. Ze kunnen moeilijk zeggen: ja maar niemand kan/wil werken... tja dan kan de tent wel dicht. Ik snap jou ook wel hoor, het is gewoon lastig om werk en gezin te combineren, maar zolang ze het VRAGEN en je een schema kan maken (dan heb jij dus ook duidelijkheid), dan is het niet het ergste maar als ze beginnen met: het moet o.i.d. dan zou ik ook de hakken in het zand zetten. Je moet elkaar in de midden treffen met zoiets vind ik. Zolang het maar niet schering en inslag is dat jij moet werken, want je gezin is ook belangrijk. Zie het als goodwill van jou kant. Dan heb je een streepje voor bij de meeste werkgevers. Dan kan je voor die dagen dat je toch op vrijdag moet misschien zelfs tijd-voor-tijd doen, dus dat je extra werkt? Das best voordelig. En je zou dan bijvoorbeeld op die enkele dagen kunnen regelen dat ze bij een vriendje/vriendinnetje de hele dag is of logeren bij opa/oma? Dan kost het jou niks extra in principe ( en je geeft die gene bij wie je kindje is een aardigheidje, bijvoorbeeld een leuke dinerbon of zo?).
Heb zelf net ook op mijn werk gemerkt dat als jij met wetten en regels komt dat ze heel lastig worden. Ze kunnen het je heel moeilijk maken! En dan kan je nog de WET achter je hebben, maar daar hebben ze gewoon lak aan, het is maar dat je het weet.... Ik wil je niet bang maken, maar hou hier rekening mee.
Een schema zou kunnen alleen zou mijn man dan dus vrij moeten gaan nemen als een collega van mij vrij wil (vind ik best apart, dat wij opdraaien voor een vrije dag van een collega van mij) en dat is in zijn baan best lastig. Hij heeft een drukke baan met veel afspraken. Weet niet of zijn baas daar mee akkoord gaat. Uit logeren is niet handig want opa en oma wonen niet in de directe buurt en we zouden ze dan op een donderdagavond moeten brengen wat weer niet kan straks (oudste gaat vanaf januari naar school). Het was allemaal goed geregeld met mijn vorige leidinggevende maar die is dus weg. Zwart op wit staat het sowieso dus dat is een voordeel voor mij. Pfff wat een gedoe.
Wat kunnen je 2 andere collega's betekenen die dan ook vrij zijn? Je bent toch met zn 5en samen verantwoordelijk voor de afdeling. Het is ook niet eerlijk naar die andere 2 dat zij eigenlijk nooit ziek kunnen zijn of vrij mogen nemen. Ik snap je overigens wel hoor. Maar denk verder in oplossingen ipv problemen. Maandag is mijn enige vaste vrije dag maar een aantal keer per jaar moet ik dan toch werken. Doe ik niet moeilijk over want ik krijg er veel voor terug; in de zin dat als er iets aan de hand is met de kids er altijd iets geregeld kan worden. Ik breng de kids dan alle 3 extra naar de kinderopvang op die dag. Als ze dat een beetje op tijd weten kunnen ze dat inplannen. Ga mijn man geen vrij laten nemen. Vrije dagen zijn ervoor om samen met t gezin door te brengen. Alleen als het echt niet anders kan doen we dat.
Dat klopt ook niet in mijn ogen. De baas zou dan tegen die collega kunnen zeggen: Ruil zelf een dienst, maar als dat niet lukt, kun je geen vrij krijgen. Als het werk met het huidige schema trouwens een structureel probleem heeft, bijvoorbeeld rond de vakanties, dan moeten ze ook een structurele oplossing zoeken. Dus misschien iemand erbij nemen. Ik snap dat ze daar niet om te springen staan, want dat kost ook meer, maar het is in de lengte of in de breedte. Ik vind niet dat jullie daar de dupe van moeten zijn. Helemaal niet als dat in het verleden ook geen probleem was.
Maar als je een schema hebt dan zou kind toch naar de creche kunnen? Als je dan tijd-voor-tijd regelt dan hoeft je kind andere keer niet naar de creche en kost het je niks. Nee het is niet werkbaar dat je man dan vrij moet nemen. Dat zou zelfs belachelijk zijn. Zijn baas ziet hem al aankomen... Mijn punt is: kom je met dat schema voorstel en tijd voor tijd dan heb jij de regie. Dan is het niet zo: o dinsdag ben je ineens vrij maar je moet wel op vrijdag werken. Dat zou zeer onvoordelig zijn voor jou. En je kan niet je kind ineens even brengen bij de opvang lijkt mij. Die willen ook weten wanneer je kind komt. Dat zijn hele goede argumenten voor een schema toch?
Goede argumenten worden genoemd maar ben het ook eens met een ander bericht. Het staat zwart op wit maar zou je als het moet echt op je strepen staan? Dan kun je flexibiliteit en toegeeflijkheid in de toekomst verder wel vergeten ben ik bang. Ik begrijp je hoor ik werk ook en ook 3 kleine kids maar uiteindelijk is het niet het probleem van de werkgever dat je kinderen hebt. Ik kan me voorstellen dat er binnen een team of organisatie wel eens iets veranderd waardoor werkdagen en tijden moeten veranderen.
Je kunt toch ook een dag omzetten op het kdv eventueel. Wanneer iedereen nou 1 vrijdag in de maand werkt, is het hele probleem opgelost toch lijkt me?
Maar je bent toch met z'n allen collega's? Hier is het wel zo dat als een collega die op vrijdag werkt een keer vrij wil zijn, een andere collega dit opvangt. Wel zo collegiaal. Daarentegen heb jij dus vaste werkdagen afgesproken (schriftelijk) dus eisen kan hij niet echt. Maar hij zou bij wel kunnen zeggen tegen jullie als team: er zijn er minimaal 2 per dag nodig, dus als er collega's vrij zijn moet dit onderling geregeld worden. Lukt het niet, bepaal ik het. Ten minste, zo is het bij ons afgesproken. En gelukkig hoeft onze leidinggevende zich er niet mee te bemoeien Ik heb dit jaar ong 2 keer op een vrijdag gewerkt (mijn dagen zijn ook ma di do) valt mee toch?
Mee eens. Het is ook een beetje geven en nemen. Soms werk ik ook wel eens op een andere dag (ipv een van mijn vaste dagen) en ik kan het kdv eigenlijk altijd makkelijk een dagje omruilen.
Bij ons in het team is het niet zo dat als je nu niet werkt op vrijdag, je voor altijd vrij bent op vrijdag. Per jaar worden de wensen geïnventariseerd en er moeten elke dag gewoon genoeg mensen zijn. Twee op vrijdag lijkt mij dan te weinig als de bezetting minimaal twee moet zijn want die twee collega's moeten toch ook vrij kunnen nemen? Ik vind het gek dat jij zegt dat je het gek vindt dat je voor andermans vrije dagen moet zorgdragen. Ik vind dat nogal logisch. Ook nogal makkelijk gezegd als je zelf op dinsdag werkt met 5 man waardoor vrijnemen dan geen issue is. Ik heb het zelf ook een jaar gehad, elke keer gezeik als ik vervanging wou regelen voor een vrije vrijdag. Daar was ik echt snel klaar mee. Ik denk dat je manager dus moet zeggen dat er minimaal twee of drie man aanwezig moet zijn en dat een verantwoordelijkheid van het team maken.
Vind het heel raar dat jij niet kunt of wilt veranderen.. En dan vooral het willen, jouw baas heeft toch niet om jouw kinderen gevraagd? Bij ons mag je een vast dagdeel vrij maar dan houdt het ook al op. Hoe lossen jullie het nu op dan als er vrijdags iemand ziek is?
Dat is een heel ouderwetse opvatting! Als werkgever mag je er vanuit gaan, dat een vrouwelijke werkneemster op den duur kinderen gaan krijgen. En als je kinderen hebt, bén je nu eenmaal minder flexibel. Dat is niet 100% een kwestie van willen. Dat is wel een goede vraag.