Hoi, Wij zijn ons voor onze jongste aan het oriënteren op een school. De oudste twee gaan naar een katholieke basisschool, en dat bevalt op zich prima, maar het is geen optie om de jongste daarheen te doen (zit in een andere stad, samengesteld gezin). In onze stad hebben we ook naar de katholieke basisschool gekeken, maar daar hadden we absoluut geen goed gevoel bij. Echt heel elitair, maar ook BEWUST elitair. Bij de rondleiding werd er de hele tijd de nadruk gelet op 'het onderwijsniveau van de ouders', 'gelet op ons gemiddelde kind', onze 'oudergemeenschap'. Echt op een nare manier. Wij zijn zelf óók beide universitair opgeleid, maar dit ging me echt te ver. Ik heb gewoon geen enkel allochtoon kind gezien. Dat vind ik geen goede afspiegeling van de maatschappij, en ik heb geen zin in elitair gedoe. Dus, lang verhaal kort, die school valt af. Die Daltonschool zit vlakbij, en ik moet zeggen dat de filosofie me wel aanspreekt. We krijgen volgende week een rondleiding, van de kinderen zelf! Dat vind ik ook echt aansluiten bij de filosofie. Maar ik zit wel met wat vragen, aangezien wij zelf gewoon traditioneel onderwijs hebben gevolgd, en onze twee oudste kinderen ook. Hoe 'zelfstandig' is het onderwijs? En wat doen ze als kinderen dat niet aankunnen? Is er helemaal geen klassikaal onderwijs? Met andere woorden, gaat alles in 'zelfstudie' en in groepjes? Ik weet niet zo goed wat ik me erbij voor moet stellen. Heeft iemand positieve, of negatieve, ervaringen? Dank je wel!
Gewoon vragen als je daar bent! Daar is namelijk wel gewoon over nagedacht door de dalton vereniging. En ik zou voordat je gaat even op dalton.nl kijken
Ik heb geen ervaring met dalton, maar hoor wel vaak dat je het beste even bij de school kunt vragen. Elke school gebruikt het dalton principe soms net iets anders. En misschien mag je ook even gluren bij een klas. Wij hebben na de rondleiding een half uur in een kleuterklas gezeten. Even kijken hoe dat ging. Dat kun je ook zien hoe verlegen kindjes (want die doen natuurlijk die rondleiding niet) het doen, of hoe problemen opgelost worden. (Mijn oudste zit op montessori, nog stukje vrijer, en minder klassikaal. Dacht dat dalton wel meer gestructureerd was. Beetje tussen klassiek en wat mijn oudste doet?)
Voordeel van dalton is dat ze wat strikter in de leer zijn zegmaar. In principe werken alle daltonscholen hetzelfde. Terwijl montessori en dergelijke meer volgens van een bepaald systeem zijn moet je om jezelf een dalton school te mogen noemen ook daadwerkelijk lid zijn van de vereniging en aan bepaalde eisen voldoen. Wij hebben dan ook een school die deels op daltonprincipes gebaseerd is.. Maar geen daltonschool. Had ik ook prima gevonden trouwens maar dat hebben ze hier in de buurt niet. Eigenlijk voornamelijk klassikale scholen. En onze school is deels klassikaal.. Maar werkt wel met niveaugroepen en evt werken in groepjes of buiten de klas. Wij waren meteen verkocht in ieder geval
Ik werk zelf op een daltonschool. Dalton is gebaseerd op drie pijlers, vrijheid in gebondenheid, zelfstandigheid en samenwerken. Maar iedere daltonschool is vrij om aan die pijlers invulling te geven. Je kunt bijvoorbeeld op verschillende manieren werken aan de zelfstandigheid van kinderen. Denk hierin bijvoorbeeld aan het plannen van je werk met een weektaak. Maar hoe er met een weektaak wordt om gegaan verschilt wel per school. Dus ik denk dat het handig is om bij de school te vragen hoe jij kunt zien dat de kinderen daar zelfstandig zijn en vooral hoe kinderen daarbij worden begeleid. Alle Daltonscholen worden gekeurd door een Daltoncommissie. Ze moeten zich dus wel echt bewijzen om zich Daltonschool te mogen noemen.
wij kiezen voor montessori, vrijer dus maar wat een directeur uitlegde van een regulier onderwijs school...was montessori is zegmaar 70% zelfstandig en 30% klassikaal en dalton andersom.... Dus als zelfstandigheid je wel aanspreekt maar je montessori te vrij vind oid...zou je dat kunnen kiezen hier ook rondleiding door kinderne, vodn het ehct super ( overigens ook op reguliere basisschol gekregen)
Bij mij op school krijgen de kinderen de instructie klassikaal. Wel op niveau, dat betekent dat sommige kinderen langer instructie krijgen en andere kinderen soms zelfs geen. De verwerking, dus het maken van de opdrachten doen de kinderen zelfstandig en op niveau. Ze plannen dit zelf in, dus ze bepalen zelf wanneer ze het maken en of ze het alleen maken, met een maatje of met mij. Ook zijn ze vrij om zelf keuzes te maken, als ze bijvoorbeeld graag meer over een onderwerp willen weten. Wij begeleiden de kinderen in zelfstandigheid doordat het vanaf de kleuters wordt opgebouwd. Bij de kleuters staat er bijvoorbeeld een beer op de stoel van de juf als de juf met een groepje kinderen bezig is. De kinderen moeten hun "probleem" dan even zelf oplossen. In de bovenbouw wordt dit steeds verder uitgebouwd. Ook praten we veel met kinderen over gun planning. Als het niet is gelukt het werk af te krijgen dan gaan we met kinderen in gesprek hoe we ze kunnen helpen. Bijvoorbeeld door samen te plannen.
@miekjepiekje: zo doen ze het bij ons ook ja.. En die kleuters zijn maar wat stoer als ze een heel uur mogen werken met Meneer Bob op de stoel van de juf
Montessori maakt ook gebruik van speciaal ontwikkeld montessori materiaal...daar zit ook weer een filosofie achter, dus is niet alleen gericht op zelfstandig werken en weektaken etc.de klassen zijn ook gemengd: groep 1 en 2 bij elkaar, groep 3,4 en 5 bij elkaar en groep 6,7 en 8. Oudere kinderen helpen de jongere kinderen. Ik heb gekozen voor een montessori school voor m'n zoontje straks.ik heb hem net ingeschreven!
ja sowieso! maar vaak is het kritiek dat het zo "vrij" is...en als je dat dus vind, is dalton opzich ook prima ...
ja wat ik begreep dus ...soort van omgekeerde als bij montessori als je het dus puur over de vrijheid van werken hebt...
Ik en mijn zussen hebben op een Dalton bassischool en middelbare school gezeten. Is natuurlijk al wel een aantal jaartjes geleden, voor mijn zusje 3 jaar. Ik ben er zelf erg over te spreken. Wij kregen gewoon klassikaal onderwijs. Werkten veel met taken, als mensen in bepaalde vakken voorliepen gingen die in bepaalde groepjes werken en kregen extra leerstof. En veel samenwerken met je klasgenootjes. Als je minder goed was in leren werd je ook gewoon goed begeleid, juist de kindjes die wat beter konden leren gingen in groepjes op de gang zodat de rest van de kindjes wat meer uitleg kregen en de kindjes die goed in dat bepaalde vak waren zich niet gingen vervelen. Ondanks dat werd er verder geen onderscheid in mensen gemaakt hoor. En ja het is ook een openbare school, dus je ziet allerlei soorten mensen wat ik zelf ook fijn zou vinden voor mijn kinderen. Over de middelbare school ben ik minder te spreken, maar dat was veelste vrij voor mij. Heb ADD dus zelfstandig werken is niks voor mij, had veel meer gepusht moeten worden. Het sloot gewoon niet bij mij aan als kind. Maar ik deed het goed op de basisschool. En heb daar een top tijd gehad.