Bolognesesaus met wijn; veilig voor kids?

Discussie in 'De lounge' gestart door Joyful, 23 apr 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Joyful

    Joyful Actief lid

    19 feb 2010
    457
    54
    28
    NULL
    NULL
    Ik ben bolognesesaus aan het maken, en in het recept staat dat er 200 ml rode wijn bij moet. Ik heb gehoord dat alcohol verdampt als je het kookt, maar ik twijfel of ik dat wel aan mijn kinderen kan geven.

    Wat zouden jullie doen?
     
  2. trotsemama12

    trotsemama12 Bekend lid

    17 feb 2014
    848
    1
    0
    NULL
    Noord-Brabant
    Als het goed is is de wijn alleen voor de smaak en verdampt de alcohol, dus zou niet weten waarom je dat niet zou kunnen geven. Eet smakelijk straks :)
     
  3. Booey

    Booey VIP lid

    6 dec 2006
    5.663
    0
    36
    Radiator Springs
    Niet geven, als het toch verdampt kun je het er net zo goed uitlaten.
     
  4. Valora

    Valora Niet meer actief

    De alcohol verdampt, maar de smaak van de wijn blijft natuurlijk wel.
     
  5. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

    Alcoholinfo | Verdampt de alcohol in het eten altijd?

    Vraag:

    Verdampt de alcohol in het eten altijd?
    Antwoord:

    Alcohol verdampt gedeeltelijk in een gerecht, dit gerecht moet dan wel het kookpunt hebben bereikt. Maar nog belangrijker is het aantal minuten dat het gerecht kookt of pruttelt, want alcohol verdampt nooit helemaal bij het koken. Het verdampingspercentages hangt ook af van de manier van koken. Ook geldt: hoe meer alcohol in het gerecht gaat, hoe meer alcohol er achter blijft.
    Manier van koken en verdampingspercentage van de alcohol:
    Even laten koken: 15%
    Flamberen: 25%
    15 minuten laten pruttelen: 60%
    1 uur laten koken: 75%.
     
  6. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.128
    1.682
    113
    Mijn eerste reactie was... jooooh je kookt de alcohol er toch gewoon uit...
    Maar toen ik erover ging nadenken.. ik zou mijn kindjes toch niet zo snel laten mee eten met onze kaasfondue waar ik altijd extra wijn doorheen gooi en beste rooie wangen van kan krijgen.
    Dus. Aan mij heb je niks, ik kan net zo goed niet reageren. :)
     
  7. Marlijn82

    Marlijn82 Fanatiek lid

    28 mrt 2012
    1.968
    0
    0
    Overijssel
    Ik zou het niet doen en voor de kids wat apart houden en het recept verder afmaken met de rode wijn, wel even in de gaten houden hoeveel je apart houd en de wijn daarop aanpassen.
     
  8. Joyful

    Joyful Actief lid

    19 feb 2010
    457
    54
    28
    NULL
    NULL
    Oke, geen wijn erbij dan maar. Ik eet toch niet lekker, als ik niet zeker weet of het wel goed is voor de kinderen.

    Is er nog een alternatief?
     
  9. yenolah

    yenolah Fanatiek lid

    12 dec 2008
    4.038
    83
    48
    Vrouw
    fysiotherapeut
    Caldas da Rainha
    Wijn is alleen voor de smaak en om de gehakt wat mooier uit elkaar te laten vallen. Alternatief is niet nodig. Ik doe het ook nooit in mijn saus.
     
  10. mam1991

    mam1991 VIP lid

    17 jan 2013
    10.071
    2.096
    113
    Ik maak mijn pastasaus ook met een scheutje rode wijn, laat het minimaal 2,5 uur pruttelen. Ivan eet er gewoon van mee
     
  11. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    24 nov 2008
    4.841
    177
    63
    Het recept die ik altijd gebruik voor bolognesesaus gaat ongeveer een half liter wijn in, maar staat daarna ook 2-4 uur te pruttelen. De kinderen eten hier gewoon van mee, vinden het erg lekker.
     
  12. LieseLeentje

    LieseLeentje VIP lid

    18 sep 2008
    5.406
    138
    63
    Vrouw
    Wat een apart recept. Heb nog nooit gehoord van wijn in Bolognese saus.
     
  13. Sifra

    Sifra Niet meer actief

    Ik proef eigenlijk nooit het verschil of ik nu wel of geen wijn in mijn saus doe. Ik zou het er dus lekker uitlaten.
     

Deel Deze Pagina