Groente bereiden en andere tips

Discussie in 'Voeding' gestart door rijo, 20 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.272
    2.034
    113
    Ik ben me alvast wat aan het verdiepen in het bereiden van de groente- en fruithapjes voor ons zoontje. Ik heb niet het idee dat hij er al aan toe is, maar ik vind het leuk om me alvast voor te bereiden :D Wat me nog niet helemaal duidelijk is is of de groente gestoomd of gekookt moet worden en hoelang. 15 minuten?

    Ik wil het invriezen in ijsblokjesbakjes en dan deze porties in vriezerzakjes bewaren (met zo'n schuifsluiting). Hierop schrijf ik de bereidingsdatum. Binnen hoeveel weken moet het gebruikt worden? De een zegt 6 weken, de ander zegt 3 maanden.

    Andere tips zijn ook welkom!
     
  2. 2jees

    2jees Niet meer actief

    Kan allebei, gewoon kijken wanneer het gaar is. Eten jullie nooit groente zelf?

    Invriezen, zelf nooit gedaan maar 3 maanden, al zóu het kunnen. Dan eten ze misschien alweer heel anders he, meer qua hoeveelheid en soorten. Lijkt me geen goed plan.
     
  3. Nahla2013

    Nahla2013 VIP lid

    4 okt 2012
    5.965
    3
    0
    Ik had bij Blokker zo'n rvs stoommandje en een klein pannetje met deksel gekocht. Bij de toko verkopen ze ook bamboe stoommandjes waar je meer mee kan stomen. Ideaal!
    Het stomen van groente is zo gepiept. Duurt misschien 10 minuutjes?

    Ik heb nog nooit babyhapjes ingevroren trouwens.

    Je kan beginnen met verse pastinaak, pompoen, bataat of wortel. Na 6 maanden kan je ook kipfilet of vis stomen.
    Dat pureren met een theelpeltje kokosolie of klontje roomboter
    (vetten zijn erg belangrijk voor de in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A)
    Die groentes hebben een licht zoetige smaak en is heeel gezond.
     
  4. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.272
    2.034
    113
    #4 rijo, 20 okt 2014
    Laatst bewerkt: 20 okt 2014
    Bedankt voor jullie tips! Natuurlijk eten wij groente haha :) Ik meende ergens gelezen te hebben dat je groente voor baby's maar heel kort hoeft te koken/stomen, vandaar mijn vraag.
     
  5. Nahla2013

    Nahla2013 VIP lid

    4 okt 2012
    5.965
    3
    0
    Ik begon trouwens met het geven van potjes toen ze 4 maanden was omdat dat een veel vlakkere smaak heeft. Zo kan je kindje eerst een beetje wennen aan de verschillende smaakjes.

    Maar het is voor iedereen verschillend natuurlijk
     
  6. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.128
    1.682
    113
    Wij deden het weer anders, ik pureerde helemaal niets en gaf ze gewoon vers fruit en stukken groente in hun handje. Vonden ze heerlijk om daar lekker een beetje aan te likken/zuigen/knagen. Óók een optie. :)
     
  7. 2jees

    2jees Niet meer actief

    Waarom zou je 'baby' groente minder lang koken dan? Dan is het juist harder?

    Ik vind dat sommigen zo moeilijk denken.. Ik kookte gewoon aardappels en groente, wat vaker wortels, bloemkool en broccoli in die eerste periode, dan kon ze gewoon mee eten en een paar stukjes bewaarde ik voor de volgende dag/dagen als wij bijv. macaroni aten.
     
  8. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.272
    2.034
    113
    Stukken fruit en groente gaan we t.z.t. ook geven, ik vind het eng om daarmee te beginnen :D

    Doel je daarmee op mij? Excuse me for asking? :(
     
  9. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.812
    5.949
    113
    Vrouw
    Je kan stukken geven als je kindje goed rechtop kan zitten, en het
    eten goed naar het mondje kan brengen.
    Dat is nu inderdaad nog niet.

    Voor mij was bovenstaande het teken dat ze aan bijvoeding toe waren (rond de 5,5 / 6 maanden). Het lijkt eng maar valt reuze mee.
    :)
     
  10. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.128
    1.682
    113
    Ja wij begonnen idd. Ook met zes maanden.
     
  11. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.344
    10.309
    113
    Wij vinden het ook eng om stukken te geven dus wij pureren met een staafmixer.
    Eerste weken eerst groente
    - wortel
    - bloemkool
    - erwten
    - broccoli
    - pompoen(ah bevroren stukjes)
    Daarna mengen met aardappel. Een favoriet van uk is wortel gemengd met pompoen en aardappel.

    Met fruit appel koken en pureren,hij krijgt ook appel/peren hapjes. Vandaag krijgt hij banaan gemengd met appel.
     
  12. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Stomen is beter voor het behoud van vitamines, daarom wordt dat aangeraden. En dan na het stomen een lekje olie (zonnebloem ofzo) erbij, en mixen.

    Ik heb zelf nooit diepgevroren. Dan gaan er veel vitamines verloren. Ik gooide gewoon wat diepvriesgroenten of verse groenten in de babycook, en dan is het zo klaar. Kost wel wat, maar dat ding is zijn geld hier zeker waard geweest.

    Beginnen met zachte groenten zoals pompoen of courgette, en dan langzaam opbouwen.
     
  13. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.272
    2.034
    113
    Bedankt allemaal! En is het beter om een paar dagen achter elkaar dezelfde groente te geven, of juist niet?
     
  14. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Ja best wel. Een dag of 3 dezelfde groente puur geven, zodat je snel kan zien als je kindje erop reageert. Dan 3 dagen een andere groente, en zo alles uitproberen. Na een tijdje kan je dan bij een al 'geteste' groente aardappel voegen, of rijst of pasta. En zo rustig opbouwen.
     
  15. GFH

    GFH Fanatiek lid

    27 dec 2010
    3.539
    0
    0
    Iets in de ICT
    Limburg
    Ik heb in het begin met de babycook hapjes gemaakt.
    Je kunt zelfgemaakte babyhapjes 2 maanden in de vriezer bewaren.
    Opperdepop boek van de AH vind ik een goed boek met makkelijke recepten.
     
  16. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.272
    2.034
    113
    Bedankt!
     
  17. 2jees

    2jees Niet meer actief

    Rijo niet speciaal voor jouw hoor! Maar deze vragen lees je zoveel, ik vind dat zo jammer voor de moeders, ze lijken er bijna stress van te krijgen ;) Maar misschien zie ik het verkeerd.
    Ik ben zelf vrij makkelijk, gewoon koken en lekker zacht prakken met een drupje olijfolie of water. Geen staafmixer nodig, stukken kan later nog. Niet als je nu al beginnen wilt.
     

Deel Deze Pagina