Hoi allemaal! Onlangs ben ik naar een andere gemeente verhuisd en hier is het afval-inzamelingsbeleid heel anders dan ik gewend ben. Alles moet gescheiden worden. Luiers kan ik in een speciale container gooien, verder heb ik een container voor plastic, gft en restafval. Plastic en gft wordt 2x per maand geleegd, restafval eens per maand en het papier wordt opgehaald door instanties zoals de kerk. Nu heb ik dus bij mijn keuken drie bakken staan, voor gft, plastic en luiers, en in de keuken een restafvalbak. Om eerlijk te zijn zie ik door al het afval het bos niet meer, en niet te vergeten alle insecten die er voortdurend op af komen... Heeft iemand een idee hoe ik dat scheiden zo makkelijk en vooral zo netjes/hygiënisch mogelijk kan doen? Ik word hier echt helemaal gek van!
Wij hebben een duo prullenbak. Daarin doen we plastic en restafval. Onderin een keukenkastje staat een klein prullenbakje voor gft.
K gooi alles voor de groene kliko gelijk buiten weg, ik vind t heel onhandig maar vind stinkend fruit en zo heel vervelend en zeker nu in de zomer. Ik zet tijdens het koken een bak op t aanrecht, en gooi die dan weg. ( zonder bak he haha die gaat in de vaatwasser) Karton doe ik ook gelijk buiten of stapel ik eventjes op op tafel, en gooi het daarna weg. ( lees: blijft wel eens 2 dagen liggen ) Luiers mogen hier met grijs mee dus 1 grote kliko. Plastic hebben we een zak voor dus die vul ik dan in de voorraadkast.
Ik heb een duo-afvalbak voor rest en plastic. Glas gaat in een shopper in de trapkast en breng ik om de zoveel dagen weg. Klein karton/papier gaat in een mandje in de gang (in een lade) en gooi ik leeg in de container als het vol is. Grote dozen gaan meteen in de papierbak. Gft verzamelde ik in een klein bakje (mepal calypso) op het aanrecht en gooide ik dan iedere dag leeg in de gft container. Maar daar ben ik mee gestopt, zodra de hele zooi hopeloos ging schimmelen en mieren e.d. aantrok. Zo smerig, en ik heb nog geen goede methode gevonden om dat schoon te houden of makkelijk schoon te maken. (Dus gft gaat nu bij rest )
Ik heb ook de Mepal Calypso en als die vol is gaat het in een bio zakje en dan in de gft bak. Hier alleen wat last van slakjes in de bak Wij betalen per leging van de restafval bak dus zonde om gft daar bij te gooien.
Ik heb een klein bakje op het aanrecht voor gft, met daarin biologisch afbreekbare zakjes. Die mogen gewoon in de gft bak! Dan gaat het bakje dus niet stinken en je gft bak ook niet. Glas en papier zamelen we sowieso apart in, in de berging. Voor het glas heb ik een grote tas die ik af en toe ga legen bij de glasbak en het papier gaat in een kartonnen doos (van de supermarkt) en wordt regelmatig opgehaald of weggebracht. Plastic: gemiddeld 1,5 zak per week, wat wekelijks wordt opgehaald. Restafval: wordt elke twee weken opgehaald, maar we redden het makkelijk om dat maar 1 keer per maand te doen (ook met de luiers). Wij betalen voor het aantal keer dat je restafval aan biedt. Ik zou je luiers ergens anders verzamelen dan bij je keuken, zoveel luiers zul je niet meer hebben denk ik? En bij het goed scheiden van je afval, houd je maar weinig restafval over.
Die zakjes ben ik ook wel eens gehad, maar daar gaat toch ook wel vocht doorheen toch? Nu heb ik een tijd van die enorme papieren container zakken in de gft container gehad, maar zodra het te warm werd, werd dat toch heel vies (fel oranje schimmel tussen zak en bak). Misschien dat dat wel beter gaat met die bio-zakjes.
Hier wordt 1x in de 2 weken gft opgehaald en 1x in de 2 weken restafval. We zouden het afkunnen met 1x per maand rest, maar onze buren gooien hun overige rest bij ons erin (vermoed dat ze niet recyclen). Ze rijden dan wel onze container naar de stoep en terug 1x per maand maar papier. Plastic en glas moeten we zelf naar de container brengen. Ik zou erg gelukkig zijn met gescheiden luiers ophalen, die moeten bij ons helaas bij rest. We hebben een vuilnisbak met 3 bakken in de keuken: plastic, rest, gft. Glas gaat in een tas in de trapkast en papier hebben we nog geen oplossing voor, maar gaat eind van de dag in de kliko. Ik durf op dit moment nauwelijks bij de gft-bak in de buurt te komen. Denk er hard over om een reinigingsabonnement ervoor af te sluiten...
Wij hebben zo'n peperdure afvalbak van JosephJoseph. Ideaal. Glas onderin. Restafval bovenin. Klein bakje voor gft dat elke dag schoon MOET in de zomer. Plastic in de trapkast. Mand voor oud papier. We gebruiken wasbare luiers dus weinig troep daarvan. Prima te doen.
Ik heb in de keuken een vuilnisbak voor restafval en eentje voor plastic. Gtf doe ik direct in de groene kliko (en veel etensrestjes/schillen etc. eet de hond op). Glas zet ik bij de achterdeur en als ik naar de schuur loop, stop ik het daar in een bak die ik eens in de zoveel tijd in de glasbak gooi. Papier gooi ik direct in de papiercontainer.
Vocht gaat er soms een beetje doorheen en na een week of 2 wel wat meer, dan begint het zakje echt af te breken. Maar dan wordt de container alweer geleegd
Inderdaad, die gebruik ik ook in de zomermaanden, 2 weken gaat net goed. Edit, ik heb zo’n biozak in de container zelf.
Ik ga toch maar zo'n duo vuilnisbak kopen dan, dat scheelt iig wat. Overal die zakken en dozen word ik helemaal gek van, en dan ook nog met die warmte! Probleem is dat ik door de verhuizing meer (rest) afval heb. Mijn grijze container zit al helemaal vol en wordt pas over 2 weken opgehaald. Daardoor dus gedwongen wat zakken in de schuur te zetten maar ik durf nu echt letterlijk de schuurdeur niet meer open te doen
Ik heb alleen een restafval prullenbak in de keuken staan. De rest doen we gelijk in de goede container en plastic in zakken die buiten en in de garage staan. Glas en restafval moeten we zelf wegbrengen, de rest word opgehaald. Ik heb er echt een hekel aan om dat in bv de keuken te laten liggen. Kleine moeite om het gelijk even weg te gooien.
Hier duo prullenbak voor rest en gft. Voor gft hebben we groene afbreekbare zakken ook in de grote kliko zo een groene zak. Hier staan de klio's in de tuin met volop de zon erop. Je kunt je voorstellen wat dat met je genot kan doen. Nu doen we het dus op deze manier en hebben veel minder last van diertjes en geurtjes. Plastic en karton verzamelen we in de voorraadkast. Wij zijn ook net verhuisd en hadden hiervoor ondergrondse vuilbakken. Heerlijk was dat!!! Zak vol en meteen weg! Moesten heel erg wennen aan het scheiden maar lijken nu een fijne manier gevonden te hebben.
Hier staan op de hoek vd straat ondergrondse containers voor vuilnis (geen aparte gft), papier, plastic, glas en kleding. In het traphok dus manden voor al die dingen. In onze keuken een vuilnisbak voor gft/rest. Die gaat zodra 'ie stinkt ook naar de container.
Ik heb in de bijkeuken een doos voor glas. In de keuken restafval, daar gooi ik ook gft bij. We hebben een klein tuintje en ik vind het echt ranzig. Plastic gooi ik gewoon gelijk in de container en als ik er geen zin in heb, leg ik t even op het aanrecht. Papier ook gelijk in de container.
Papier loop ik direct de schuur in. Plastic ook, dat verzamel ik alleen op het aanrecht tijdens het koken. Gft heb ik een heel klein containertje voor in mijn keukenkastje maar ook daar: tijdens het koken verzamel ik het en loop het meteen weg, containertje alleem voor een keer een bananenschil oid, bakje gaat ongeveer een week mee en op vrijdag ook in de gft. Overige gewoon grote prullenbak.
Kan je de vuilniszakken voor deze keer niet naar de mileustraat brengen? Dan hoef je niet nog 2 wkn met die zakken in je schuur te zitten. Wij hebben deze duo bak: https://www.bol.com/nl/p/eko-pedaalemmer-2x30-l-mat-rvs/9200000011810616/?Referrer=ADVNLGOO002032-G-50824141352-S-376870373981-9200000011810616&gclid=Cj0KCQjwl7nYBRCwARIsAL7O7dHIYk-h5TYp78XHNRps9S3N51r5r453C16mstranyWtFRmLsUKheTUaAmuWEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Ik vind hem heel fijn. Hij sluit goed en de zakken blijven goed oo hun plek zitten.
Misschien dan toch nog een poging wagen met én de papieren containerzak én de kleine biozakjes. Misschien is dat net genoeg. Maar misschien scheelt het ook dat ik geen goede schaduwplek heb voor die containers. Ze staan in de voortuin en vanaf 15 staat daar vol de zon op. Maar een poging kan altijd.