Ladies, Ik heb samen met mijn vriend een dochter. Ik woon bij hem in en betaal niks mee aan zijn woning. De woning staat volledig op zijn naam en mijn dochter en ik staan hier wel ingeschreven. Nu werkt hij op een booreiland. En is hij vaak weg. Hij krijgt gevarengeld van zijn werk. Nu vraag ik mij af: stel hij overlijd. Waar heb ik dan recht op? Sta ik dan op straat met dochter en al? We hebben geen samenlevingscontract niks. Niet getrouwd of geregistreerd partnerschap. Ik vraag me af of het handig is een samenlevingscontract af te sluiten of iets dergelijks. We willen niet trouwen nog.
Grof gezegd; dan heb je geen poot om op te staan. Ik zou als ik jou was dus wel even wat op papier gaan zetten.
Dan ben je "overgeleverd" aan de erfgenamen, wss zijn ouders of broers/zussen. Ik zou dit wel rap regelen via een testament. Je hebt in principe nu nergens recht op
Idd even een samenlevingscontract op laten stellen, of trouwen/geregistreerd partnerschap.. edit, of een testament
Zijn dochter heeft wel rechten en is de eerste erfgenaam Dus niet zijn ouders Tenzij hij zijn dochter niet heeft erkent Maar je moet zeker wel iets gaan regelen
is hij de vader van je kind? dan zou je kind alles erven en dan kan jij daar toch gewoon als haar moeder mogen wonen? of denk ik nu te simpel.....
Als er geen testament is gemaakt, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Het wettelijke erfrecht is geregeld in boek 4 van het Burgerlijk Wetboek. De wet deelt de erfgenamen in 4 groepen (bloedverwanten) in. Je gaat pas naar een volgende groep als de eerdere groep geen effect sorteert (wanneer de overledene in die groep geen erfgenaam achterlaat). De groepen zijn als volgt ingedeeld: groep 1: echtgenoot, geregistreerd partner, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen; groep 2: ouders, broers, zusters en afstammelingen van broers en zusters; groep 3: grootouders; groep 4: overgrootouders. In beginsel erft iedere erfgenaam een gelijk gedeelte. Voor kinderen, broers, zusters, grootouders en overgrootouders geldt er plaatsvervulling.
Ik dacht dat hij niet de vader was. In dat geval, ervan uitgaande dat hij haar erkend heeft, is zij erfgenaam en zal jij het vruchtgebruik mogen hebben. Maar dan nog is het erg verstandig om een en ander op papier te zetten!
Ik dacht eerst van niet, maar las later haar startpost en las dat ze samen met haar vriend een dochter had.
Ik zou zeker een samenlevingscontract op laten stellen, want je hebt nu helemaal niks als hem iets overkomt. Alles gaan over op jullie kindje en daar mag jij niet aan komen. Dit zal dan in beheer gesteld worden totdat ze er wel wat mee kan. Heeft je vriend een koopwoning, dan moet er geregeld gaan worden dat jij in de woning mag blijven door jou bij te schrijven in de akte of in een testament. Gaat het om een huurwoning, dan moet jij als mede eigenaar op papier komen in de huurovereenkomst zodat je er niet uitgezet kunt worden mocht er iets gebeuren. De rest kan allemaal in een samenlevingscontract genoteerd worden.
Even nuanceren: ik neem aan dat hij zijn kind wel erkend heeft? Dan is zij erfgenaam. Volgens mij, maar daar ben ik niet 100% zeker van, moet jij als haar wettelijk vertegenwoordiger de nalatenschap dan gaan beheren. Bij een koophuis zou dat dus betekenen dat je daar wel kunt blijven wonen tot je dochter meerderjarig is. Neemt niet weg dat ik toch een samenlevingscontract en testament zou laten opstellen en je zou melden bij het pensioenfonds van je vriend.
huur of koop... in sommige gemeente is het zo sta jij langer dan een jaar ophetzelde adres kan je aanspraak maken op het huis... koopmword het een erfgenamen kwestie
Of het nu wel of niet zijn kind is.... ik zou gewoon als de gesmeerde bliksem een samenlevingscontract opstellen en liefst ook een testament. Dan heb je alles in één keer afgedekt.
Ik kwam dit net tegen op het WWW, misschien heb je er wat aan. Ongehuwd samenwonen of trouwen | Financieel: Geld
regel ook even de bankzaken mee stel je vriend heeft een rekening op zijn naam dan kan jij daar niet bij/aankomen.