Hej allemaal, Wij hebben een kater van 7jaar en half. Zondag heeft hij voor de eerste keer sinds 4j in de zetel geplast. Vandaag heeft hij voor de 2de keer in de zetel geplast. Lichaamelijk is hij in orde (vorige blaasontsteking deed hij elke plasje buiten de kattenbak). Kattenbak is proper.aandacht krijgt hij een beetje minder sinds dl er is en ik meer uren werk. Nu zeiden mijn so dat dit uit frustratie is. Wat zouden jullie doen onze kat buiten laten(in de zomer mag hij buiten en is hij bijna niet binnen te krijgen) of kat binnen houden en proberen met een extra kattenbak ofzo? Met een gedragstherapeut moet ik hier niet aankomen want ml is van mening dat katten buiten horen. En het feit dat de kat naar dl krabt helpt ml ook niet echt te overtuige om mitsu binnen te houden. Hebben julli misschien tips?
Mag hij nu helemaal niet naar buiten dan? Als dat zo is terwijl hij zomers wel mag kan het inderdaad nog wel eens frustratie zijn. Ik zou hem dus lekker naar buiten laten als hij dat wilt...
Zou toch voor de zekerheid nog wel even een urineonderzoek laten doen. Het zou nu best weer een blaasontsteking kunnen zijn hoor. En waarom zou je een kat in de winter niet buiten willen hebben? Onze katten vinden het heerlijk buiten! Ze liggen zelfs liever buiten op de loungeset te slapen dan binnen.
Ten eerste moet je beginnen met het GOED schoonmaken van de plek. Nu is de plek "gemarkeerd" en blijft hij die plek opzoeken. De enige twee middeltjes die de urine compleet verwijderen zijn Urine Off en (groene) Biotex. Waarom? In deze twee schoonmaakmiddelen zitten enzymen die de eiwitten afbreken in de urine van de kat. Maak het NIET schoon met chloor, want dat vinden katten juist lekker ruiken. Chloor is juist een ideaal schoonmaakmiddel voor de kattenbak. Zorg ervoor dat je een gebied ruim groter schoonmaakt dan waar de kat geplast heeft, om ook alle spetters te verwijderen. Vervolgens moet je zien te achterhalen wat het is waardoor hij plast. Is het stress? Is het dominantie? Je zegt medische oorzaken (blaasontsteking, blaasgruis) te hebben uitgesloten. Dat is doorgaans wel de meest makkelijke manier om op te lossen. Stress en dominantie zijn gedragsmatig en bijna nooit meer (goed) te veranderen. Een kater die eenmaal binnen plast, zal hier zeer waarschijnlijk niet meer mee stoppen. Hoe weet ik dat? Onze kater heeft 1,5/2 jaar binnen gesproeid. Het begon met incidenteel sproeien en het ging van kwaad tot erger. Onze kledingkasten zijn aan de onderkant helemaal stukgegaan, de plinten van onze houten vloer staan in de gang helemaal krom.... Er is NIETS dat we niet geprobeerd hebben om dit op te lossen. De dierenarts (gespecialiseerd in kattengeneeskunde en -gedragskunde) zei ons direct al dat wanneer een kater eenmaal binnen sproeit de kans nihil is dat het weer zal gaan stoppen (tenzij er een medische oorzaak is). Ze gaf toen direct al aan dat herplaatsen en het accepteren de enige opties waren. Natuurlijk begeleidde ze ons in alle andere stappen die we wilden ondernemen, maar helaas.... na bijna 2 jaar lang van hoop, vrees en frustratie hebben wij onze kater moeten herplaatsen Wat een hel. "Gelukkig" sproeit hij nu niet meer. Ohja, en nog even een inkopper: de kat nú naar buiten doen terwijl hij dat niet gewend is, maakt het probleem alleen maar erger. Dit zei de dierenarts én wij hebben dit aan den lijve ondervonden. De kat zal daardoor nog meer in de stress schieten; zijn wereld wordt ineens een stúk groter en daardoor zal hij alleen nog maar meer de behoefte voelen om zijn gebied thuis te markeren. Dit even omdat je man waarschijnlijk zal gaan zeggen dat die kat maar naar buiten moet. Bad idea!
In de zomer staan onze tuindeuren open en kan mitsu zo naar buite of binne wanneer hij daar zin in heeft. Nu is het veel te koud om de deuren open te laten. En aangezien meneer maar 5minute buiten wil en dan terug even binnen enzovoort heb ik de tijd niet om te portieren. Misschien inderdaad nog maar eens een tripje dierenarts boeken. Ik heb de zetelkussens behandelt met ecodor en de kussenhoezen en kussens die ook ondergeplast waren gewassen met azijn en wasmiddel. Doen wij op het werk ook met bewonerlinnen dat bevuild is met urine. Hij heeft vandaag trouwens maar op 1 van de 3 plaatsen van zondag geplast.
Dat is niet voldoende. Daardoor zal hij de plek keer op keer op blijven zoeken en gaan besproeien. Kattenurine bevat bepaalde eiwitten die een geurspoor afgeven. Katachtigen markeren immers hun territorium Dus: Biotex of Urine Off. Onze kat wisselde ook op een gegeven moment dagelijks van sproeiplek. Hij had een stuk of 5 door het hele huis en die wisselde hij af. Soms liep hij zenuwachtig van plek naar plek naar plek. Goed in de gaten houden.
Ik hoop dat je snel uitvind of hij een blaasontsteking heeft, bij katers is dat namelijk spoed! Snel langs de dierenarts gaan is dus echt geen overbodige luxe. Succes!
Biotex is enzymatisch en breekt zéker wel de eiwitten af. Hier wordt de werking genoemd i.c.m. wondreiniging: Wond schoonmaken | Dierenartsenpraktijk In de IJmond. Zie ook: Mijn kat plast naast de kattenbak! - Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn! Onzindelijkheid en Sproeien | Dierenartsenpraktijk Ypenburg en Nootdorp http://www.dierenklinieklochem.nl/gezelschapsdieren_details.php?con_id=83
Okee, dan kan het wel, maar ecodor doet dat dus ook, de complete urineplek verdwijnt, kun je zien met een blauwe lamp.
Ik zou ook eerst naar de dierenarts gaan. Hij kan nu wel anders reageren op een blaasontsteking oid. Ze stoel kun je misschien schoonmaken met groene biotex? Dat werkt vaak wel goed tegen de geur en zodat katten hun eigen geur niet herkennen en het weer doen. En daarna misschien tijdelijk zilverfolie op die stoel leggen? Buiten laten vind ik niet kunnen. Ze houden van buiten, maar echt niet alleen maar. Helemaal niet omdat hij altijd een binnen heeft gehad.
Hier ook last van gehad en dat was juist bij mij het eerste teken dat hij weer blaasgruis had. Nu over op speciaal dieetvoer en nooit weer last gehad. Tripje naar de dierenarts dus. Vaak kun je het ook al zien als je wat urine weet op te sporen.
Ecodor doet hetzelfde als biotex.. en serieus ik kan het weten want ik heb een kater die 3 jaar lang heel mijn bed en bank onder piste.. Ecodor erop.. veeeeeel! In trekken en je ruikt niks meer.. Wij hebben toen een gedrag therapeut laten komen want werd helemaal gek! Hij bleek naar buiten te willen en deed dit uit frustratie.. Hij gaat nu naar buiten en heb nergens meer last van!!!!!! Ecodor gebruikte ik overal en biotex waste ik alles mee!