Een familielid heeft een kantoorruimte gehuurd voor de komende drie jaren. Alleen loopt het nu helemaal niet lekker meer, dus wilt hij eruit. In de algemene bepalingen huurovereenkomst kantoorruimte staat dit: Indien Huurder het gebruik van het gehuurde voor het einde van de huurovereenkomst heeft beëindigd, is Verhuurder gerechtigd, zich op kosten van Huurder toegang tot het gehuurde te verschaffen en zich in het bezit daarvan te stellen, zonder dat dit een gebrek oplevert. Kan iemand mij in jip en janneke taal vertellen wat ze hier bedoelen? Bedankt!
Mijn interpretatie: als je familielid aangeeft de kantoorruimte niet meer te gaan gebruiken (maar nog voor de einddatum van de huurovereenkomst), mag de verhuurder het kantoorpand naar binnen gaan en weer zelf gaan gebruiken. Als de verhuurder daar kosten voor moet maken, bijvoorbeeld nieuwe sloten omdat jouw familielid de sleutel niet heeft ingeleverd en de verhuurder er anders niet in kan, dan zijn die kosten voor je familielid. Er staat hier *in mijn ogen* niet dat de huur vroegtijdig opgezegd kan worden, en dat je familielid dus de resterende huur niet hoeft te betalen... (mocht dat je vraag zijn)
Volgens mij staat er dat mocht de huurder voor de 3 jaar (wij haar voor getekend heeft) opzegt. Dat de verhuurder zelf het pand weer in gebruik mag nemen op kosten van de huurder. Dus wanneer de huurder de sleutels niet wil inleveren komen de kosten van binnentreding voor de huurder. Hierna mag de verhuurder weer doen met het pand wat hij wil en kan de huurder er geen rechten meer aan ontlenen. Echter is het huren van een kantoorpand altijd voor 3 jaar. Hier zal hij dus ook voor moeten betalen. Mits hij met de verhuurder kan overeenkomen dat de huur eerder opgezegd kan worden. Wil de verhuurder dit niet omdat hij bijv. Niemand anders heeft die het wil huren staat hij in zijn recht om de termijn van 3 jaar aan te houden. Heb mijn vriend er even naar laten kijken (studeerd rechten) en die bevestigd mijn stukje.