Goedemiddag allemaal, Ik weet eigenlijk niet zo goed waar ik dit plaatsen moet, maar ik denk dat jullie hier ook wel mee bezig zijn. Wij zijn ons aan het oriënteren op een basisschool voor onze dochter. Maar jeetje, wat is dat nog lastig. Waar vind je objectieve informatie over basisscholen? Is er iets van een verzamelsite? Voor kdv's kun je natuurlijk de inspectierapporten vinden, is dit er ook voor basisscholen? En waar baseren jullie je keuze voor een basisschool op? Wat vinden jullie belangrijk? Alvast bedankt!
Scholenkeuze.nl Ik ga mijn zoontje in september inschrijven voor de basisschool. Hij is dan nog maar 5 maanden, erg vroeg dus. De school van mijn keuze heeft een enorme wachtlijst, dus dat is helaas nodig. Ik heb nu gekeken waar ik denk dat het beste onderwijs wordt aangeboden (vroeg engels, aandacht voor ontwikkeling van bepaalde interesses zoals techniek). Als mijn zoontje daar niet goed bij zou passen maak ik op een later moment een andere keuze. Je kan volgens mij ook vergelijken op basis van Cito, grootte van de school, e.d.
Www.onderwijsinspectie.nl Op 10.000scholen.nl staan alle scholen in Nederland, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden en vergelijken.
www.scholenopdekaart.nl Dat vond ik de handigste site. Als je klikt op 'resultaten' en dan 'eindtoets', dan zie je de Cito-scores staan, maar ook 'percentage gewichtenleerlingen'. Een gewichtenleerling is een kind met ouders met lage of geen opleiding. Ik heb hier bijv een leuke Daltonschool in mijn woonplaats die me qua schoolgids erg aansprak, maar gewichtenleerling is 80% en mede daardoor ook hele lage Cito score. Dit komt omdat die school in een achterstandswijk staat. Terwijl een ander school minder dan 10% gewichtenleerlingen heeft (nieuwbouwwijk met yuppen). Dat is wel iets waar ik op let. Daarnaast vond ik belangrijk de schooltijden, continuerooster en BSO mogelijkheden. Vroeg Engels, en wat ze doen met hoogbegaafde leerlingen (versnelling of verdieping), dat kun je in de schoolgids nazoeken. Heeft elke school wel digitaal op website staan. Afstand wil ik niet verder dan 1 km, dus de 2 scholen die mij op basis van informatie meest aanspraken ben ik allebei gaan bekijken om wat vragen te stellen en sfeer te proeven.
En wat ik je ook wil aanraden: loop een keer langs bij de scholen en proef de sfeer. Wat voor kinderen zitten er? Wat voor ouders staan er op het schoolplein te wachten? Ziet de school er gezellig en fijn uit? Wat is je gevoel? Veel mensen kijken alleen naar cijfers en dergelijke, maar vergeten hun gevoel en dat is in deze toch wel het belangrijkste. Succes met het kiezen!
Ik vond de keuze ook heel moeilijk, vanuit praktische overweggingen, wou ik graag een school dichtbij en zo weinig mogelijk geloofgerelateerd....dan kom je bij ons snel op een openbare school uit. Wij hebben bij 4 scholen (2 openbare en 2 katholieke) een afspraak gemaakt en zijn wezen kijken. Daar kregen wij al een eerste indruk, er was een nieuwgebouwde school tussen met fantastische faciliteiten, maar er was nog geen sfeer en de school lag op een winderige plek aan de buitenkant van de wijk, zonder veel groen. Een openbare school zat tussen de flats en de kinderen hadden last van het terugkatsend geluid en iedereen liep daar maar rond door het gebouw en de klassen in en uit. Bij de andere openbare school was de ligging heel mooi en de grootte van de groep ideaal, maar in mijn ogen de verhouding tussen allochtone en autochtone leerlingen volledig zoek en niet in relatie tot de mensen die in de wijk wonen. Dus de keuze werd al beperkter.... Mijn zoontje is van mei en kwam vanuit de "veilige" peuterspeelzaal terecht in een groep 1 met 28 kinderen zo aan het eind van het schooljaar. Dat heb ik mij onvoldoende gerealiseerd. Tegen mijn verwachting in is dat heel goed gegaan. Kinderen zijn waarschijnlijk toch flexibeler, maar naast het wennen aan de school en de deels veel grotere kinderen in zijn groep is het eind van het jaar ook minder gestructureerd. Vanaf september stromen dan weer veel kinderen door naar groep 2, en wordt de groep opnieuw gevuld met nieuwe jarige kindjes, dus het is rustiger, maar hij moet weer wennen aan andere kinderen. En er zijn ook veel dingen, waar je geen invloed op hebt, bijvoorbeeld het aantal leerkrachten dat per week voor een groep staat, omdat er veel vrouwen deeltijd werken en natuurlijk ook in een leeftijd zijn dat ze zelf zwanger worden. Dus misschien eerst naar een onderwijsconcept zoeken, wat je aanspreekt een van daaruit verder kijken. Ik heb ook naar Cito scores, websites en schoolgidsen gekeken, en ben uiteindelijk bij een school uitgekomen die mij in het begin eigenlijk het minst aanspraak.
28 kinderen aan het einde van het jaar valt nog mee Zana, in mijn omgeving hoor ik vaak dat het wel 35 of meer kan worden. Vooral in kleuterklassen. Niet fijn, maar wel de huidige tendens. Maar goed, dat is offtopic.
1 van de sites die boven aangegeven wordt iig. En sfeer proeven, verhalen van mensen om je heen vragen etc. En het soort onderwijs. Wij hebben onze oudste met 1,5 jaar ingeschreven en zijn toch verder gaan kijken dit jaar (ze wordt binnenkort 4). En uiteindelijk toch bij een andere school uitgekomen. We gingen twijfelen door het karakter van onze dochter, we denken dat ze op deze school beter op haar plaats is straks. Maar wij vonden het ook heel moeilijk om de knoop door te hakken.
Ik heb ook andere ouders van de peuterspeelzaal gevraagd, naar welke school ze hun kinderen wilden sturen en ben op een open dag geweest of heb mij op de nieuwsbrief of Facebook geabonneerd. Het is best lastig om als buitenstaander een goede inschatting te maken, vooral als je weinig mensen met kinderen in de basisschool leeftijd in je omgeving hebt, maar zo kreeg ik vooraf een beetje een indruk, wat de kinderen op de verschillende scholen deden. Hoe het uiteindelijk uitpakt weet ik nog niet, want pas later kom je ook achter dingen die misschien niet zo leuk zijn als in de schoolgids of tijdens het gesprek, het hangt ook af van de chemie tussen de kinderen onder elkaar en met de leerkrachten, hoe worden dingen opgepakt, hoe ontwikkelt zich je eigen kind, maar omdat ik mij vooraf mee bezig heb gehouden, sta ik op dit moment wel achter mijn keuze.
Cijfertjes op n website zeggen niet altijd iets over de kwaliteit van ee school.. Er zijn veel meer factoren die daar invloed op hebben. Los daarvan.. Ga zelf kijken op scholen, gesprek met de directeur, rondleiding.. Zo krijg je een indruk, en als je dat op meerdere scholen doet voel je vanzelf wat bij jullie past. Praat ook eens met ouders uit de buurt, wat vinden zij van de school? Bedenk je ook of jouw kind redelijk 'mainstream' is of dat hij juist veel structuur/extra uitdaging/ extra aandacht nodig zal hebben (voor zover je dat nu al kunt inschatten) dat kan natuurlijk ook de keuze beïnvloeden. Er zijn bv scholen waar veel meer structuur is en alles wat klassikaler is. Dat vindt de een ouderwets, de ander voelt zich daar juist goed bij.. Succes met de keuze!