Bevallen in het buitenland

Discussion in 'De bevalling' started by aukie, Apr 10, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. aukie

    aukie Actief lid

    Apr 6, 2008
    343
    0
    0
    Hi allemaal,

    Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van in het buitenland bevallen.
    Ik woon zelf in Ierland en merk dat als ik met mijn vriendinnen in NL praat, dingen er toch wel anders aan toe gaan. Niet slechter hoor, alleen maar anders. En ik ben een paar keer postings tegengekomen van dames die in Belgie wonen en zelfs eentje in Finland.
    Ik zal zelf de spits afbijten met te vertellen hoe het hier in zijn werk gaat.

    Ongeveer 95% van de vrouwen bevalt in gespecialiseerde ziekenhuizen, maternity hospitals. Thuisbevallen is erg zeldzaam, vooral ook omdat er een chronisch tekort is aan zelfstandig werkende vroedvrouwen. Ook vergoed niet elke ziektekosten verzekering een thuis bevalling. En tot slot is het ook nog afhankelijk van waar je woont, aangezien de schaarse vroedvrouwen alleen maar in bepaalde gebieden werken.

    In geval van een ziekenhuis bevalling, heb je de keuze uit 3 mogelijkheden. Je kan kiezen voor public, semi-private (eigen bijdrage van max 600 euro)en private care (kosten 3000). (afhankelijk van je ziektekosten verzekering kan je de kosten of eigen bijdrage (gedeeltelijk) vergoed krijgen)
    Bij public care, heb je per afspraak een dienstdoende verloskundige tijdens de bevalling een dienstdoende vroedvrouw en je verblijft op een zaal van max 6 vrouwen.
    Bij semi-private care, heb je per afspraak dezelfde verloskundige, tijdens de bevalling een dienstdoende vroedvrouw en je verblijft op een zaal van max 4 vrouwen.
    Bij private care heb je altijd dezelfde verloskundige, en deze zal ook tijdens je bevalling aanwezig zijn. Verder krijg je een prive-kamer.

    Men gaat standaard uit van 3 dagen in het ziekenhuis bij een natuurlijke bevalling. Na een keizersnede is dit 5 dagen.
    Er bestaat geen kraamzorg.

    Men is erg zuinig echo's. Er wordt een snelle gedaan met 12 weken om te zien of er een kloppend hartje is en dan wordt er eentje rond 20 weken gedaan waarbij alles wordt opgemeten.
    In de eerste paar maanden heb je 1xper maand een afspraak. Tegen de tijd dat je 30 weken bent wordt dit elke 2 weken. En vanaf week 36 is dit opgeschroeft naar 1x per week.
    Je kan ervoor kiezen om de zorg met je huisarts (GP = General Practisioner) te delen, dit scheelt je trips naar het ziekenhuis. De ene keer ga je dus naar de verloskundige, de andere keer naar je huisarts.

    Wanneer je eenmaal 1x per week bij de verloskundige moet zijn, dan zijn de bezoekjes aan de huisarts niet meer nodig.

    Tijdens de bezoekjes aan de verloskundige, worden een aantal routine onderzoekjes uitgevoerd. Je wordt gewogen, je bloeddruk wordt gemeten, je urine gecontroleerd en de hartslag van de baby wordt beluisterd.
    Er wordt verder niet zoveel verteld of besproken, tenzij je er zelf om vraagt.

    Als voorbereiding op de voortgang van je zwangerschap en op je bevalling, worden er klasjes gegeven die je alleen of met een partner kan bezoeken. Meestal bezoek je deze rond vanaf je 20ste week. Tijdens deze 5 lessen van 1,5 uur wordt zo'n beetje alles uit de doeken gedaan over de verschillende stadia van de bevalling, van wat je wel niet kan eten, je houding, wat voor klachten je zou kunnen krijgen, wat voor soorten pijnstliing er zijn, etc.

    In tegenstelling tot NL wordt painrelief vrijelijk aangeboden aan vrouwen, mits dit natuurlijk mogleijk is gezien de omstandigheden. De meest gebruikelijke manier van pain relief is een ruggenprik, maar een gas mix of de tens worden ook best veel gebruikt.

    Mocht je ovetijd zijn, dan laten ze je max 14 dagen overtijd raken. Na die 14 dagen wordt je ingeleid.

    Zo, dit is het in een notendop. Ik ben heel benieuwd naar andere verhalen.

    groet, Audrey
     
  2. cristel1986

    cristel1986 VIP lid

    Feb 25, 2006
    5,200
    0
    0
    bij nijmegen
    hi aukie,

    ik woon zelf in de us.. ben hier van beide kinderen bevallen... hier vragen ze idd ook bij de bevalling of je pijnstilling wil.. nouja normaal bij mij ging het beide keren zo snel dat ze er niet eens aan toe kwamen het t evragen... maar hier wordt je ook in het zh bevallen zeg maar. thuis mag niet eens is in de staat waar ik woon..

    ze zijn hier niet zuinig met echos gelukkig met cailynn heb ik wel 10 echos gehad de eerste maand wel 3 omdat ze niet wisten of het eitje nou bevrucht wa sof niet met yorgos heb ik er ook veel gehad 6 stuks... dus heb daar niks te klagen over.. hier blijf je met een keizersnee 4 dagen en gewone bevallling 1 nacht als het goed gaat... en je gaat naar een gyn niet naar een vk... ook wordt de ontsluiting elke week gecheckt vanaf 36/37 weken...
     
  3. Silvie

    Silvie Fanatiek lid

    Aug 16, 2005
    3,910
    0
    0
    Woerden
    Ik heb 3 jaar in Denemarken gewoond en mijn kids zijn daar ook geboren.

    Het is in DK ook anders dan in NL.
    Qua vk enzo is het ook zo dat je daar zelf je dingen moet vragen en anders ben je zo weer weg.
    Bij bevallen is het altijd in het zhuis. Ze kennen er geen thuis bevallingen, al komt het nu al iets meer voor nu er steeds meer Nederlanders naar toe gaan.
    Ze zijn er ook niet moeilijk met pijn bestrijding. Wil je een ruggeprik en het kan, dan krijg je die gewoon.
    Na de geboorte van je eerste kindje blijf je 5 dgn in het zhuis. Ze kennen in DK ook geen kraamhulp dus willen ze je op die manier alles leren. Bij de geboorte van de 2e mag je dezelfde dag naar huis,maar heb je dus ook geen kraamhulp.

    Als moeder krijg je er 46 weken zwangerschapsverlof en de vader krijgt 14 dagen.

    Er zijn idd nogal wat verschillen tussen diverse landen
     
  4. MariekeV

    MariekeV Fanatiek lid

    May 28, 2007
    1,189
    0
    0
    Ambulant Jongerenwerker /jeugd hulp verlener.
    Stockholm
    Hoi!

    Onze zoon is geboren in Stockholm en heeft een dubbele nationaliteit (vader is Zweeds).

    Mbt de zwangerschap en bevalling.. Ik pikte natuurlijk een hoop hier op, op het forum en ik was een beetje jaloers dat je in NL al een termijnecho krijgt rond 10 weken (toch?) en veel meiden al zo vroeg het hartje horen.

    Ik had na de 12 weken op zich veel vertrouwen in mijn zwangerschap, zeker nadat ik Elian voelde bewegen rond de 16 weken maar ik kreeg hier pas mijn eerste echo bij 18 weken om te kijken hoe ver de zwangerschap was en daarná heb ik pas bij de vk het hartje gehoord, mijn afspraak viel net daarna.

    Daarvoor zeiden ze dat het hartje nog niet te horen was met de doptone (je gaat in het begin niet zo vaak naar de vk). Moet nu altijd wel een beetje lachen als ik meiden hier zie posten dat ze zo ongeduldig zijn voor de eerste echo enzo.. ;) Ik had mijn eerste schopjes al gevoeld voordat ik uberhaupt een echo had gehad of zijn hartje had gehoord. Ik heb écht geduld moeten hebben! En dat was niet altijd makkelijk! Maar gelukkig voelde ik hem snel bewegen dus wist ik dattie er echt zat en groeide

    Ik heb daarna nog wel echo's gehad maar dit was mbt gezondheidsredenen van mij en de kleine (veel harde buiken en aardig ziek op het eind) maar verder krijg je hier geen echo's. Een pretecho kan maar daar betaal je dan direct zelf voor. Hebben wij niet voor gekozen.
    Verder heb je alle normale controles. Bij mij werd bijna iedere keer in mijn vinger geprikt om mijn waarden te controlen. Ik liep ook bij vkpraktijk die in het ziekenhuis zelf lag en verbonden was aan een kraamafdeling.

    Verder ga je hier tijdens de zwangerschap met je vriend/man ook vaak op een 'ouderschapscursus'. Wij vonden dat harstikke leuk, het was heel gezellig.

    Verder is het normaal dat je in het ziekenhuis bevalt, over pijnbestrijding doen ze niet moeilijk, je kunt krijgen wat ze hebben. Ik ben ingeleid bij 38 weken en heb bewust alleen gekozen voor lachgas maar ze hebben me wel een ruggeprik aangeboden maar dat wilde ik niet.

    Omdat ik al opgenomen was voor de geboorte wegens gezondheidsredenen (onstoken aderen in mijn huid, totaal opgezwollen en een bloeddruk van 150 bij 110 dus ze waren ook bang voor zwangerschapsvergiftiging) lag ik op een speciale afdeling en hebben we nog een week na de geboorte in het ziekenhuis gelegen. Maar normaal ga je hier na 1-3 dagen naar huis. Kraamverzorging kennen ze hier niet.
    Ze waren ook niet te beroerd om me heel vlot in te leiden ipv het nog even aan te kijken. Omdat ik op een speciale afdeling lag had ik een eigen kamer met douche en toilet en kon mijn vriend blijven slapen.

    De enigste rekening die we gehad hebben tijdens de hele zwangerschap en bevalling is de kosten van de maaltijden in het ziekenhuis a 8 euro per dag voor mij en 30 euro per dag voor het verblijf van mijn vriend (is vrijwillig natuurlijk, hij kon ook naar huis gaan 's nachts maar hij wilde blijven slapen bij ons).
    Verder staat de staat hiervoor. Maar daar betalen we dan ook behoorlijk wat belasting voor ;)

    Verder is Zweden ook een echt borstvoedingsland. Ik ben op de kraamafdeling enorm gepushed om borstvoeding te geven met als resultaat dat ik zo gestressed raakte dat het niet lukte. Had ook pas stuwing bij dag 6 na de geboorte en mijn zoontje was behoorlijk afgevallen. Daarna is het nooit meer goed gekomen met de borstvoeding en daar word ik hier af en toe raar op aangekeken als ik zeg dat ik alleen flessevoeding geeft. Mensen vinden het ook heel normaal hier om me dan te vragen waarom ik geen borstvoeding geef, alsof ik mezelf moet verantwoorden. Baal daar behoorlijk van.

    Ik merk nu ook dat ik toch wel wat 'Nederlands' ben in mijn opvoeding.. Zo slapen heel veel kindjes hier vanaf de geboorte bij de ouders in bed terwijl ik daar geen voorstander van ben bv. Even laten huilen wordt hier door sommige ouders (ik post ook op een Zweeds forum) zelfs bestempeld als kindermishandeling. :( Anyway..

    Je krijgt hier wel heel lang ouderschapsverlof. Je krijgt als ouder allebei 210 dagen 70% van je gemiddelde loon en daarna heb je nog een aantal laagniveau dagen. Mijn vriend heeft zijn dagen aan mij gegeven dus ik heb sowieso 420 dagen die je op allerlei manier op kunt nemen totdat je kindje 8 jaar is. Ik neem nu b.v. 5 dagen per week uit en werk 1 a 2 avonden in de week. Ik hoop dus zo lang mogelijk thuis te kunnen zijn met Elian. Je kunt je kindje hier ook pas vanaf 1 jaar na het kdv brengen dus voor die tijd zijn de kindjes sowieso bij 1 van de ouders.
     
  5. leeuwen77

    leeuwen77 Bekend lid

    Mar 7, 2006
    710
    0
    0
    duik instructrice
    bonaire
    Hoi,

    Ik ben bevallen op BOnaire! En hier is het ook allemaal heel anders!

    Hier krijg je de eerste echo al heel snel! Ik met 5 weken! De 2de kreeg ik met 22 weken en daarna niet meer!

    Hier kan je thuis bevallen, maar er zijn maar 2 personen op het eiland die dat begeleiden. Een is een vroedvrouw de andere een huisarts! Wel ga je in het begin om de 6 weken naar de HA (mijn huisarts doet 80% van de bevallingen op het eiland). Daar testen ze idd je bloeddruk en je plas waardes! En natuurlijk je gewicht.

    Ik ben in het ziekenhuis bevallen. In pijnstillers geloven ze niet (en dat heb ik geweten). Uiteindelijk heb ik een spoedkeizersnede gehad! Dit was op maandag ochtend om 3.45 en ik was dinsdag om 12.00 pm alweer thuis! Dus dat was vrij snel.

    Ik had een kamer met 1 andere vrouw!

    De kraamhulp kennen ze hier niet echt! Er komen 2 zusters 3 x naar je huis voor een half uurtje om de kleine te wegen en te laten zien hoe je haar moet wassen, en dat is het!

    Dus anders is het hier ook! Mocht er iets mis gaan word je naar curacao gevlogen!

    Wendy
     
  6. Niet meer actief

    ...ik ben zo jaloers op het lange verlof dat ouders in het buitenland krijgen! Eigenlijk schandalig dat mannen in Nederland maar 2 daagjes vrij krijgen...! En 10 weken voor de moeder is ook bar weinig als ik het zo vergelijk.
     
  7. mano82

    mano82 Fanatiek lid

    May 15, 2007
    1,554
    0
    0
    grafisch ontwerpster
    Hier in België krijgt de vader 10 dagen verlof, te nemen binnen de maand vanaf de geboorte. De moeder krijgt ongeveer 13 weken verlof dacht ik.
    Maar is nog altijd een groot verschil met 46 weken in Denemarken, wat zalig veel zeg!
     
  8. Troetelbeer

    Troetelbeer Actief lid

    Sep 3, 2007
    156
    0
    0
    Ik zal bevallen in Belgie. Hier zijn thuisbevallingen ook niet zo gebruikelijk als in Nederland. Er wordt hier eigenlijk al vanuit gegaan dat je in het ziekenhuis bevalt, waar je na de bevalling 5 dagen verblijft. In het ziekenhuis zijn hier drie informatie- avonden georganiseerd waarin bijna alles is verteld over wat je moet weten voor, tijdens en na je zwangerschap. Een ruggeprik doen ze ook niet moeilijk over. Hier bij ons in het ziekenhuis krijgt ruim 70 procent van de vrouwen een ruggeprik.

    Verder sta je hier onder controle van de gynaecoloog. Ik denk dat ik nu intussen 5 echo's heb gehad. Tussen je afspraken door bij de gynaecoloog plan je een afspaak bij je huisarts voor controle van je bloeddruk enz...
     
  9. mano82

    mano82 Fanatiek lid

    May 15, 2007
    1,554
    0
    0
    grafisch ontwerpster
    Hoi, wij zijn bijna even ver :) Ik beval ook in België.
    Ik heb intussen reeds 8 echo's gehad en morgen volgt nog eentje, dit met bloeddruk en urine controle. Heb tweemaal bloedonderzoek gehad in het labo van ziekenhuis.

    Hier kunnen we kiezen tussen eenpersoonskamer, tweepersoonskamer, suite of luxe suite. Maar ik denk dat dit afhankelijk is van ziekenhuis. Bij een keizersnede is je verblijf 6 dagen maar je kan ook eerder naar huis als je zelf wil. Verder betaal ik 22 euro per consultatie en krijg ik elke maand een rekening te betalen van gemiddeld 8 euro voor onderzoeken.
     
  10. leeuwen77

    leeuwen77 Bekend lid

    Mar 7, 2006
    710
    0
    0
    duik instructrice
    bonaire
    Nou, hier kreeg ik ook maar 4 weken voor 8 weken na verlof! En toen heb ik besloten om thuismoeder te worden. Want mijn kleine achterlaten bij een vreemde met 8 weken, kreeg ik niet over mijn hart!
     
  11. Susanna

    Susanna Bekend lid

    Jan 17, 2008
    698
    0
    0
    stay@homemum
    USA
    Net als cristel1986 woon ik ook in de VS. Ik ben zwanger dus over bevallen weet ik niet veel maar wel dat ik nu al merk dat alles flink anders is dan in NL.
    Idd bevallen in het ziekenhuis is de standaard en het kindje blijft niet bij je op de kamer na de geboorte, maar gaat op zaal. In Pennsylvania (staat) waar ik woon, mag je thuisbevallen maar wordt nauwelijks gebruik van gemaakt.
    Ze zijn zuinig met echo's, je krijgt er 2. Vele tests worden er aangeboden hier. Ik krijg een test om te zien of ik niet te smal ben om op de natuurlijke manier te bevallen.
    Vrouwen krijgen hier onbetaald zwangerschapsverlof, daarom gaan er velen al heel snel na de bevalling aan het werk. Of je moet voor een bedrijf werken dat een familyprogram heeft, maar daar zijn er niet veel van. Ik vind dit echt verschrikkelijk. NL is echt zo slecht nog niet met verloven.
    Kraamzorg heeft idd alleen NL in de wereld.
    Je mag hier ook op eigen verzoek een keizersnede als je gewoon niet natuurlijk WILT bevallen.
    Er wordt hier ook veel sneller ingeleid, 2 weken overlopen is zeldzaam. Ook keizersnedes worden veel sneller uitgevoerd als de arts denkt dat je gevaar loopt.
    Verder waar je in NL vaak lang moet wachten voor een afspraak, kun je hier meteen terecht bij de gyn. i.p.v. weken wachten.

    Cristel hoe lang woon je al in de States?
     
  12. Iuno

    Iuno Bekend lid

    Feb 12, 2008
    955
    0
    0
    Hallo dames!

    Ik woon in Oostenrijk en mijn zoontje heeft ook een dubbele nationaliteit (papa is Oostenrijker ;) ). Hier gaat alles ook heel anders dan in Nederland.

    hier is het gebruikelijk dat je een afspraak met de gyn. maakt, zodra je weet dat je zwanger bent. Je wordt op die eerste afspraak dan gelijk al onderzocht en krijgt een inwendige echo, om de zwangerschap te bevestigen en te bepalen hoever je bent. De ene gyn. praat meer dan andere, maar je moet ook hier zelf vragen, anders vertellen ze uiteindelijk maar de helft.
    Je krijgt ook gelijk een boekje mee, de 'Mutter-Kind Pass'. Hierin worden al je onderzoeken tijdens de zwangerschap bijgehouden. Er worden officieel 3 echo's gemaakt (voor week 12, week 18-22 en week 30-34), maar ik heb bij elk bezoek wel een echo gekregen. Ook wordt de bevalling in dit boekje vermeld en alle onderzoeken die bij het kind worden gedaan, van dag 1 t.m. 5 jaar (eerst regelmatig, later met grotere afstanden). De inentingenpas zit er ook in vastgeplakt.

    Van 8 weken voor tot 8 weken na de uitgerekende datum kom je hier in de Mutterschutz, een soort zwangerschapsverlof. In deze 16 weken krijg je een bepaald bedrag per maand betaald vanuit het ziekenfond (ca 800 euro per maand, dacht ik). Als de baby er eenmaal is en je Mutterschutz is afgelopen, ga je automatisch de Karenz in (ouderschapsverlof). Eerst kreeg je standaard ca 435 euro per maand 'kinderverzorgingsgeld' (naast een soort van 'kinderbijslag', wat hier bovendien veel hoger ligt dan in NL) totdat het kind 2,5 jaar is, of er een volgend kind geboren wordt, net wat eerder is (in het laatste geval krijg je dat geld dan wel weer voor de jongste). Sinds 1 jan. 2008, kan je er ook voor kiezen en hoger bedrag over een kortere periode te krijgen. Je krijgt dit geld, ongeacht of je (weer) gaat werken of niet! Je mag als ontvanger alleen niet meer dan 12.000 euro per jaar verdienen (was eerst 6.000) èn je moet tijdens je zwangerschap àlle onderzoeken hebben ondergaan en je kind tot de onderzoeken tot 14 maanden, waarvan je het bewijs (papiertje met stempels) voordat het kind 1,5 jaar is moet voorleggen bij het ziekenfonds. Verdien je teveel per jaar, krijg je helemaal niets, heb je onderzoeken zonder geldige reden verzuimd, wordt vanaf 21 maanden (of eerder, als je voor een kortere periode hebt gekozen) nog maar de helft van het bedrag uitgekeerd.

    Op zich wordt hier dus heel goed voor families met kinderen gezorgd! Alleen kan je evt. kinderopvang hier dus niet van de belasting aftrekken.

    Wat betreft bevallingen: wij wonen in een bergachtig en landelijk gebied, dus aan thuisbevallingen doen ze hier niet. Je kan poliklinisch bevallen (maar dat doen er hier maar weinig), of 'normaal' in het ziekenhuis (dan blijf je in principe 5 dagen). Er schijnen ook speciale 'geboortecentra' te zijn waar je ook kunt bevallen, maar daar moet je meestal zelf voor betalen. Als je in het ziekenhuis bevalt en vòòr 5 dagen weer thuis bent, kun je hier die dagen dat je al thuis bent, tot de 5e dag na de bevalling ook een soort van kraamhulp krijgen (is dus nìet alleen in Nl zo ;) ), maar deze is er echt alleen voor moeder en pasgeborene (dus niet voor koken, evt. andere kinderen, etc.).

    Ik wou eigenlijk thuis bevallen, maar toen ik erachter kwam dat dat hier niet mogelijk is, poliklinisch. Omdat ons zoontje 5 weken te vroeg kwam, moest ik/hij echter langer in het ziekenhuis blijven. Ik ben na 1 week ontslagen, ons zoontje na 11 dagen. De 4 dagen na mijn ontslag, heb ik een bed in een speciale 'moederkamer' gekregen (kamer met 4 bedden voor moeders die te ver weg wonen om steeds heen en weer te reizen), direct onder de neonatologie. Met hoeveel vrouwen je op de kraamafdeling op een kamer ligt, hangt van het ziekenhuis af, over het algemeen zijn er 2 tot 4 bedden per kamer.

    De enige rekening die wij hebben gekregen, was voor de eigen bijdrage voor ons zoontje (ca 12 euro per dag). De rest heeft de verzekering betaald, incl. het eten en het verblijf op de 'moederkamer'.

    Pijnstilling doen ze hier trouwens ook niet moeilijk over. Was me wel niets gevraagd, maar toen ik een verloskundige aarzelend zei dat ik niet wist of de weeën evt. wel nog ùùùren vol zou kunnen houden, zonder totaal uitgeput te raken, reageerde ze meteen heel begripvol en ging gelijk een pijnstillend infuus halen (dus geen verdoving, maar iets wat de scherpste kantjes van de weeën afhaalt - had toen opeens binnen no-time volledige ontsluiting :confused: :) ).

    Vaders kunnen hier ook wel ouderschapsverlof opnemen, maar dit moet dan geloof ik min. 3 maanden zijn en gaat van het verlof van de moeder af (hebben wij dus niet gedaan)...
     

Share This Page