Mijn schoonmoeder heeft naar alle waarschijnlijkheid jonge dementie. Ze zit al maanden in de medische molen om dit vast te stellen (of uit te sluiten). Een tijd geleden is zij twee keer in korte tijd opgelicht en sindsdien beheert mijn man haar geld. Dat betekent: wij hebben de pinpassen, het beheer over haar spaarrekeningen en alle wachtwoorden en inlogcodes van alles wat bestaat. Zij heeft sindsdien enkel een betaalrekening met een paar honderd euro daarop. Mijn man maakt steeds geld over naar die rekening zodra ze daar om vraagt. Ze is daar heel blij mee en wil ook dat deze constructie zo gehandhaafd blijft. Broer en zus zijn ook tevreden zo. Echter is er niets officieel vastgelegd. Schoonmoeder gaat best snel achteruit. Mijn vraag is: wat moeten we doen om officieel vast te leggen dat deze constructie gehandhaafd blijft, ook wanneer schoonmoeder handelingsonbekwaam of wilsonbekwaam wordt? Nu kan zij zelf nog tekenen, straks niet meer.
Ik heb geen concreet antwoord, maar kijk hier eens. Misschien heb je er wat aan. https://www.dementie.nl/zorg-en-regelzaken/geldzaken-regelen/dementie-en-geldzaken
Je schoonmoeder kan je man machtigen voor haar rekeningen. Ook voor andere zaken als verzekering ed. Daarmee blijft zij eigenaar van alles, maar kan hij het overnemen zodra het nodig is. Wel snel regelen, voor je schoonmoeder handelingsonbekwaam wordt.
Er zal een moment komen dat ze wils en handelsonbekwaam is. Ik zou dat wel regelen bij de notaris. Mijn oom was dat ook voor mijn oma. Oma was ook dementerend. Dus officieel via de notaris. En laat haar ook nadenken over wilsverklaring niet reanimeren en euthanasie. Nu kan ze nog zelf een keuze maken. Ik ben wel officieel gemachtigd voor oa zorgverzekering en rekeningen. Dus ik kan ook namens haar zaken regelen mbt zorgverzekering
Wij zijn daarvoor naar de notaris geweest met mijn tante, voor een levenstestament en volmacht. Daarna via de bank ook toegang geregeld, waardoor wij nu dus ook geld apart hebben gezet op een spaarrekening en een paar honderd euro op een betaalrekening met een pin-limiet van €100 per dag (tante gaf haar pinpas aan kennissen om even voor haar iets te kopen, we wilden er heel zeker van zijn dat iemand niet súper eenvoudig veel geld kan pinnen, tot nu toe is iedereen gelukkig gewoon heel eerlijk geweest en hebben ze altijd bonnetjes overlegd ook). Ook mogen we hiermee bv inloggen op haar digid om zo bv haar medisch dossier in te kunnen zien. Tante heeft in haar levenstestament ook dingen vast laten leggen over bv euthanasie. Ze wordt binnenkort overgeplaatst naar een dementie-afdeling binnen het verzorgingstehuis, daarvoor hebben wij ook expliciet toestemming moeten geven - vanaf nu lopen dit soort beslissingen helemaal via ons omdat nu dus officieel is vastgesteld dat zij handelsonbekwaam is vanwege dementie. Ik ben heel heel blij dat we dit allemaal al geregeld hadden vooraf, dat maakt deze overgang eigenlijk heel geleidelijk en eenvoudig.
Ja zou ik nu regelen, nu handelingsbekwaam. Daarnaast kan het stuk lastiger worden als ze “zieker” wordt. Soms gaan ze dan overal tegenin en komt er veel meer bij kijken.
Ik zou ook even navraag doen bij een notaris. Daarnaast zou ik bij de bank in ieder geval door haar jouw man laten machtigen, zodat hij medebeslisser is over de rekeingen. Dit kan makkelijk met een afspraak. Daarmee kan en mag hij altijd aan de rekeningen komen. Daarnaast is dit ook heel nuttig bij mogelijk overlijden. Normaliter bevriezen bankrekeningen bij overlijden namelijk per direct en kun je als kinderen nergens meer aankomen terwijl er wel soms dingen betaald moeten worden. Mijn zwager was ook gemachtigd door mijn schoonmoeder (jaren vóór haar overlijden al) en dit was echt heel prettig na het overlijden. Er hoefde niets voorgeschoten te worden aan rekeningen en bepaalde dingen konden makkelijk stopgezet enzovoorts.
Als er een een/of rekening is, dan blijft de rekening open. Je moet zelf het overlijden bij de bank melden. Advies van de bank was ook het overlijden van mijn vader niet te melden, zodat het een en/of rekening bleef en er altijd toegang tot was: ook als mijn moeder wat overkomt.
Bij de notaris inderdaad. Mijn vader deed dit voor mijn oma (moeder van mijn moeder) en mocht dan vb ook in haar naam tekenen voor verkoop huis en dergelijke. En een tante heeft gevraagd of ik dat samen met mijn broers voor haar wil doen, maar dat moet nog officieel geregeld worden.
Goed om even te benoemen ja; haar man is twee jaar geleden overleden, waarschijnlijk de trigger voor dit alles geweest. Bedankt voor alle reacties tot nu toe!!
Mijn man vraagt zich nog af: als hij een volmacht heeft, kan zijn moeder dan alsnog ook beslissen? Of enkel mijn man? Geeft schoonmoeder haar bevoegdheid dus op zeg maar? Dus stel mijn man beslist haar huis te verkopen, kan mijn schoonmoeder dat dan ook zelf nog beslissen? Dat ze bij wijze van allebei tegelijk het huis verkopen? Gek voorbeeld maar weet niet goed hoe ik het moet verwoorden.
Je man moet toestemming geven zodra ze niet meer handelsbekwaam is. Levenstestament is beter dan alleen volmacht.
Het niet melden zou ik juist mee uitkijken. De overlijdensdatum komt altijd naar buiten op de duur. Stel dat er onenigheid komt onderling en er blijkt na het overlijden geld opgenomen o.i.d. na overlijden krijg je er wellicht problemen mee. Ja klopt, zwager was inderdaad als 'en/of' gekoppeld aan haar rekeningen.
Ze is dat nu nog wel, maar nu al moet het wel vastgelegd worden dat hij haar financiën behartigt. Om problemen te voorkomen. Zou dat ook kunnen in zo'n levenstestament? Dat het financiële plaatje per direct al in gaat als alle partijen daarmee instemmen?
Wat de notaris zei is dat bij alleen een volmacht, je wel mag optreden in financiële beslissingen (zoals facturen wel of niet betalen). Bij de verkoop van een woning werd ons gezegd dat er een levenstestament moet zijn. Toevoeging: dat was omdat er bij ons alleen een volmacht was voor de rekeningen. Ik zie dat er ook mogelijkheden zijn om een volmacht af te geven specifiek voor de verkoop van de woning. Zolang er geen volmacht is voor de verkoop van de woning, kan de eigenaar van de woning deze zelf verkopen.
Dat staat er bij mijn vader wel in, in het levenstestament. En daarom heb ik nu ook een pas van zijn rekening met mijn naam erop.
En nu ze nog handelsbekwaam is, ff regelen alvast met de bank dat hij gemachtigd. En ja bij mijn weten kan dat idd op die manier. Zo is het ons wel uitgelegd. Medische zaken pak je ook gelijk mee met een levenstestament.